Κοσμος

Οργή Χαμάς για την ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ με ΗΑΕ

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε να συγκληθεί ο Αραβικός Σύνδεσμος - Πώς αντέδρασε η Αίγυπτος - Πρώτη δήλωση από γ.γ ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Οργή από τη Χαμάς
Ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Οργή από τη Χαμάς © EPA/MOHAMMED SABER

Παλαιστινιακή Αρχή και Χαμάς απορρίπτουν την ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Πρώτες αντιδράσεις από Αίγυπτο και ΟΗΕ.

Αναβρασμός επικρατεί στην Παλαιστίνη μετά την «ιστορική» ειρηνευτική συμφωνία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συγκάλεσε εκτάκτως την παλαιστινιακή διοίκηση προκειμένου να συζητηθεί η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε τη συμφωνία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του. «Η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει και καταγγέλλει την τριμερή, αιφνίδια ανακοίνωση από τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, ένας από τους κυριότερους συμβούλους του Αμπάς.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση έξω από το γραφείο του Αμπάς στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Ρουντέινα πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή συνιστά «προδοσία της Ιερουσαλήμ, του Αλ Άκσα και του παλαιστινιακού σκοπού». Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν επίσης να συγκληθεί κατεπειγόντως ο Αραβικός Σύνδεσμος για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Την ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποία έχει ήδη απορρίψει η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Χαμάς ξεκαθάρισε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό» και συνιστά «λευκή επιταγή» για τη συνέχιση της «κατοχής» της Παλαιστίνης.

«Η συμφωνία αυτή είναι απορριπτέα και καταδικαστέα. Δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό αλλά θεωρείται συνέχιση της άρνησης των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαζέμ Κάσεμ, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία έχει εμπλακεί σε τρεις πολέμους με το Ισραήλ στο παρελθόν. «Η Χαμάς εκτιμά ότι πρέπει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τον (παλαιστινιακό) λαό και όχι να συνάπτουμε σχέσεις με τον κατακτητή», όπως αποκαλούν πολλοί Παλαιστίνιοι το Ισραήλ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός.

Η συμφωνία μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ είναι «λευκή επιταγή» για το Ισραήλ, επανέλαβε ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης. Σημειώνεται ότι η Χαμάς διατηρεί στενές σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο βρίσκεται σε αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αίγυπτος για ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ για την κανονικοποίηση των σχέσεών τους, η οποία περιλαμβάνει και την αναστολή της περαιτέρω προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη.

«Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και εκτίμηση την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, των ΗΑΕ και του Ισραήλ για τη διακοπή της ισραηλινής προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών και την ανάληψη δράσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Και πρόσθεσε: «Εκτιμώ τις προσπάθειες εκείνων που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας τη συμφωνία για την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

Ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Πρώτη αντίδραση από τον ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρετίζει «οποιαδήποτε πρωτοβουλία που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» ανέφερε εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αφού το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν μια ειρηνευτική συμφωνία, που αποκαθιστά τις διμερείς σχέσεις.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ