Yeni Safak: Ετοιμάζεται να βγει στην Αν. Μεσόγειο και το «Kanuni»
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο φέρεται να έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος βυθού 11.400 μέτρων
Ετοιμάζεται να βγει στην Ανατολική Μεσόγειο και το «Kanuni» – Το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο, που αγόρασε προ μηνών η Άγκυρα.
Το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο, που αγόρασε προ μηνών η Τουρκία, ετοιμάζεται να βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.
Πρόκειται για το «Kanuni», το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σελεύκεια της Αττάλειας, απέναντι από την Κύπρο.
Λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊο, το πλήρωμά του έχει τεθεί προληπτικά σε καραντίνα και παραμένει στο σκάφος.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- θα γίνει η προετοιμασία για τον απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Το «Kanuni» έφτασε στις 15 Μαρτίου, στο λιμάνι της Μερσίνας, προερχόμενο από τη Βρετανία, όπου είχε γίνει η αγορά του μέσω δημοπρασίας.
Αγοράστηκε για 37,5 εκατομμύρια δολάρια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή του στην αγορά το 2014 αποτιμάτο στα περίπου 600 εκατ. δολάρια και τον τελευταίο χρόνο στα 120 εκατομμύρια δολάρια. Το ταξίδι διήρκεσε 18 ημέρες.
Μέχρι το 2015 το πλοίο επιχειρούσε για λογαριασμό της εταιρείας Petrobras της Βραζιλίας.
Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο με πρώην ονομασία «Sertao» και έτος ναυπήγησης το 2012.
Το πλοίο φέρεται να έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος βυθού 11.400 μέτρων και μπορεί να κάνει γεώτρηση βάθους 3.000 μέτρων.
Το «Kanuni» -που σημαίνει «Νομοθέτης» και αναφέρεται στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή- θα είναι το τρίτο γεωτρητικό σκάφος της Τουρκίας, μετά το «Yavuz» και το «Fatih».
Το «Yavuz» βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός του οικοπέδου 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Και τα τρία τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα φέρουν ονόματα σουλτάνων της περιόδου ακμής του 15ου και 16ου αιώνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι το νέο γεωτρύπανο επρόκειτο να διενεργήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο στενός του σύμβουλος Στίβεν Μίλερ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωπάρχη από τη Δευτέρα
H Σάνον επιβεβαιώνει την καταγγελία της χήρας του ιδρυτή του Playboy
Μαζί με τον Έλτον Τζον και άλλους ενάγοντες αμφισβητεί την απόρριψη των αγωγών
Ο κωμικός κρίθηκε ένοχος για τέσσερα αδικήματα
Οι εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν στο τμήμα και τελικά συμφιλιώθηκαν
Τρεις κατοικίες στους χώρους του Ρόγιαλ Λοτζ απέφεραν έσοδα στον πρώην πρίγκιπα
Κύμα διαμαρτυριών στην Ευρώπη κατά της ραγδαίας επέκτασης της τεχνητής νοημοσύνης
Συνελήφθη ο πατέρας της δούκισσας του Σάσεξ σήμερα στη Φλόριντα
Ποια τηλεοπτικά δίκτυα μπήκαν στο στόχαστρο
Οι παλιές φωτογραφίες του ενέπνευσαν την εμφάνιση του Ρον Μπέργκαντι
Οι αρχές αναφέρουν κακομεταχείριση αλλοδαπών εργαζομένων
«Κάποιες περιοχές είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», αναφέρει
Η Βανέσα Έμντε κατηγορείται ότι παραβίασε επανειλημμένα τη συμφωνία με το κόμμα της
Ο 82χρονος Τόμας Μαρκλ συνελήφθη σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Φλόριντα
Η υπόθεση φαίνεται να τακτοποιήθηκε εκτός δικαστηρίων
Η φυλακή μπορεί να είναι μόνο η αρχή των συνεπειών
Τα περιθώρια πίεσης στον Τραμπ
Η γερουσιαστής αναμένεται να αναλάβει την Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων
16 τραυματίες εκ των οποίων 3 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση - Τι εξετάζουν οι Αρχές
Έπλεε χωρίς φορτίο προς το Μπαχρέιν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.