Κοσμος

Ανταπόκριση - Δυτ. Αφρική: Πώς είναι η κατάσταση με την πανδημία;

Ο Έλληνας πρέσβης στη Νιγηρία, Ιωάννης Πλώτας, μας δίνει την εικόνα της χώρας

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 769
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κένυα - Μια πρόσφυγας περιμένει να μπει στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας
Κένυα - Μια πρόσφυγας περιμένει να μπει στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Συνέντευξη: Ο Έλληνας πρέσβης στη Νιγηρία, Ιωάννης Πλώτας, μιλάει στην ATHENS VOICE για την πανδημία του κορωνοϊού στις χώρες της Δυτικής Αφρικής

Η Νιγηρία, μαζί με την Αιθιοπία και τη Νότια Αφρική, είναι οι σημαντικότερες αφρικανικές χώρες. Η Νιγηρία, με έκταση διπλάσια της Γαλλίας και περίπου 200 εκατομμύρια πληθυσμό, είναι η πέμπτη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή αργού πετρελαίου και έκτη σε παραγωγή φυσικού αερίου. Παρ' όλα αυτά, σχεδόν το 45% του πληθυσμού της βρίσκεται σε κατάσταση ένδειας. Ο Έλληνας πρέσβης στη χώρα, με έδρα την πρωτεύουσα Αμπούτζα, Ιωάννης Πλώτας, μας δίνει μια εικόνα τόσο για την πανδημία στη χώρα, όσο και γενικότερα.

Πώς είναι η κατάσταση με την πανδημία;
Είναι γεγονός ότι από τα τέλη Νοεμβρίου τα κρούσματα στη Νιγηρία παρουσιάζουν μια έξαρση, ζούμε και εμείς εδώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για παράδειγμα, ενώ τον Σεπτέμβριο τα ημερήσια κρούσματα ήταν περίπου 100 με 200, τώρα φτάνουν και τα 1.000 ημερησίως. Αριθμός μικρός αν συνυπολογιστεί ο πληθυσμός της χώρας, ας λάβουμε όμως υπόψη ότι και οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους αντίστοιχους που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πληθυσμός είναι ανήσυχος; Στην Ελλάδα η πανδημία είναι το βασικό θέμα στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στις συζητήσεις του κόσμου. Στη Νιγηρία;
Δεν θα έλεγα ότι έχω διαπιστώσει κάποια ανησυχία στον πληθυσμό. Βέβαια, εδώ οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι, ας το πούμε έτσι, με τέτοιες καταστάσεις, καθώς τις έχουν αντιμετωπίσει κατ’ επανάληψη. Άλλωστε, δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός. Για παράδειγμα, λίγα χρόνια πριν υπήρχε ο ιός έμπολα, ο οποίος «θέρισε», ενώ εξακολουθεί να υπάρχει και ο κίτρινος πυρετός, αν και φθίνει. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα εδώ δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που μπορεί να θεωρεί ως δεδομένα κάποιος Ευρωπαίος. Εάν εξαιρέσουμε, ίσως, τις μεγαλουπόλεις, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού με ιδιαίτερη δυσκολία κατορθώνουν να βρουν πόσιμο νερό. Ηλεκτρισμός, όπου υπάρχει και αν υπάρχει. Και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν εντελώς αποκομμένα. Σημειωτέον ότι δύο εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς, οι δε βορειοανατολικές επαρχίες μαστίζονται από τη δράση διαφόρων οργανώσεων, όπως η Μπόκο Χαράμ, όπου οι απαγωγές και οι δολοφονίες βρίσκονται σχεδόν σε ημερήσια διάταξη.

Με τα εμβόλια σε τι κατάσταση βρίσκεται η Νιγηρία;
Δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2021 δεν υπάρχει κονδύλι για εμβόλια, πιστεύω όμως ότι οι Αρχές θα εξετάσουν το θέμα ξανά.

Υπάρχει λοκντάουν ή άλλου τύπου περιοριστικά μέτρα;
Τον Μάρτιο εφαρμόστηκαν μέτρα περιορισμού παρόμοια με αυτά της Ελλάδας και πρέπει να πω ότι ο πληθυσμός έδειξε σε μεγάλο βαθμό υπακοή στις κυβερνητικές συστάσεις. Θα πρέπει δε να λάβουμε υπόψη ότι στις αφρικανικές χώρες είναι δύσκολο να μην υπάρχει συγχρωτισμός των πολιτών, να τηρούνται οι αποστάσεις. Επί του παρόντος δεν υφίσταται λοκντάουν, αλλά εξαγγέλλονται μέτρα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Προσφάτως έκλεισαν και οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επίσης, στους δημόσιους χώρους και στα ξενοδοχεία γίνεται θερμομέτρηση κατά την είσοδο, η πλειονότητα δε του πληθυσμού ακολουθεί τις κυβερνητικές οδηγίες για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Νιγηρία είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος και από εκεί και πέρα εναπόκειται στους κυβερνήτες των 36 πολιτειών να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Συνέπεια αυτού του γεγονότος, σε άλλες πολιτείες τα σχολεία είναι κλειστά και σε άλλες ανοιχτά.

Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει στο μέλλον;
Στη Νιγηρία, και στην Αφρική γενικότερα, οι δυσκολίες όπως σας είπα είναι πολλές. Η Νιγηρία είναι η πέμπτη χώρα σε παραγωγή αργού πετρελαίου και η έκτη σε φυσικό αέριο, όμως το 40-45% του πληθυσμού της βρίσκεται σε ένδεια. Η ανεπάρκεια των θεσμών, η έλλειψη κράτους δικαίου, η αδιαφάνεια, συνιστούν παράγοντες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της χώρας. Για τους εμβολιασμούς, όπως σας είπα, πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα των πόρων. Επίσης, δεν θα έλεγα ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει το βλέμμα της στραμμένο στην Αφρική. Στη Νιγηρία υπάρχει παράρτημα από κάθε εξειδικευμένο όργανο του ΟΗΕ. Σε όλη τη χώρα δρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το πρώτο ταξίδι της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκτός Ευρώπης, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, ήταν στην Αιθιοπία, πράγμα που σημαίνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ε.Ε. στην αφρικανική ήπειρο. Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το αυξημένο ενδιαφέρον καθώς και η σημαντική συνεισφορά της διεθνούς κοινότητας προς τη Νιγηρία για την καταπολέμηση της ένδειας και του ζητήματος ασφαλείας που απειλούν τη χώρα. Η θωράκιση των θεσμών και η ενίσχυση του κράτους δικαίου συνιστούν τα κύρια σημεία επί των οποίων η διεθνής κοινότητα και οι επιμέρους διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους ούτως ώστε να επιτευχθεί πρόοδος και ανάπτυξη των χωρών της Δυτικής Αφρικής.

*Η ελληνική πρεσβεία στη Νιγηρία διαθέτει παράλληλη διαπίστευση για 12 ακόμη χώρες της Δυτικής Αφρικής, τις Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Γουινέα, Λιβερία, Μάλι, Μπενίν, Νίγηρα, Σιέρα Λεόνε, Τόγκο, Καμερούν και Ισημερινή Γουινέα.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ