Κοσμος

«Ναι» στη μαριχουάνα είπαν Νιού Τζέρσεϊ και Αριζόνα

Το Όρεγκον ενέκρινε την χρήση για θεραπευτικούς σκοπούς της ψιλοκυβίνης, γνωστής ως «μαγικό μανιτάρι»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαριχουάνα
Μαριχουάνα © UNSPLASH

Τη μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς και τα παραισθησιογόνα μανιτάρια για θεραπευτικούς, ενέκριναν τρεις πολιτείες των ΗΠΑ την Τρίτη.

Υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς τάχθηκαν οι πολίτες σε Νιού Τζέρσι και Αριζόνα.

Την ίδια ώρα το Όρεγκον ενέκρινε την χρήση για θεραπευτικούς σκοπούς της ψιλοκυβίνης, ενός παραισθησιογόνου ναρκωτικού γνωστού και ως μαγικό μανιτάρι.

Τα παραπάνω είναι λίγα από τα εκατοντάδες ζητήματα στα οποία οι Αμερικανοί κλήθηκαν να δώσουν μια απάντηση μέσω της ψήφου τους.

Συνολικά, στις προεδρικές εκλογές τέθηκαν σε ψηφοφορία πάνω από 120 ζητήματα: από το δικαίωμα στην άμβλωση και φορολογικά ζητήματα ως τη νομιμοποίηση των ψυχοτρόπων μανιταριών.

Ανάμεσα στα αποτελέσματα που ξεχώρισαν από τα χθεσινά δημοψηφίσματα είναι το ότι οι ψηφοφόροι στο Κολοράντο καταψήφισαν ένα μέτρο, το οποίο θα απαγόρευε τις αμβλώσεις σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης.

Επίσης, η Φλόριντα ενέκρινε την αύξηση του κατώτατου μισθού και η Καλιφόρνια αποφάσισε να εξαιρεθούν οι οδηγοί εταιρειών όπως οι Lyft και Uber από έναν πολιτειακό νόμο, ο οποίος θα τους καθιστούσε υπαλλήλους των εταιρειών αυτού του είδους αντί για ανεξάρτητους εργολάβους.

Τι συμβαίνει μέχρι στιγμής στις εκλογές

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Guardian, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με 238 εκλέκτορες έναντι 213 του Ντόναλντ Τραμπ. Για δεύτερη φορά (η πρώτη το 2016) ο Τραμπ διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις, καταφέρνοντας να μείνει «ζωντανός» για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Ο «μαγικός» αριθμός για να βγει πρόεδρος στις ΗΠΑ είναι οι 270 εκλέκτορες. Κομβική θεωρείται πλέον η πολιτεία της Πενσιλβάνια, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα σε αυτήν την πολιτεία δεν θα βγει άμεσα, καθώς οι επιστολικές ψήφοι καταμετρώνται μια ημέρα μετά.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται σε Αριζόνα και Νεβάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες κυρίως στον Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν δείχνει να κρατάει την Αριζόνα και να προηγείται στη Νεβάδα, κάτι που σημαίνει πως αν «κλειδώσει» τις τρεις Μεσοδυτικές αργότερα σήμερα -ή ακόμα και μέσα στις επόμενες μέρες- τότε θα κερδίσει και θα διαδεχτεί τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Με τα τωρινά δεδομένα, ο Μπάιντεν έχει δύο μονοπάτια για τη νίκη, όπως είχαμε προβλέψει: 

  • Στο πρώτο, θα πρέπει να κρατήσει την Αριζόνα, τη Νεβάδα, το Μίσιγκαν και το Γουϊσκόνσιν και να πάρει τους μονούς εκλέκτορες των δεύτερων διαμερισμάτων σε Νεμπράσκα και Μέιν, φτάνοντας ακριβώς τους 270 εκλέκτορες και αδιαφορώντας για την Πενσυλβάνια.
  • Στο δεύτερο, μπορεί να χάσει την Αριζόνα αλλά θα πρέπει να κερδίσει τις Νεβάδα, Μίσιγκαν, Γουϊσκόνσιν και να πάρει οπωσδήποτε την Πενσυλβάνια, φτάνοντας τους 279 εκλέκτορες.

Σε κάθε άλλη περίπτωση – και αν ο Μπάιντεν δε σημειώσει κάποια ανατροπή σε Τζώρτζια και Βόρεια Καρολίνα – τότε ο Ντόναλντ Τραμπ θα επανεκλεγεί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ