- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Φιάσκο η διαδήλωση των ακροδεξιών στο Καπιτώλιο
Εκατόν πενήντα φανατικοί οπαδοί του Τραμπ διαδήλωσαν το Σάββατο υπέρ της απελευθέρωσης των κρατουμένων της 6ης Ιανουαρίου
Δικαιοσύνη για την J6: Τι έγινε στη διαδήλωση υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ γύρω από το Καπιτώλιο
H επικίνδυνη 18η Σεπτεμβρίου πέρασε αναίμακτα στην Ουάσιγκτον: η αστυνομία και οι δημοσιογράφοι ξεπέρασαν κατά πολύ τον αριθμό των μελών της διαδήλωσης «Δικαιοσύνη για την J6» γύρω από το Καπιτώλιο το περασμένο Σάββατο. Οι υποστηρικτές της εισβολής στο εμβληματικό αυτό κτίριο της αμερικανικής πρωτεύουσας στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν τελικά γύρω στους 150. Υπενθυμίζεται ότι η εισβολή είχε γίνει με σκοπό να ανατραπεί η εκλογική ήττα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την οποία οι φανατικοί του οπαδοί απέδωσαν σε νοθεία.
Οι διοργανωτές περίμεναν περίπου 700 άτομα προκειμένου να επαναληφθεί η βίαιη διαμαρτυρία υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι αρχές είχαν πάρει τα μέτρα τους: εκατοντάδες αστυνομικοί περιπολούσαν στους χώρους του Καπιτωλίου ενώ ένας φράχτης ύψους 2,5 μέτρα περιβάλλει πλέον το κτίριο με τους λευκούς θόλους. Η Εθνοφρουρά βρισκόταν επίσης σε ετοιμότητα με πάνω από 2.500 άνδρες.
Ορισμένοι ακροδεξιοί υποστηρικτές του Τραμπ πήραν τον λόγο λέγοντας ότι οι εκατοντάδες ταραξίες που συνελήφθησαν για τις πράξεις τους εκείνη την ημέρα είναι «πολιτικοί κρατούμενοι»: η ιδέα ωστόσο δεν φαίνεται να κερδίζει δημοτικότητα καθόσον Ρεπουμπλικανοί εισαγγελείς και νομικοί εμπειρογνώμονες διαβεβαιώνουν το κοινό ότι οι δικαστικές υποθέσεις αντιμετωπίζονται σωστά.
Παρότι το πλήθος ήταν μικρό, δεν έλειψαν τα πάθη και οι φωνές μεταξύ των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο και κάποιων αντιδιαδηλωτών. Η αστυνομία του Καπιτωλίου ανέφερε τέσσερις συλλήψεις, μεταξύ των οποίων είναι ένας οπλισμένος άνδρας καθώς και κάποιος που είχε ένα μεγάλο μαχαίρι δεμένο στη ζώνη του. Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου είχαν υποσχεθεί να συμπεριφερθούν ειρηνικά, αλλά ο επικεφαλής της αστυνομίας Τόμας Μάνγκερ είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη Παρασκευή ότι υπήρχαν απειλές βίας από μεμονωμένα άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήρθαν στην πρωτεύουσα από άλλες πολιτείες ― κυρίως από τη Βιρτζίνια και το Μέριλαντ.
Περισσότερα από 600 άτομα κατηγορούνται για βίαιες πράξεις στις 6 Ιανουαρίου. Οι ασχημίες ακολούθησαν ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον κατά την οποία επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι η εκλογική του ήττα ήταν αποτέλεσμα απάτης. Τους ισχυρισμούς ααυτούς πέρριψαν πολλά δικαστήρια, αξιωματούχοι εκλογών και μέλη της ίδια της κυβέρνησης Τραμπ. Οι ταραξίες εκείνη την ημέρα επιτέθηκαν στην αστυνομία με ραβδιά, έσπασαν τα παράθυρα στο κτίριο του Καπιτωλίου και βάλθηκαν να τρέχουν μέσα στις αίθουσες, ενώ οι βουλευτές και ο τότε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έτρεχαν κι αυτοί για να σωθούν. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 6 Ιανουαρίου, ενώ ένας αστυνομικός που είχε δεχθεί επίθεση από διαδηλωτές πέθανε την επόμενη μέρα. Τέσσερις αστυνομικοί που συμμετείχαν στην υπεράσπιση του Καπιτωλίου αυτοκτόνησαν αργότερα.
Σχεδόν 50 άτομα έχουν μέχρι στιγμής ομολογήσει την ενοχή τους για κατηγορίες που σχετίζονται τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ εννέα παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν κακουργήματα. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης αλλά 75 εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση. Μέλη των δεξιών ομάδων Proud Boys, Oath Keepers και Three Percenters είναι μεταξύ εκείνων που κατηγορούνται για εισβολή στο κτίριο. Οι προχθεσινοί διαδηλωτές ζητούσαν την άμεση απελευθέρωσή τους.
Πάντως, ενώ στις 6 Ιανουαρίου, το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να πιστοποιήσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, το Σάββατο το Καπιτώλιο ήταν μισοάδειο. Κανένα μέλος του Κογκρέσου δεν παραβρέθηκε στο συλλαλητήριο, αν και δύο Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για το Κογκρέσο συμμετέχουν στις εν λόγω ακροδεξιές ομάδες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αύξηση αφορά πάνω από 2 εκατ. εργαζομένους
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου στο πλευρό του Βανς
Η Επιτροπή αξιοποιεί εσωτερικά νέα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να «εκσυγχρονίσει» τη νομοθετική διαδικασία
Σε ποιες χώρες σήμανε συναγερμό
H υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρμόδιων αρχών
Η περίεργη εξαφάνιση που ερευνούν οι αστυνομικοί στη Τζόρτζια
Θεώρησε την προσθήκη «προσβολή για την κουλτούρα του» - Έχασε και τη δικαστική μάχη
«Δε με νοιάζει τι λες, δεν ψηφίζεις στο Μίσιγκαν» - Viral βίντεο με τον νεοεκλεγέντα γερουσιαστή
Στο επίκεντρο εμπόριο, Ταϊβάν και γεωπολιτικός ανταγωνισμός
Το 17,5% των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να απεργήσει
«Αν έμαθα ένα πράγμα από τον Βίτο, είναι να μην αφήνεις ποτέ την ηλικία σου να σε περιορίζει»
Νέα προειδοποίηση από τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
Το περιστατικό λίγους μήνες πριν με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο γιατρό
«Πονοκέφαλος» για εταιρίες όπως Meta, Google, Microsoft και Amazon
Η εκλογική παράδοση δεν αρκεί όταν πονάει η τσέπη των πολιτών
Για «πολιτική καταστροφή», έκανε λόγο ο κυβερνήτης της Φλόριντα
«Όλοι γνωρίζουν γιατί χάσαμε» - Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το πολιτικό μέλλον του Αμερικανού προέδρου
Τα όπλα που έχει στα χέρια του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.