Κοσμος

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Δεν φοράς μάσκα, 1.000 ευρώ πρόστιμο

Σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι σε παραβάτες και «απείθαρχους» οι αρχές στη Νάπολη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός στην Ιταλία: Όποιος δεν φορά μάσκα στη Νάπολι, θα πληρώνει πρόστιμο 1.000 ευρώ
Κορωνοϊός στην Ιταλία: Όποιος δεν φορά μάσκα στη Νάπολι, θα πληρώνει πρόστιμο 1.000 ευρώ © EPA/GIUSEPPE CATUOGNO

Στα 1.000 ευρώ το πρόστιμο στην Ιταλία για όποιον δεν φορά προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό - Μαζικοί έλεγχοι στη Νάπολη για την τήρηση του μέτρου.

Στα 1.000 ευρώ το πρόστιμο σε όποιον δεν φορά μάσκα για τον κορωνοϊό στην Ιταλία, με τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα να φθάνουν τα 245.864.

Το μέτρο για το πρόστιμο των 1.000 ευρώ σε όποιον εντοπίζεται χωρίς μάσκα σε κλειστό χώρο, εφαρμόζεται από τις αρχές στην περιφέρεια Καμπανία, στη νότια Ιταλία.

Ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο κρίνεται πέρα για πέρα αναγκαίο, καθώς η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και την απειθαρχία των πολιτών της στα μέτρα περιορισμού. Αυτή η κατάσταση αναγκάζει τον επικεφαλής στην περιφέρεια Καμπανία (σ.σ. πρωτεύουσα η Νάπολη) να σκληρύνει τη στάση του, πολλαπλασιάζοντας τους ελέγχους για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο σε δημοσιεύματα της Κυριακής 26 Ιουλίου 2020 για τα πρώτα πρόστιμα 1.000 ευρώ που «έπεσαν» την προηγούμενη ημέρα σε ιδιοκτήτες τριών επιχειρήσεων στο Σαλέρνο (νότια της Νάπολης), συμπεριλαμβανομένου ενός μπαρ και ενός κομμωτηρίου, στο οποίο η αστυνομία διαπίστωσε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν ετηρείτο.

«Εάν οι συμπολίτες μας πιστεύουν ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες θα επιστρέψουμε σε μια σκληρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης» προειδοποίησε ο Βιτσέντσο ντε Λούκα, περιφερειάρχης της Καμπανίας. «Γνωρίζαμε ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, ήταν αναμενόμενο» πρόσθεσε ο ίδιος την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 σε ανάρτησή του στο Facebook, λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευση του διατάγματος για αυστηροποίηση των κανόνων για την καταπολέμηση της επιδημίας Covid-19.

1.000 ευρώ πρόστιμο για όποιον δεν φορά μάσκα στην Ιταλία - Σε ποιους χώρους

Το πρόστιμο των 1.000 ευρώ για όποιον δεν φορά μάσκα σε κλειστό χώρο αφορά παραβάσεις σε δημόσια κτήρια, σούπερ μάρκετ, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα. Το νέο μέτρο ισχύει και για τις δημόσιες συγκοινωνίες (λεωφορείο, τρένα, μετρό).

Ειδικά για τα ΜΜΜ στη Νάπολη, το διάταγμα αναφέρει ότι «οι οδηγοί υποχρεούνται να αρνούνται την πρόσβαση σε επιβάτες που δεν φορούν τη μάσκα».

Περισσότεροι από 35.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ιταλία, με τις αρχές στη Νάπολη να καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε κλειστό χώρο - 1.000 ευρώ πρόστιμο για τους παραβάτες
Περισσότεροι από 35.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ιταλία, με τις αρχές στη Νάπολη να καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε κλειστό χώρο - 1.000 ευρώ πρόστιμο για τους παραβάτες © athensvoice.gr/koronoios

Σε περίπτωση επιβίβασης τους χωρίς μάσκα, πρέπει να τους επιβάλλονται οι κυρώσεις και θα «καλούνται να αποβιβαστούν αμέσως ή το συντομότερο δυνατόν». Σε περίπτωση που αρνηθούν, «το λεωφορείο ή το τρένο θα σταματά  και θα ζητείται η παρέμβαση της αστυνομίας», διευκρινίζεται στο διάταγμα.

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Και «λουκέτο» στην επιχείρηση, αν βρεθεί υπάλληλος χωρίς μάσκα

Στο ίδιο διάταγμα επισημαίνεται ακόμη: «Αν το αδίκημα διαπράττεται κατά την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (από έναν έμπορο ή έναν από τους υπαλλήλους του), η επιχείρηση θα τιμωρείται, εκτός από το πρόστιμο των 1.000 ευρώ, με κλείσιμο της δραστηριότητάς της από 5 έως 30 ημέρες». Η ποινή αυτή μπορεί να διπλασιαστεί σε περίπτωση υποτροπής.

Η Ιταλία έχει περισσότερους από 35.000 νεκρούς από κορωνοϊό. Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 275 νέες μολύνσεις Covid-19 και 5 θάνατοι.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ