- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι μεγαλύτεροι ουρανοξύστες που χτίζονται σήμερα
O ουρανοξύστης Merdeka 118 στην Κουάλα Λουμπούρ και δύο ακόμα κτίρια που αγγίζουν τον ουρανό
Αραβικά Εμιράτα, Κίνα, Μαλαισία, Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Ταϋλάνδη και άλλες χώρες ετοιμάζουν τους μεγαλύτερους ουρανοξύστες.
Πάνω από 75 πανύψηλα κτίρια βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή στην Κίνα, στα Εμιράτα, στη Μαλαισία, στην Ταϋλάνδη και άλλες χώρες. Ο ψηλότερος υπό κατασκευή ουρανοξύστης βρίσκεται στο Κουβέιτ ―αλλά δεν θα τελειώσει πριν από το 2030
Το 2022, όταν αποπερατωθεί ο ουρανοξύστης Merdeka 118 στην Κουάλα Λουμπούρ, την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, θα είναι το δεύτερο σε ύψος κτίριο στον κόσμο. Ο Merdeka 118 έχει 100 ορόφους και επιφάνεια 400.000 τετραγωνικών μέτρων: οι 83 όροφοι προορίζονται για γραφεία ενώ προβλέπεται πάρκινγκ χωρητικότητας 8.500 αυτοκινήτων. Η συνοικία στην οποία χτίζεται το μεγαθήριο έχει πρόσβαση σε μια καινούργια γραμμή του μετρό και περιλαμβάνει τρία μεγάλα αστικά πάρκα.
Με πολλαπλές επιφάνειες σε σχήμα διαμαντιού ο Merdeka 118 συμβολίζει την ποικιλομορφία των Μαλαισιανών, ενώ η αιχμηρή οροφή συμβολίζει το υψωμένο χέρι του Τουνκού Αμπντούλ Ραχμάν όταν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Μαλαισίας. Το σχέδιο έχει εκπονήσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Fender Katsalidis της Μελβούρνης, στο οποίο συμμετέχει ο διάσημος Έλληνας αρχιτέκτονας Νώντας Κατσαλίδης. Ο Κατσαλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951 και μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αυστραλία το 1957. Ανάμεσα στα έργα του είναι το βραβευμένο συγκρότημα κατοικιών Melbourne Terrace, ο πύργος Eureka στη Μελβούρνη και το Μουσείο Παλαιάς και Νέας Τέχνης στο Χόμπαρτ της Τασμανίας.
Ένας άλλος ουρανοξύστης που θα παραδοθεί το 2022 βρίσκεται στην Τιεντσίν τη βορειοανατολική Κίνα. Ο Goldin Finance 117 έχει 128 ορόφους και η κατασκευή του έχει αρχίσει από το 2008. Το σχήμα του θυμίζει μπαστούνι για περπάτημα και στην κορυφή του υπάρχει ταράτσα. Το 2016, ένα ζευγάρι Ρώσων ανέβηκε από τα σκαλιά μέχρι τον 128ο όροφο καταγράφοντας το εγχείρημα με drone. Το βίντεο είχε πάνω από 800.000 views στο Istangram.
To Greenland Center της Γιουχάν, που έχει επίσης προγραμματιστεί για το 2022 είναι πράσινο κτίριο, υπό την έννοια της ενεργειακής αυτονομίας. Πρόκειται για έργο των Adrian Smith και Gordon Gill που έχουν έδρα το Σικάγο και το Πεκίνο. Η αποπεράτωση του κτιρίου καθυστέρησε αλλά όχι λόγω της πανδημίας: το 2019 επανασχεδιάστηκε για να μην υπερβαίνει το ύψος των 500 μέτρων που η πόλη έχει θεσπίσει ως όριο ασφαλείας για τις πτήσεις των αεροσκαφών. Το ίδιο αρχιτεκτονικό γραφείο δημιούργησε τον πύργο Tribune East κοντά στο Magnificent Mile του Σικάγου και στον περίφημο Tribune Tower που αποτελεί αρχιτεκτονικό ορόσημο της αμερικανικής μεγαλούπολης. Ο Tribune Εast έχει 113 ορόφους και τέσσερα κτίρια.
Οι περισσότεροι υπό κατασκευήν ουρανοξύστες βρίσκονται στην Κίνα. Στη δεύτερη θέση έρχονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Μαλαισία, η Ταϋλάνδη, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ρωσία. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια του εγγύς μέλλοντος θεωρείται εκείνο της ανατολικής 51ης οδού στη Νέα Υόρκη, την πρόσοψη του οποίου σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Genser του Σαν Φρανσίσκο: η κατασκευή θα αρχίσει το 2022 και αναμένεται να τελειώσει το 2025. Το κτίριο θα χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια. Παραλλήλως, ο βετεράνος αρχιτέκτονας Frank Gehry, 92 ετών σήμερα, έδωσε στη δημοσιότητα τα σχεδιά του για ένα ζευγάρι πύργους στο Τορόντο.
Σε 13 από τους 77 ουρανοξύστες που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μέχρι το 2030, οι εργασίες έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.