- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τουρκία: «Ανέντιμη η Ελλάδα, παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας»
Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες νότια από το Καστελόριζο
Τουρκία για Oruc Reis και έρευνες νότια από το Καστελόριζο: «Θα απογοητευτούν πικρά όσοι νομίζουν ότι είναι μόνοι ιδιοκτήτες στη Μεσόγειο».
Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε η Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες νότια από το Καστελόριζο.
Όπως ανέφερε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, «θα απογοητευτούν πικρά όσοι νομίζουν ότι είναι μόνοι ιδιοκτήτες στη Μεσόγειο, βρισκόταν υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, «η χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση».
Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ: «Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα τη "σατανική" συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα».
Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για το Oruc Reis και τις έρευνες νότια από το Καστελόριζο
«Όπως είναι γνωστό, η σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, εντός της υφαλοκρηπίδας του ερευνητικού μας σκάφους Oruç Reis και εντός των περιοχών αδειών που παραχωρήθηκαν στην TPAO (κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία) από την κυβέρνησή μας το 2012, τέθηκε σε αναστολή για λίγο μετά από εντολή του προέδρου μας.
» Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση.
» Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής και έντιμη σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα. Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας.
» Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρισκόταν υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες. Εκείνοι που ενεργούν με την αντίληψη "Είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης" της Μεσογείου θα απογοητευτούν πικρά.
» Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα τη σατανική συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα.
» Από την άλλη πλευρά, η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει να προκαλέσει κλιμάκωση και αποσκοπεί αποκλειστικά στην άσκηση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας εάν είναι απαραίτητο. Φυσικά δεν επιτρέπεται η στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.