- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πέθανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρόμπερτ Φισκ
Για πολλά χρόνια ανταποκριτής βρετανικών εφημερίδων σε Βόρεια Ιρλανδία και Μέση Ανατολή
Ο Ρόμπερτ Φισκ, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς ανταποκριτές της σύγχρονης εποχής, πέθανε σε ηλικία 74 ετών
Ο Βρετανός ανταποκριτής και συγγραφέας Ρόμπερτ Φισκ πέθανε σε ηλικία 74 ετών.
Ο Φισκ ένιωσε αδιαθεσία την Παρασκευή στο σπίτι του στο Δουβλίνο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου πέθανε λίγο αργότερα, έγραψαν χθες οι Irish Times.
Ο Φισκ ήταν από τους πιο καταξιωμένους Βρετανούς ανταποκριτές της σύγχρονης εποχής και χαρακτηρίστηκε το 2005 από τους New York Times ως «ίσως ο πιο διάσημος ανταποκριτής στο εξωτερικό στη Βρετανία.
Η καριέρα του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε στη Sunday Express στο Λονδίνο, σύντομα όμως άρχισε να δουλεύει για τους Times. Εκεί απέκτησε φήμη ως ανταποκριτής της εφημερίδας στις ταραχές της Βόρειας Ιρλανδίας από το 1972. Στη συνέχεια, μετά από μία μικρή περίοδο που ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας στην Πορτογαλία, μετακόμισε στη Βηρυτό όπου ήταν ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή.
Ανάμεσα στα γεγονότα που κάλυψε ήταν ο εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο, η ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν, η Ιρανική επανάσταση και ο πόλεμος μεταξύ Ιράν - Ιράκ. Πήγε στην εφημερίδα Independent του Λονδίνου το 1989 μετά από μια διένεξη με την ιδιοκτησίας Rupert Murdoch εφημερίδα και συνέχισε να εργάζεται εκεί μέχρι τον θάνατό του.
Έκανε εκτενή ρεπορτάζ για τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, με έδρα για λίγο καιρό στη Βαγδάτη όπου εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επικριτικός απέναντι σε άλλους διεθνείς ανταποκριτές, τους οποίους κατηγόρησε πως καλύπτουν τη μάχη από τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους.
Ο Φισκ υπήρξε ένας από τους ελάχιστους δυτικούς ρεπόρτερ που είχε πάρει συνέντευξη από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, κάτι που έκανε σε τρεις περιστάσεις τη δεκαετία του 1990.
Η σχέση του με την Ιρλανδία χρονολογείται από το 1972, όταν μετακόμισε στο Μπέλφαστ για να καλύψει τις Ταραχές.
Στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του στο Trinity College, ολοκληρώνοντας την διατριβή του στην ουδετερότητα της Ιρλανδίας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Είχε ένα σπίτι στο Dalkey του Δουβλίνου όπου έζησε για πολλά χρόνια.
Ανάμεσα στα πιο αναγνωρισμένα βιβλία του συγκαταλέγονται τα «The Point of No Return: The Strike Which Broke the British in Ulster», «Pity the Nation: Lebanon at War» και «The Great War for Civilisation – The Conquest of the Middle East».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.