Κοσμος

Πορτογαλία: Νέα χαλάρωση μέτρων - Τι άνοιξε από σήμερα Δευτέρα

Ποιο είναι το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πορτογαλία
Πορτογαλία © EPA / JOSE SENA GOULAO

Πορτογαλία: Χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού και άνοιγμα δραστηριοτήτων από σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου στη χώρα.

Ένα ακόμη βήμα για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που έχει τεθεί σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού έκανε σήμερα η Πορτογαλία, προχωρώντας στο άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, των εσωτερικών χώρων των καφέ και των εστιατορίων, των αιθουσών θεαμάτων, των λυκείων και των πανεπιστημίων. 

Από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, οι αρχές της χώρας είχαν επιβάλει αυστηρό γενικό lockdown προκειμένου να αναχαιτίσουν ένα τρίτο βίαιο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού. Περίπου δέκα δήμοι που καταγράφουν πολύ αυξημένα ποσοστά μολύνσεων δεν ακολούθησαν αυτήν την κίνηση άρσης των περιορισμών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ισπανία θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως τα τέλη του μηνός, όπως και η υποχρέωση για τους επισκέπτες που φθάνουν στην Πορτογαλία να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ και να υποβάλλονται σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση της Λισαβόνας χαλάρωσε την Παρασκευή τους περιορισμούς ταξιδιών που ίσχυαν από τα τέλη Ιανουαρίου, αίροντας την αναστολή πτήσεων με τη Βρετανία και τη Βραζιλία για μετακινήσεις που κρίνονται απαραίτητες.

Το επόμενο και τελευταίο στάδιο της σταδιακής άρσης των υγειονομικών περιορισμών προβλέπεται σε δύο εβδομάδες, κυρίως με την επαναφορά δημόσιων εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους αν η εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης το επιτρέψει, ανέφερε η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Παράλληλα με την επαναλειτουργία των σχολείων, που είχαν ξεκινήσει με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι αρχές ξεκίνησαν εκστρατεία ιχνηλάτησης και εμβολιασμού του εκπαιδευτικού προσωπικού. Το Σαββατοκύριακο, σχεδόν 170.000 εκπαιδευτικοί και άλλο προσωπικό που εργάζεται στα σχολεία έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Συνολικά, για έναν πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η Πορτογαλία έχει χορηγήσει 2,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου και 650.000 άνθρωποι έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ