- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ντουμπάι: Ο εξωτικός προορισμός που δεν ισχύουν lockdown
Τι ισχύει με τον πολυτελή προορισμό, που έχει μαγέψει τους τουρίστες
Το Ντουμπάι κρατά ανοικτές τις πόρτες του στους τουρίστες, που έρχονται για να ξεχάσουν τα lockdown που έχουν επιβληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την στιγμή που άλλοι τουριστικοί προορισμοί εφαρμόζουν αυστηρούς περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση, το Ντουμπάι σφύζει από ζωή και τον ρυθμό των μπαρ και των κλαμπ, των σέλφι και των βίντεο που κατακλύζουν το Instagram.
«Εδώ δεν φοβάμαι. Κοιτάξτε, όλοι φορούν μάσκα», λέει ο Ντιμίτρι Μέλνικοφ, ένας 30χρονος ρώσος τουρίστας.
Από την αρχή της κρίσης, οι αρχές του Ντουμπάι επαίρονται ότι έχουν θέσει την επιδημία υπό έλεγχο, με όπλο τις νέες τεχνολογίες και τα πολύ βαριά πρόστιμα για μη χρήση της μάσκας. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εφαρμόζονται επίσης στους δημόσιους χώρους.
Οι τουρίστες οφείλουν να παρουσιάσουν πρόσφατο αρνητικό μοριακό τεστ ή/και να περάσουν νέο τεστ στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι.
Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα κρούσματα της επιδημίας στο Ντουμπάι, το οποίο με τα 2,9 εκατομμύρια των κατοίκων του, είναι ένα από τα επτά πριγκιπάτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Σε εθνικό επίπεδο, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει σχεδόν διπλασιασθεί από την 1η Ιανουαρίου και ανέρχεται σε σχεδόν 3.400 κρούσματα.
Συνολικά, η χώρα, που έχει ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού, επισήμως ΄έχει καταγράψει 253.000 κρούσματα και 745 θανάτους επί πληθυσμού 10 εκατομμυρίων κατοίκων.
Οι τουρίστες γεμίζουν τους δρόμους της ιστορικής συνοικίας του Αλ Φαχίντι, όπου τα αντισηπτικά είναι παντού διαθέσιμα, ενώ ταμπέλες υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας.
Η προστασία του πληθυσμού έχει προτεραιότητα, διαβεβαιώνουν οι αρχές του Αλ-Φαχίντι. «Ο αριθμός των τουριστών έχει περιορισθεί σε 20 ανά ξεναγό, αντί 100».
«Αισθάνομαι περισσότερο ασφαλής εδώ παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι θεωρώ ότι οι άνθρωποι τηρούν περισσότερο την χρήση της μάσκας και την κοινωνική απόσταση», λέει μία αμερικανίδα τουρίστρια που έχει έλθει να περάσει πέντε εβδομάδες με την οικογένειά της στο Ντουμπάι.
«Εχουμε μικρά παιδιά που έχουν ανάγκη να βγουν και να δουν τον κόσμο, άρα είμαστε έτοιμοι να πάρουμε το ρίσκο».
Η Σοφιά Αμούς είναι 24 ετών και έχει έρθει από την Γαλλία για δύο εβδομάδες διακοπών, τις οποίες αποφάσισε να παρατείνει για να περάσει έναν ολόκληρο μήνα στο εμιράτο, «όπου γίνονται τα πάντα για να αποφεύγονται οι επαφές».
«Το Ντουμπάι διαχειρίζεται καλύτερα την πανδημία από το Παρίσι», λέει, την ώρα που η Γαλλία εφαρμόζει νυκτερινή απαγόρευση και έκτακτα μέτρα στους ταξιδιώτες για να φρενάρει της εξάπλωση των νέων στελεχών του ιού.
Ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα της οικονομίας του Ντουμπάι, το οποίο υποδέχθηκε 16 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019 και υπολογίζει 20 εκατομμύρια τουρίστες για το 2020.
Φτωχό σε πετρέλαιο, αλλά με μία από τις πλέον διαφοροποιημένες οικονομίες στον Κόλπο, το Ντουμπάι άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στους τουρίστες τον Ιούλιο, έπειτα από μία περίοδο αυστηρού lockdown την άνοιξη.
«Το Ντουμπάι φαίνεται ότι επιβάλλεται ως προορισμός επιλογής για όσους θέλουν να γλιτώσουν τα lockdown», δηλώνει ο Σκοτ Λίβερμορ, επικεφαλής οικονομολόγος στο βρετανικό κέντρο αναλύσεων Oxford Economics Middle East.
Κατά την γνώμη του, αυτή η «αναπτυξιακή στρατηγική», εάν πετύχει, θα έχει θετικές συνέπειες στην διοργάνωση το προσεχές φθινόπωρο της Παγκόσμιας Έκθεσης Expo 2021 για την οποία το εμιράτο έχει δαπανήσει 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια (6,8 δισεκατομμύρια ευρώ) και την οποία αναγκάσθηκε να αναβάλει το 2020.
Ομως, το στοίχημα έχει ρίσκο, διότι ένα δεύτερο κύμα της Covid-19 θα δοκίμαζε την στρατηγική αυτή. Για να κερδίσει το στοίχημα, το Ντουμπάι πρέπει να παραμείνει «ανοικτό και σε επαφή με τον κόσμο, αλλά κυρίως να διατηρήσει τον έλεγχο της επιδημίας», λέει ο Σκοτ Λίβερμορ.
Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρεία Emirates, η σημαντικότερη της Μέσης Ανατολής, ανέκτησε μεγάλο μέρος των διεθνών της πτήσεων. Από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι πέρασε μισό εκατομμύριο επιβάτες κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.