- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αλβανία: Άνοιξαν από το πρωί οι κάλπες για την εκλογή βουλευτών
Εκλογές μέσα σε κλίμα έντασης
Αλβανία: Άνοιξαν από το πρωί οι κάλπες για εκλογή βουλευτών - Πώς θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι.
Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Αλβανοί προσέρχονται από το πρωί σήμερα, 25 Απριλίου, στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Βουλή των 140 εδρών στις δέκατες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία στα 30 χρόνια, από την πτώση του καθεστώτος Χότζα, μεταπολίτευσης.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 19:00. Τις εκλογές παρακολουθούν περίπου 100 ομάδες παρατηρητών προερχόμενες από τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
Συμμετέχουν 46 κόμματα και τρεις προεκλογικοί συνασπισμοί με τον μεγαλύτερο, τη «Συμμαχία για αλλαγή», να αποτελείται από 14 κόμματα, υπό την ηγεσία του Δημοκρατικό Κόμματος του Λουλεζίμ Μπάσα. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δηλώσει μετεκλογική συμμαχία και με το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Αλβανία, το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης της Μονίκα Κρυεμάδι.
Το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέρχεται μόνο του, με τον αρχηγό του και πρωθυπουργό Έντι Ράμα να δηλώνει ότι σε περίπτωση που θα είναι πρώτο κόμμα και δεν θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία, δεν θα επιδιώξει συνεργασίες και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.
Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν τον Ελληνισμό της Αλβανίας, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και το Κόμμα των Ελλήνων (ΜΕΓΑ), συμμετέχουν με υποψήφιους βουλευτές ενταγμένους στα ψηφοδέλτια των τριών μεγάλων κομμάτων.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες στα Τίρανα, σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Νίκος Κουρής του ΜΕΓΑ, στην Αυλώνα, στο ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Βαγγέλης Τάβος ηγείται του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ένταξης στην περιφέρεια Αργυροκάστρου.
Ένταση στην προεκλογική εκστρατεία
Η προεκλογική εκστρατεία εξελίχτηκε με ιδιαίτερη ένταση. Καταγγελίες για αγοροπωλησία της ψήφου εκτοξεύτηκαν απ’ όλες τις πλευρές και ίσως το εκτεταμένο αυτό φαινόμενο αποδειχθεί καθοριστικό στην έκβαση της ψηφοφορίας, ειδικά σε περίπτωση μεγάλης αποχής, κάτι που αναμένεται.
Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία ότι το κυβερνητικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αξιοποίησε κρατικά αρχεία με προσωπικά δεδομένα 910.000 ψηφοφόρων στην πρωτεύουσα, τα Τίρανα, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τη διερεύνηση της πολιτικής τους τάσης και τη χειραγώγησή τους υπέρ του Σ. Κόμματος.
Η προεκλογική ένταση οδήγησε στην παρέμβαση του δυτικού παράγοντα, με πρωταγωνιστικό ρόλο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της αγοραπωλησίας ψήφων, η πολιτική οξύτητα αλλά και η παρουσία στα ψηφοδέλτια υποψηφίων ελεγχόμενων ποινικά για εμπλοκή τους στο οργανωμένο έγκλημα.
Οι δυτικές παρεμβάσεις ενόχλησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος κατηγόρησε την Αμερικανίδα διπλωμάτη ότι παρέχοντας προεκλογική στήριξη στον Ράμα «παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Για πρώτη φορά στις εκλογές στην Αλβανία παρενέβησαν ευθέως με δηλώσεις τους και οι θρησκευτικοί ηγέτες των τριών μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για ηρεμία, ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιστών, και αποχή από το «εμπόριο της ψήφου».
Ο πολιτικός λόγος στην προεκλογική εκστρατεία εκτροχιάστηκε ουκ ολίγες φορές σε σκληρές αλληλοκατηγορίες, μέχρι και σε προσωπικό επίπεδο. Η αντιπολίτευση στήριξε την πολιτική της επιχειρηματολογία στην ανάγκη αλλαγής της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για διαφθορά και για οικονομική και πολιτική στασιμότητα, που εμπόδισαν την πορεία της χώρας στις διαδικασίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος επωμίστηκε προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, ζήτησε μια τρίτη θητεία, στηριζόμενος κυρίως στις υποσχέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων από την Τουρκία και τις αραβικές χώρες, ενώ εκτόξευσε και σκληρές κατηγορίες κατά της αντιπολίτευσης. Με ιδιαίτερη έμφαση αξιοποίησε προεκλογικά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού με κινέζικα εμβόλια που εξασφάλισε μέσω Τουρκίας, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν ενεπλάκη στις εκλογές, κάνοντας προεκλογικό δώρο στον «αδελφό Ράμα» ένα σύγχρονο νοσοκομείο στην πόλη Φίερι, το οποίο χρηματοδότησε η τουρκική πλευρά και ετοιμάστηκε σε τρεις μήνες.
Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ράμα ότι η αιφνίδια απόφασή του λίγο πριν από την ημέρα της κάλπης, σύμφωνα με την οποία όσοι πολίτες εισέρχονται στην Αλβανία από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία θα υποβάλλονται σε δεκατετραήμερη υποχρεωτική καραντίνα, αποσκοπεί στο να νοθεύσει το αποτέλεσμα. Το βέβαιο είναι ότι θα επηρεάσει αρνητικά την έλευση βορειοηπειρωτών ψηφοφόρων από την Ελλάδα.
Ως προς τον νικητή κάθε πρόγνωση θεωρείται επισφαλής, με τον Έντι Ράμα να εμφανίζεται ως έχων ένα ελαφρύ προβάδισμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
14 χώρες προειδοποιούν δεξαμενόπλοια στη Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα για έγγραφα σημαίες και ασφάλιση
Τι αναφέρουν οι καταγγελίες που έχουν γίνει
Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να θωρακιστούν απέναντι στις ασταθείς σχέσεις τους με τις ΗΠΑ
Ο συγγραφέας καταγγέλλει την αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ
Συμβαίνει αυτό που περιγράφει η Απλμπάουμ; Έτσι πεθαίνουν οι δημοκρατίες;
Θεωρήθηκε κίνηση στήριξης προς τους Κούρδους
H ανεξιχνίαστη διπλή δολοφονία στη Σικελία πριν από 50 χρόνια
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Θύελλα αντιδράσεων και οργή
Η λατρεία προς το πρόσωπό του ως μια επικαιροποιημένη εφαρμογή των μηχανισμών της μαζικής ψυχολογίας
Αποκλειστική δημοσκόπηση σε 23 χώρες της ΕΕ δείχνει κρίση εμπιστοσύνης, φόβους για τη δημοκρατία και τον Τραμπ
Κυκλώνας Χάρι, υπερφορτωμένα σκάφη και μαρτυρίες επιζώντων σκιαγραφούν τραγωδία στην κεντρική Μεσόγειο
Το περιστατικό σημειώθηκε σε έλεγχο για ναρκωτικά – ο 28χρονος φέρεται να σημάδεψε αστυνομικούς τους
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο ενισχύει δραματικά την παρουσία των ΗΠΑ, ενώ συνεχίζεται η καταστολή διαδηλώσεων στο Ιράν
Ακόμα μια φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας ο Κύπριος ευρωβουλευτής
Νομοσχέδιο για φυλάκιση ανηλίκων σε φόνους, βιασμούς και επιθέσεις με όπλα – Αντιδράσεις από αρχές
Kρίνοντας ότι πρόκειται για μαρτυρία εξ ακοής
Δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από κατάρρευση στο σπίτι
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κατηγορεί την ΕΕ ότι θυσιάζει την ανεξαρτησία της με τις κυρώσεις
Διακοπή στο Leonardo προκάλεσε αλλαγές ωραρίων και ακυρώσεις – σύσκεψη υπουργείου, εξήγηση της Rostec
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.