- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Λιβύη: Ευρωπαϊκή απειλή-κυρώσεις σε όσους εμποδίζουν τον διάλογο
Μετά την απόπειρα ελέγχου σε τουρκικό πλοίο από γερμανική φρεγάτα
Ευρωπαϊκή απειλή για κυρώσεις σε όσους εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο.
Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία απείλησαν σήμερα, 23 Νοεμβρίου, να επιβάλουν κυρώσεις σε όλους όσοι εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο ο οποίος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.
«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα εναντίον όσων εμποδίζουν το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτκού Διαλόγου και τις άλλες οδούς της διαδικασίας του Βερολίνου, καθώς και εκείνους που εξακολουθούν να λεηλατούν τους κρατικούς πόρους ή που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παρίσι.
«Καλούμε όλες τις διεθνείς και λιβυκές πλευρές να απέχουν από οποιαδήποτε παράλληλη και μη συντονισμένη πρωτοβουλία, η οποία κινδυνεύει να υπονομεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΗΕ», συνεχίζουν οι τέσσερις χώρες.
Λίβυοι αντιπρόσωποι αρμόδιοι να ορίσουν μια ενωμένη εκτελεστική αρχή αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης μετά την πρώτη τους συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου στην Τύνιδα, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2024, αλλά όχι στα ονόματα των μελών της μεταβατικής κυβέρνησης.
Η υπηρεσιακή απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη Στέφανι Ουίλιαμς είχε προειδοποιήσει τότε όσους ανήκουν καθεστηκυία τάξη που ανησυχούν πάνω απ΄όλα «να διατηρήσουν τα προνόμοιά τους».
«Η διεθνή κοινότητα έχει εργαλεία στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει όλους όσοι εμποδίζουν, περιλαμβανομένη με την επιβολή κυρώσεων», είχε τονίσει η Ουίλιαμς.
Οι αντιπρόσωποι πρέπει να ορίσουν έναν επικεφαλής κυβέρνησης και τα τρία μέλη ενός προεδρικού συμβουλίου που θα ασκούν την εκτελεστική εξουσία και θα αναλάβουν τα ηνία από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις που υπάρχουν στη Λιβύη.
«Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και οικειοποίησης από τους Λίβυους του πολιτικού μέλλοντος της χώρας τους», υπογράμμισαν Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη και Βερολίνο καταγγέλλοντας οποιαδήποτε «ξένη παρέμβαση»
Η Άγκυρα εμπόδισε τον έλεγχο τουρκικού φορτηγού πλοίου από γερμανική φρεγάτα
Υπενθυμίζεται ότι το περιοδικό «Der Spiegel» ανέφερε στην ιστοσελίδα του, ότι η ‘Αγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης.
Η Τουρκία, προσθέτει το περιοδικό, δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα.
Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.
Αντίδραση της Άγκυρας για τον έλεγχο από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό πλοίο
Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο και τη γερμανική φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης, με την Άγκυρα να υποστηρίζει πως η ουδετερότητα της επιχείρησης «Ειρήνη» βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είναι αμφισβητήσιμος ο σκοπός της επιχείρησης «Ειρήνη», σημειώνοντας πως πρόκειται για μεροληπτική επιχείρηση.
Ανέφερε δε ότι αν και ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου δέχθηκε να συνεργαστεί, ένοπλη ομάδα της επιχείρησης Ειρήνη επιβιβάστηκε στο πλοίο και πραγματοποίησε επιθεώρηση επί μακρόν.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού πλοίου ερευνήθηκαν βίαια, συγκεντρώθηκαν και περιορίστηκαν σε μία μόνο θέση, τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν με χρήση βίας, ενώ ο πλοίαρχος τέθηκε υπό την επιτήρηση ενός ένοπλου στρατιώτη».
Η Άγκυρα κάνει λόγο για μεροληψία και τονίζει ότι η παρέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και του πλοιάρχου, ενώ επιμένει πως το πλοίο μετέφερε μπογιές και ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων.
Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, καταδίκασε την επιχείρηση «Ειρήνη», κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι «απέδειξε τη μεροληψία της με την παράνομη έρευνα στο τουρκικό εμπορικό πλοίο».
Η Τουρκία ζητεί εξηγήσεις από Ε.Ε., Γερμανία και Ιταλία
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήτευσε τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιταλίας, καθώς και τον Γερμανό επιτετραμμένο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απόπειρα ελέγχου, ανοιχτά της Λιβύης, σε τουρκικό πλοίο που κρίθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων.
Η Άγκυρα επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στους απεσταλμένους των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ρώμης, ζητώντας εξηγήσεις και υποστηρίζοντας ότι η επιχειρούμενη έρευνα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είναι αμφισβητήσιμος ο σκοπός της επιχείρησης «Ειρήνη», σημειώνοντας πως πρόκειται για μεροληπτική επιχείρηση.
Επεσήμανε δε ότι, αν και ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου δέχθηκε να συνεργαστεί, ένοπλη ομάδα της επιχείρησης Ειρήνη επιβιβάστηκε στο πλοίο και πραγματοποίησε επιθεώρηση επί μακρόν.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού πλοίου ερευνήθηκαν βίαια, συγκεντρώθηκαν και περιορίστηκαν σε μία μόνο θέση, τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν με χρήση βίας, ενώ ο πλοίαρχος τέθηκε υπό την επιτήρηση ενός ένοπλου στρατιώτη».
Η Άγκυρα κάνει λόγο για μεροληψία και τονίζει ότι η παρέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και του πλοιάρχου, ενώ επιμένει πως το πλοίο μετέφερε μπογιές και ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων.
Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, καταδίκασε την επιχείρηση «Ειρήνη», κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι «απέδειξε τη μεροληψία της με την παράνομη έρευνα στο τουρκικό εμπορικό πλοίο».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.