Κοσμος

Ολλανδία: Παραιτείται η κυβέρνηση για το σκάνδαλο με το επίδομα

Η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί για κακοδιαχείριση του επιδόματος παιδιού για περίπου 10 χρόνια

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας
Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας © EPA/BART MAAT

Η δημόσια ολλανδική τηλεόραση NOS μετέδωσε ότι κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου με το επίδομα παιδιού

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, λόγω αναφοράς που την κατηγορεί για κακοδιαχείριση στις επιδοτήσεις για παιδική φροντίδα που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες σε οικονομική καταστροφή.

Την πληροφορία για επικείμενη παραίτηση είχε μεταδώσει νωρίτερα η ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS.

Χθες Πέμπτη υπέβαλε την παραίτησή του ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας (PvdA), Λόντεβικ Άσερ, με φόντο το μεγάλο σκάνδαλο της φορολογικής διοίκησης.

Ο Άσερ ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας, καθώς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2012 μέχρι το 2017. Σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Facebook αναφέρει ότι «οι πρόσφατες συζητήσεις για τον ρόλο του σε αυτήν την υπόθεση» δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αρχηγού του κόμματος. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν ήταν ενήμερος «ότι οι φορολογικές αρχές είχαν ξεκινήσει ένα παράνομο κυνήγι σε βάρος χιλιάδων οικογενειών».

Σημειώνεται στις 17 Μαρτίου είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία.

Το σκάνδαλο των οικογενειακών επιδομάτων

Το «toeslagenaffaire», δηλαδή η υπόθεση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή, οι εφοριακοί διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τις αδίκως για απάτη. Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών – σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι προτίμησαν να κάνουν τα στραβά μάτια μολονότι γνώριζαν ότι το σύστημα δυσλειτούργησε.

Ο δικηγόρος των θυμάτων, Βάσκο Γκρούνεφελτ, κατέθεσε μήνυση την Τρίτη σε βάρος τριών εν ενεργεία και δύο πρώην υπουργών. Θύματα του σκανδάλου εμφανίστηκαν την Δευτέρα σε ένα βίντεο, στο διαδίκτυο, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Από χθες, οι λέξεις - κλειδιά «Ρούτε παραιτήσου» είναι από τις δημοφιλέστερες στο Twitter στην Ολλανδία. Αυτή η πολιτική κρίση ξέσπασε δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, οι οποίες θα κρίνουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη παραίτησή του, ο Ρούτε είπε ότι θα ήθελε να συνεχίσει η κυβέρνησή να λαμβάνει τις αποφάσεις για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Εκτίμησε επίσης ότι κάνει ό,τι μπορεί για να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές στις 17 Μαρτίου, παρά την πανδημία.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου I&O Reserach, μόνο το 8% των Ολλανδών θέλουν να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση. Ωστόσο, πάνω από 7 στους δέκα (72%) πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για όσους ευθύνονται για το σκάνδαλο των οικογενειακών επιδομάτων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ