Κοσμος

Πλανήτης Άρης - Drone Ingenuity: Δεύτερη ιστορική πτήση (εικόνες)

Πέταξε πιο ψηλά και για περισσότερο χρόνο - Τι ανακοίνωσε η NASΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το drone ελικόπτερο «Ingenuity» στη δεύτερη ιστορική του πτήση στον πλανήτη Άρη
Το drone ελικόπτερο «Ingenuity» στη δεύτερη ιστορική του πτήση στον πλανήτη Άρη © EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS

Το «Ingenuity», το drone ελικόπτερο της NASA, πέταξε για δεύτερη φορά με επιτυχία στον πλανήτη Άρη και αυτές είναι οι εικόνες από τη νέα ιστορική πτήση.

Για δεύτερη φορά κατάφερε να πετάξει το «Ingenuity», το μικρό ελικόπτερο της NASA, το οποίο έφθασε στον πλανήτη Άρη μαζί με το ρόβερ «Perseverance».

Η πρώτη ιστορική πτήση του drone πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (19/4). Όπως ανακοίνωσε η NASA, αυτήν τη φορά το μικρό ελικόπτερο πέταξε πιο ψηλά και για περισσότερη ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το «Perseverance» κατάφερε να παράγει οξυγόνο στον Άρη -εξέλιξη πολύ σημαντική για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον «Κόκκινο Πλανήτη». Η δεύτερη πτήση του «Ingenuity» ήταν πιο ριψοκίνδυνη, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία. Η συνολική διάρκεια ήταν 51,9 δευτερόλεπτα, ενώ τη Δευτέρα παρέμεινε στον αέρα για 39,1 δευτερόλεπτα.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 11.33 (ώρα Ελλάδας) και έφτασε σε ύψος τα 5 μέτρα (από τρία στην πρώτη πτήση). Για πρώτη φορά μάλιστα το drone έκανε και μια πλευρική κίνηση στον πλανήτη Άρη, πετυχαίνοντας έτσι δύο από τους φιλόδοξους στόχους της NASA.

«Μοιάζει απλό, όμως υπάρχουν τόσοι άγνωστοι παράγοντες στο πώς θα πετάξουμε ένα ελικόπτερο στον Άρη. Για αυτό είμαστε εκεί, για να βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα» εξήγησε ο Χάβαρντ Γκριπ, ένας από τους χειριστές.

«Τα δεδομένα που περισυνελέγησαν, φαίνεται να δείχνουν ότι η δεύτερη πτήση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες» τόνισε από τη μεριά του ο Μπομπ Μπάλαραμ, ο επικεφαλής μηχανικός του προγράμματος αυτού.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε στο ενεργητικό μας δύο πτήσεις στον Άρη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να μάθουμε αυτόν τον μήνα με το "Ingenuity"».

Πλανήτης Άρης: Οι κίνδυνοι στην προσεδάφιση - Πότε σταματά τις πτήσεις το ελικόπτερο «Ingenuity»

Η NASA σχεδιάζει και άλλες πτήσεις με το μικρό ελικόπτερο drone, όμως «η διάρκεια ζωής του "Ingenuity" θα καθοριστεί από τον τρόπο που θα προσεδαφίζεται κάθε φορά» εξήγησε η Μίμι Αούνγκ, η επικεφαλής του προγράμματος, τονίζοντας ότι η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία θέλει να ωθήσει το ελικόπτερο «στα όριά του».

Το ελικόπτερο drone «Ingenuity» στη δεύτερη πτήση του στον πλανήτη Άρη - Η σκιά του στο έδαφος του «Κόκκινου Πλανήτη»

Το πείραμα του «Ingenuity» θα σταματήσει μόλις περάσουν 30 ημέρες από την πρώτη πτήση, προκειμένου το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» να επικεντρωθεί στη βασική αποστολή του: Να αναζητήσει ίχνη ζωής που ενδεχομένως να αναπτύχθηκαν στο παρελθόν στον πλανήτη Άρη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ