Κοσμος

Ισραήλ: Εμβολιάζονται και τα παιδιά μετά από κρούσματα σε σχολεία

Οι γονείς αφήνουν στην άκρη τις επιφυλάξεις τους και εμβολιάζουν τα παιδιά τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατρός εμβολιάζει έφηβο©Unsplash/ Mat Napo
Τα κρούσματα Covid-19 σε σχολεία οδηγούν τους Ισραηλινούς γονείς στο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους©Unsplash/ Mat Napo

Τα κρούσματα Covid-19 σε σχολεία οδηγούν τους Ισραηλινούς γονείς στο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Η επιτυχημένη πορεία που παρουσίασε το Ισραήλ στην πανδημία κορωνοϊού μετά τον εμβολιασμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού της, φαίνεται να κλονίζεται από τα κρούσματα που παρουσιάζονται στα σχολεία, αλλά και τους φόβους για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Μια εικόνα που οδηγεί τους γονείς στο Ισραήλ, ακόμα κι εκείνους που μέχρι τώρα διατηρούσαν επιφυλάξεις, να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. 

Περίπου τα τρία τέταρτα των Ισραηλινών που ανήκαν στις ηλικιακές ομάδες που πληρούν τα κριτήρια εμβολιασμού έχουν λάβει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. Αλλά αυτό περιλαμβάνει μόλις το 2-4% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών καθώς η δική τους ομάδα ‘άνοιξε’ αυτό τον μήνα για εμβολιασμό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Με τα κρούσματα να μειώνονται από πάνω από 10.000 ημερησίως τον Ιανουάριο σε μονοψήφια επίπεδα τον Ιούνιο, το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε άρση σχεδόν όλων των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και τον επόμενο μήνα θα ανοίξει τα σύνορά του σε εμβολιασμένους τουρίστες.

Πολλοί γονείς δεν βλέπουν λόγο να βιαστούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ωστόσο τα ημερήσια κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε 125 χθες, Δευτέρα, ύστερα από την έξαρση μολύνσεων σε δύο σχολεία, εξέλιξη που αποδόθηκε στο περισσότερο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

«Τώρα, μετά τις εξάρσεις της COVID, είπα –σήμερα, σήμερα, δεν με νοιάζει, σήμερα», δήλωσε ο Γιτζάκ Νέβο, που πήγε την 13χρονη κόρη του να εμβολιαστεί στην πόλη Μπινγιαμίνα, όπου ήταν το ένα σχολείο στο οποίο παρατηρήθηκε πρόσφατα έξαρση κρουσμάτων.

Οι δύο μεγαλύτεροι φορείς υγειονομικών υπηρεσιών του Ισραήλ είπαν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί τα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών.

Το υπουργείο Υγείας συνέστησε να εμβολιαστούν τα άτομα 12-15 ετών και τώρα επενδύει στο να πείσει τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Άλλοι γονείς δηλώνουν πως δεν υπάρχει βιασύνη. Ο Ελντάντ Άσκοφ, εμβολιασμένος ο ίδιος, καθόταν έξω από σχολείο με τον 13χρονο γιο του Άμιτ, φορώντας και οι δύο μάσκες.

Εμβολιασμοί στο Ισραήλ © EPA / ATEF SAFADI
Εμβολιασμοί στο Ισραήλ © EPA / ATEF SAFADI

Ειδικοί: δεν θα υπάρξει ανοσία αγέλης, εάν δεν εμβολιαστεί η νεότερη γενιά

«Υπήρξε μια συζήτηση, αλλά αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι δεν θέλουμε να εμβολιαστούμε. Εάν μπορούμε να το ελέγξουμε χωρίς να εμβολιάσουμε τα παιδιά, το προτιμούμε», είπε. «Νιώθουμε ότι αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ η κατάσταση δεν είναι πολύ ανησυχητική».

Ωστόσο ειδικοί λένε ότι δεν θα υπάρξει ανοσία αγέλης, εάν δεν εμβολιαστεί η νεότερη γενιά.

Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού, κυρίως παιδιά και έφηβοι, είναι ανεμβολίαστο, δήλωσε ο Ραν Μπάλιτσερ, επικεφαλής της κυβερνητικής συμβουλευτικής επιτροπής για την COVID-19. «Σε αυτό το επίπεδο, είναι απίθανο να μπορέσει κάποιος να φτάσει σε πλήρη ανοσία αγέλης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν ακόμα στο Ισραήλ αρκετά κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα, που εξαπλώνεται σε άλλες χώρες, προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.

Κάποιες μελέτες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό.

«Αναπόφευκτα θα υπάρξει αύξηση στα κρούσματα, αλλά ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει δραματική αύξηση στις νοσηλείες, διότι αυτοί που μολύνονται είναι νέοι και οι περισσότεροι από τους ενηλίκους είναι εμβολιασμένοι», δήλωσε ο Άντι Στερν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Πηγή: AΠE-MΠE

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ