- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Michel Onfray: «Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν σεβόμαστε τον Νόμο»
Ο Γάλλος φιλόσοφος επικρίνει δύο αποφάσεις των δικαστηρίων
Σεβασμός στους νόμους: τι λέει ο φιλόσοφος Michel Onfray, ο κατ’εξοχήν εκφραστής της ιδέας της παρακμής του δυτικού και ιδιαίτερα του γαλλικού πολιτισμού.
Μετά το βιβλίο του «Παρακμή» που κυκλοφόρησε το 2017, ο Γάλλος φιλόσοφος Michel Onfray έχει γίνει ο κατ’εξοχήν εκφραστής της ιδέας της παρακμής του δυτικού και ιδιαίτερα του γαλλικού πολιτισμού. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο LCI προχθές σχολίασε δυο πρόσφατες αποφάσεις της γαλλικής δικαιοσύνης που, κατά τη γνώμη του, καταδεικνύουν «την ασυναρτησία και το παραλήρημα για τα οποία είμαστε πλέον ικανοί». Η πρώτη απόφαση αφορά τη δολοφονία της 65χρονης Εβραίας συνταξιούχου γιατρού Sarah Halimi, για την οποία ο ένοχος Kobili Traoré κρίθηκε ποινικά μη υπεύθυνος: σύμφωνα με τη γραμμή της υπεράσπισης «βρισκόταν υπό την επήρρεια κάνναβης», άρα δεν είχε επίγνωση των πράξεών του. Όπως είπε ο Onfray, «δεν επρόκειτο για ντελίριο οφειλόμενο σε ναρκωτικές ουσίες, αλλά για αντισημιτικό ντελίριο: δεν πιστεύω ότι η κάνναβη σε κάνει δολοφόνο και αντισημίτη που σκοτώνεις κραυγάζοντας Αλλάχ Ακμπάρ ― δολοφόνος και αντισημίτης είσαι από πριν. Εξάλλου, αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, στην περίπτωση που ένας μεθυσμένος οδηγός σκοτώσει πεζό μπορεί να επικαλεστεί ότι ενήργησε κάτω από την επήρεια του αλκοόλ, άρα ότι ήταν ’’ποινικά μη υπεύθυνος’’.» Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Kobili Traoré, δύο στους τρεις γιατρούς που τον εξέτασαν τον θεώρησαν ποινικά υπεύθυνο αλλά η δικαιοσύνη στηρίχτηκε στη γνωμάτευση του τρίτου γιατρού μέσω του οποίου ο 27χρονος από το Μάλι απέφυγε τη δίκη. Στις 4 Απριλίου 2017 ο Traoré πέταξε τη Halimi από τον τρίτο όροφο του σπιτιού της στη συνοικία Μπελβίλ του Παρισιού, απαγγέλοντας εδάφια από το Κοράνι.
Οι αντιδράσεις στην απόφαση απαλλαγής του Traoré ήταν μάλλον χλιαρές. «Έχουμε συνηθίσει,» είπε ο Onfray. «Στις 17 Απριλίου βγήκε η απόφαση για τον εμπρησμό των αστυνομικών στο Viry-Châtillon το 2016: είχαν συλληφθεί 13 νεαροί, καταδικάστηκαν πέντε· οι υπόλοιποι αθωώθηκαν. Και οι πέντε που φυλακίστηκαν του χρόνου θα είναι ελεύθεροι. Έχουμε ένα και μοναδικό πρόβλημα στη Γαλλία: δεν σεβόμαστε ούτε τον Νόμο, ούτε τα όργανα και τους εκπροσώπους του. Ιδιαίτερα όποιος ζει στα παρισινά προάστεια, όποιος είναι μουσουλμάνος, όποιος έχει καπνίσει κάνναβη εξαιρείται, καθώς φαίνεται, από τον νόμο.»
Στην περιφρόνηση του Νόμου αποδίδει ο Onfray και την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας: «τα νομοθετικά όργανα φτιάχνουν νόμους που οι κυβερνήσεις ξέρουν ότι ένα μέρος των πολιτών δεν θα τους εφαρμόσει και ένα μέρος του συστήματος της δικαιοσύνης θα τους παρακάμψει και τους διαστρέψει. Στη Γαλλία,» κατέληξε ο Onfray, «δεν υπακούμε στους νόμους και δεν βλέπουμε ό,τι δεν θέλουμε να δούμε.»
Την απροθυμία της Γαλλίας να χαρακτηρίσει «αντισημιτικό» το έγκλημα του Traoré καταδίκασαν διάφοροι Γάλλοι διανοούμενοι, ενώ η Washington Post κατηγόρησε τις γαλλικές αρχές για «απροθυμία να ερευνήσει και να τιμωρήσει εθνικιστικά, θρησκευτικά και ιδεολογικά εγκλήματα.»
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους κατοίκους
Κίνδυνος για το οικοσύστημα της Αυστραλίας - Η χρήση τους ως τροφή για ερπετά
Χωρίς τέλος τα πλήγματα του ρωσικού στρατού σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ μετά από επτά χρόνια
Άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκεται
Ερωτηματικό για το πώς διέρρευσε η πληροφορία για την αποστολή τους
Η Χεζμπολάχ απορρίπτει την προτεινόμενη συμφωνία
«Ως υπουργός είμαι έντρομος και ως πατέρας ακόμη περισσότερο» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Το «εξαιρετικά ευφυές» ζώο κατάφερε να ξεφύγει από τις παγίδες και τα ηρεμιστικά των αρχών
«Δεν υπήρξε κανένα δράμα» λέει πηγή από το περιβάλλον του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.