- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
G7: Ανέβασαν τόνους Μακρόν και Τζόνσον για τη Βόρεια Ιρλανδία
Η έντονη λογομαχία μεταξύ των δύο ηγετών
Λεκτική αντιπαράθεση για τη Βόρεια Ιρλανδία είχαν Μπόρις Τζόνσον και Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στην Κορνουάλη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν λογόφερε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τη γεωγραφία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, καθώς οι δύο ηγέτες συζητούσαν στη Σύνοδο Κορυφής της G7 για το πώς θα επιλυθεί ο γρίφος των βορειοϊρλανδικών εμπορικών ροών.
«Ο πρόεδρος είπε πως η Τουλούζη και το Παρίσι είναι μέρος μιας ενιαίας γεωγραφικής περιοχής και πως η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται σε ένα νησί» ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», σύμφωνα με το οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν υπαινίχθηκε πως η Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας.
«Ο πρόεδρος θέλει να υπογραμμίσει πως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και πως δεν είναι σωστό να γίνεται τέτοιου είδους σύγκριση» πρόσθεσε το Ελιζέ, υπογραμμίζοντας: «Υπενθύμισε (στον Τζόνσον) πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι μια βρετανική απόφαση και πως πρέπει να μείνουμε στον λόγο που έχει δοθεί. Ο πρόεδρος κατηύθυνε στη συνέχεια τη συζήτηση πίσω στα θέματα - κλειδιά της G7».
Μπόρις Τζόνσον από Σύνοδο Κορυφής G7 - Κάλεσε την ΕΕ να δείξει «πραγματισμό και συμβιβασμό» για τη Βόρεια Ιρλανδία
Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε καλέσει τους Ευρωπαίους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), να επιδείξουν «πραγματισμό και συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά τις διατάξεις μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, που προκαλούν ζωηρές εντάσεις στη βρετανική επαρχία.
Ο Μπόρις Τζόνσον «εξέφρασε σαφώς την επιθυμία του για πραγματισμό και συμβιβασμό εκ μέρους όλων, αλλά υπογράμμισε πως η προστασία της συμφωνίας (ειρήνης) της Μεγάλης Παρασκευής είναι πρωταρχικής σημασίας» δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από σειρά συναντήσεων του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους επικεφαλής της ΕΕ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι χειρισμοί του Τραμπ δεν σταματούν να προβληματίζουν τους Ευρωπαίους
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο Μάικλ Ο'Λίρι προειδοποιεί για κατακόρυφη άνοδο τιμών λόγω του κόστους των καυσίμων
Τι υποστήριξε ο δικηγόρος του δράστη
Αποχωρεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Ποιος κρατά τον διακόπτη για τα ουκρανικά drones
Τι πρέπει να μάθει από αυτές
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Η καταγγελία 21χρονης για βιασμό
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.