- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Έκθεση οικονομικού ινστιτούτου προβλέπει πως η οικονομία της Κίνας θα γίνει η μεγαλύτερη του κόσμου το 2028, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία.
Έκθεση του Κέντρου Έρευνας για τα Οικονομικά και τις Επιχειρήσεις πραγματοποίησε την εκτίμηση πως η κινέζικη οικονομία θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2028, δηλαδή πέντε χρόνια νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ξεπερνώντας την οικονομία των ΗΠΑ
Σύμφωνα με την έκθεση του CEBR, ένας από τους λόγους που θα γίνει αυτό, είναι η διαχείριση που έκανε η Κίνα, όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να ανακάμψει πιο γρήγορα.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, στην ετήσια έκθεση του CEBR σημειώνεται πως, «Εδώ και αρκετό καιρό, το κυρίαρχο ζήτημα όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία είναι ο αγώνας, σε όρους οικονομικής και ήπιας ισχύος, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα».
Σύμφωνα με την έκθεση, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας φαίνεται πως «γέρνουν την πλάστιγγα σε αυτή την αντιπαλότητα υπέρ της Κίνας».
Για το CEBR, η Κίνα επέδειξε «επιδέξια αντιμετώπιση της πανδημίας», επιβάλλοντας έγκαιρα, αυστηρό lockdown, ενώ τα πλήγματα στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των οικονομιών της Δύσης, βελτιώνουν τη δυναμική στις ασιατικές οικονομίες.
Όπως προβλέπεται, η Κίνα θα καταγράψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,7% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά από το 2021 ως το 2025, ενώ θα υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4,5% του ΑΕΠ ετησίως την περίοδο από το 2026 μέχρι το 2030.
Την ίδια ώρα, αν και οι ΗΠΑ προβλέπεται πως θα ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας το 2021, θα υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας στο 1,9% του ΑΕΠ τον χρόνο, από το 2022 μέχρι το 2024 και μετά στο 1,6%.
Η Ιαπωνία από την πλευρά της, θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι τις αρχές της του 2030. Τότε προβλέπεται πως θα ξεπεραστεί από την οικονομία της Ινδίας, γεγονός που θα επηρεάσει την οικονομία της Γερμανίας πτωτικά, φέρνοντάς την από την τέταρτη στην Πέμπτη θέση.
Σύμφωνα με την έκθεση του CEBR, η Μεγάλη Βρετανία που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σήμερα, πιθανόν να πέσει στην έκτη θέση από το 2024 και μετά.Αν και αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις το 2021, λόγω και της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΑΕΠ της Βρετανίας αναμένεται πως θα είναι αυξηθεί κατά 23% από αυτό της Γαλλίας περίπου το 2035, κατά κύριο λόγο επειδή υπάρχει προβάδισμα της Μεγάλης Βρετανίας στην ψηφιακή οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, για το 2020 στην Ευρώπη αναλογούσε το 19% της παραγωγής των 10 μεγαλύτερων οικονομιών. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό προβλέπεται πως θα μειωθεί στο 12% κατά το έτος 2035 με ακόμα χαμηλότερες προοπτικές, αν το BREXIT προκαλέσει αρνητικές συνέπειες, σύμφωνα με το ινστιτούτο CEBR.
Η έκθεση του CEBR εκτιμά πως η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανότερο να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού, παρά επιβράδυνση της οικονομίας.
Όπως προβλέπει η έκθεση, οι αναλυτές αναμένουν «έναν οικονομικό κύκλο με αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του 2020» που θα έχει επιπτώσεις ιδίως σε οικονομίες που δανείστηκαν μεγάλα ποσά από τις αγορές, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις αντιδράσεις τους μπροστά στην πανδημία.
Ένα από τα θετικά που σημειώνεται στην έκθεση όμως, είναι πως λόγω της πανδημίας, «επιταχύνθηκε» η στροφή σε «πιο πράσινους» τρόπους παραγωγής, «βασισμένοι στην τεχνολογία».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαινεί τη «γενναιότητα» των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.