- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Βίασαν και βασάνισαν 22χρονο ομοφυλόφιλο στη Βραζιλία
Επικρατεί οργή για τα εγκλήματα μίσους στη χώρα
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ο βιασμό και βασανισμός ενός ομοφυλόφιλου νεαρού από τρεις ένοπλους.
Ο ομαδικός βιασμός και στη συνέχεια βασανισμός ενός 22χρονου ομοφυλόφιλου στη Βραζιλία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επιβεβαίωσε τις όλο και περισσότερες εγκληματικές επιθέσεις μίσους στη χώρα, σύμφωνα με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο άνδρας, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί, δέχτηκε επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη Φλοριανόπολη από τρεις ένοπλους που χρησιμοποίησαν αιχμηρά αντικείμενα και τον ανάγκασαν να χαράξει ομοφοβικές πληγές στα πόδια του, δήλωσαν ακτιβιστές. Μετά την επίθεση, τον άφησαν στο δρόμο όπου βρέθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νεαρός άντρας επέζησε και πλέον αναρρώνει στο σπίτι του. Ο Verdi Furlanetto, αρχηγός της αστυνομίας, επιβεβαίωσε ότι οι αρχές ερευνούν την υπόθεση αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις.
«Πρόκειται για ένα τρομακτικό έγκλημα, αλλά και πολύ συνηθισμένο στη Βραζιλία. Η βία - όχι μόνο εναντίον λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ αλλά και γυναικών, μαύρων και μεταναστών - είναι αυξανόμενη» δήλωσε η Lirous Ávila, πρόεδρος της Ένωσης Άμυνας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που βοηθά τα θύματα βίας στη Φλοριανόπολη.
Η Ávila δήλωσε ότι η επίθεση προκάλεσε τεράστια αντίδραση σε εθνικό επίπεδο. Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη, με κάποιους να ανθρώπους να έχουν σοκαριστεί, ενώ κάποιους άλλους να δικαιολογούν την αποτρόπαια αυτή πράξη λέγοντας ότι ο άντρας ήταν γκέι. «Είναι παράλογο να δικαιολογείς τη βία » πρόσθεσε η Ávila.
Η Βραζιλία έχει ένα από τα πιο ανησυχητικά ποσοστά βίας και διακρίσεων εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στον κόσμο. Ο Cristian González Cabrera, ερευνητής στο Human Rights Watch, δήλωσε ότι ενώ το ανώτατο δικαστήριο απαγόρευσε τη βία και τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου το 2019, «η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επειγόντως περαιτέρω μέτρα για να αποτρέψει αυτήν την επιδημία βίας εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ».
Η Margareth Hernandes, δικηγόρος που εδρεύει στη Φλοριανόπολη και πρόεδρος της επιτροπής νόμου για τα φύλα, επιβεβαίωσε την αύξηση της εγκληματικότητας. «Η Βραζιλία είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια δολοφονιών ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Είμαστε μια πολύ συντηρητική χώρα με πολλές προκαταλήψεις. Η ρητορική μίσους καταλήγει στη διασπορά της βίας».
Το 2020, 237 ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι πέθαναν από εγκληματικές ενέργειες και μίσος. Έγιναν 244 δολοφονίες και 13 αυτοκτονίες σύμφωνα με τον Grupo Gay da Bahia, τον παλαιότερο οργανισμό για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στη Λατινική Αμερική. Το Εθνικό Γραφείο Διαμεσολαβητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε στο Human Rights Watch ότι, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020, έλαβε 1.134 καταγγελίες για βία, διακρίσεις και άλλες κακοποιήσεις εναντίον ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
Τόσο η Hernandes, όσο και η Ávila, αποδίδουν εν μέρει την αύξηση της βίας σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην ηγεσία της Βραζιλίας. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο έχει μακρά ιστορία σε ομοφοβικά, μισογύνικα και ρατσιστικά σχόλια ενώ δηλώνει «υπερήφανος ομοφοβικός».
«Έχουμε έναν πρόεδρο που επιδείνωσε αυτήν τη βία», δήλωσε ο Ávila. «Φαίνεται ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι έχει το δικαίωμα να διαπράξει αυτές τις βίαιες πράξεις εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ, αφού επηρεάζεται από τον Μπολσονάρο».
Ο καθηγητής Luiz Mott, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και ιδρυτής του Grupo Gay da Bahia, επισήμανε πως οι δράστες μένουν συχνά ατιμώρητα. «Ένα σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με τα ομοφοβικά και τα τρανσφοβικά εγκλήματα είναι η ατιμωρησία», είπε. «Η αστυνομία - για λόγους ομοφοβίας ή δομικής ανικανότητας - δεν ερευνά τους φόνους που γίνονται και αυτή η ατιμωρησία δημιουργεί νέα εγκλήματα».
Πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.