- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΕ: Καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες- Διαιρεμένη για κυρώσεις
Η Γερμανία μπλοκάρει την υιοθέτηση κυρώσεων
Λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ε.Ε. εμφανίζεται διαιρεμένη για το αν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη συνέχιση των «μονομερών ενεργειών» και της «εχθρικής ρητορικής» εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά παραμένει διαιρεμένη όσον αφορά στον τρόπο που θα τιμωρήσει αυτές τις συμπεριφορές κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου.
«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο. Από τότε τα πράγματα δεν ήταν πολύ θετικά. Είδαμε πως υπήρξαν μονομερείς ενέργειες και εχθρική ρητορική. Θα συζητήσουμε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε εφόσον διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Πιστεύω ότι το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει», προειδοποίησε.
Ωστόσο, δεν είπε τη λέξη κυρώσεις, διότι κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, αντιτίθενται σ' αυτές, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπουργός κι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Οι κυρώσεις είναι ένα ζήτημα που εναπόκειται στα κράτη μέλη. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ. Δεν μπορώ να προκαταλάβω το αποτέλεσμα της συζήτησης, αυτό που κάνω είναι να την προετοιμάζω και να προτείνω εναλλακτικές επιλογές», διευκρίνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ στη Ρώμη, όπου συμμετείχε σε μια συνάντηση.
Η ΕΕ είχε απευθύνει τον Οκτώβριο πρόταση ανοίγματος προς την Άγκυρα, η οποία συνοδευόταν από απειλή κυρώσεων, αν η Τουρκία δεν σταματούσε τις ενέργειές της που είχε ήδη καταδικάσει η ΕΕ. Τότε είχε ληφθεί η απόφαση να εξετασθεί η κατάσταση στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
«Αν η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», είχε προειδοποιήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.
Στην Κομισιόν ανατέθηκε να επεξεργασθεί τις οικονομικές κυρώσεις και αυτές είναι έτοιμες «να χρησιμοποιηθούν άμεσα», είχε διευκρινίσει. «Τείναμε το χέρι, είδαμε τις απαντήσεις της Άγκυρας», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Σαρλ Μισέλ. «Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν υπήρξαν πολλά θετικά σημάδια από την πλευρά της Τουρκίας στη διάρκεια αυτών των μηνών», επιβεβαίωσε ο Ζοσέπ Μπορέλ. «Είναι μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που πρέπει να διαχειρισθούμε», συμπλήρωσε.
Η επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας και η πολιτική της των τετελεσμένων σε περιφερειακές κρίσεις, κυρίως στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καταδικάσθηκαν την Τρίτη από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά την τελευταία συνάντησή του με τους ομολόγους του του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, μέλος της Συμμαχίας, προσκλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες «να επιστρέψει σε μια συμπεριφορά συμμάχου».
Ομοφωνία απαιτείται στους κόλπους της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων. Η Γερμανία μπλοκάρει μέχρι τώρα την υιοθέτησή τους με την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια συμφωνία για να «αναπτυχθεί μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τη λύπη του για τον εκβιασμό με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ασκείται από την Τουρκία στα κράτη μέλη. Η Τουρκία έχει υποδεχθεί στο έδαφός της σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύρους, που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της σύγκρουσης στη χώρα τους, και έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι «δεν θα συγκρατήσει αυτούς που θέλουν να φύγουν» για να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θα υπάρξουν αποφάσεις κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής (στις 10 Δεκεμβρίου), όμως η έκτασή τους δεν έχει ακόμη αποφασισθεί», διαβεβαίωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Θα πρέπει να δούμε ποιές θέσεις θα πάρουν η Γερμανία και η Πολωνία», εξήγησε ένας υπουργός.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή τα 71α γενέθλια του ηθοποιού
Σφοδρές αντιδράσεις από τους επικριτές του
«Θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί» - Η συνέντευξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Η προστασία της Aramco από τις ελληνικές συστοιχίες και οι στόχοι της Αθήνας
Ο σπουδαίος Κύπριος σεφ είχε βραβευτεί με αστέρι Michelin - Το «αντίο» του Νίκου Αλιάγα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην επίθεση που έγινε το 1941 και έβαλε τις ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Συνελήφθη την ίδια ημέρα που ανακηρύχθηκε υποψήφιος για την προεδρία του CHP με 15,5 εκατομμύρια ψήφους
Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν ενημέρωσε λίγο αργότερα πως «δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις»
«Περιμένουμε βοήθεια από την Ιαπωνία σε αντίθεση με το NATO»
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο συναγερμός έληξε
Τι κρύβει η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
Πέντε ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις
Προειδοποιούν για άλμα στις τιμές των καυσίμων - Kαλούν τους επιβάτες να κάνουν έγκαιρα τις κρατήσεις τους
Σοκ on air για τον ρεπόρτερ που γλιτώνει από θαύμα
Θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε βασικά είδη
«Ο κόσμος και οι αχάριστοι Ευρωπαίοι πρέπει να ευχαριστούν τον Τραμπ», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Νέοι τριγμοί στο ΝΑΤΟ
Η μείωση των ποσοστών γεννήσεων ανησυχεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.