- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Έριξαν δακρυγόνα στον δήμαρχο του Πόρτλαντ - Τι συνέβη
Σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας - «Δεν θα πω ψέματα, τσούζει» ανέφερε ο Τεντ Γουίλερ
Η στιγμή που ο δήμαρχος του Πόρτλαντ δέχεται δακρυγόνα σε πορεία διαμαρτυρίας, ενώ πηγαίνει να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές
Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ, στην Πολιτεία του Όρεγκον, δέχτηκε επίθεση με δακρυγόνα το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουλίου 2020 (τοπική ώρα).
Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, την ώρα που ο δήμαρχος του Πόρτλαντ πήγαινε να συναντήσει διαδηλωτές, δέχτηκε επίθεση με δακρυγόνα.
Η παράσταση διαμαρτυρίας ήταν κατά της αστυνομικής βίας και κατά της ανάπτυξης ομοσπονδιακών πρακτόρων στις πόλεις, κατά διαταγή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ Τεντ Γουίλερ, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, φορούσε προστατευτικά γυαλιά και μάσκα για τον κορωνοϊό. Απομακρύνθηκε άμεσα από το πλήθος, μέσα σε ένα νέφος αερίων.
«Δεν θα πω ψέματα, τσούζει. Δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις» είπε στην εφημερίδα New York Times. Και πρόσθεσε: «Μπορώ να σας πω ειλικρινά ότι δεν είδα τίποτα που να δικαιολογεί τη χρήση δακρυγόνων». Παράλληλα, έκανε λόγο για «δυσανάλογη αντίδραση των ομοσπονδιακών πρακτόρων», ακόμη και για «αστικό πόλεμο».
Η αστυνομία της πόλης ανέφερε ότι οι διαδηλωτές εκτόξευαν κροτίδες λάμψης και βόμβες μολότοφ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές φωτιές. Ο ίδιος ο Γουίλερ επικρίνεται από πολλούς διαδηλωτές στο Πόρτλαντ επειδή η τοπική αστυνομία συχνά χρησιμοποιούσε δακρυγόνα για να διαλύσει συγκεντρώσεις, μέχρι που ένας δικαστής διέταξε να περιοριστεί αυτή η πρακτική.
Αναβρασμός στο Πόρτλαντ - Μαζικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουλίου 2020 (τοπική ώρα) στο Πόρτλαντ.
Το κίνημα ξεκίνησε, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, μετά τον θάνατο του μαύρου Αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα, στα τέλη Μαΐου. Πήρε όμως μεγαλύτερες διαστάσεις όταν έφτασαν στην πόλη οι ομοσπονδιακές δυνάμεις.
Σε πολλά βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης οι πράκτορες αυτοί, που φορούν στρατιωτικές στολές και δεν έχουν κάποιο ορατό σήμα ταυτοποίησης, χρησιμοποιούν αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά για να συλλαμβάνουν διαδηλωτές, προκαλώντας την οργή των κατοίκων.
Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις των ομοσπονδιακών πρακτόρων στο Σικάγο και σε άλλες πόλεις, λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας, ενώ συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας.
Εικόνες από τον δήμαρχο του Πόρτλαντ που δέχεται επίθεση με δακρυγόνα σε διαδήλωση, μεταδόθηκαν από τα μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O κωμικός βρέθηκε ένοχος για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Ιταλικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τα απειλητικά μειλ που έλαβαν
Οι αρκούδες γκρίζλι αποτελούν προστατευόμενο είδος στη Βρετανική Κολομβία
Η ανάρτηση που συζητήθηκε
Η απόφαση του δικαστηρίου για τον 35χρονο
Το ασυνήθιστο στοιχείο που προβληματίζει τους ειδικούς ασφαλείας
Διαρροή εγγράφων φέρνει στο φως τη βαθιά στρατιωτική συνεργασία Μόσχας και Τεχεράνης
Το ερώτημα για τις τεράστιες επενδύσεις
Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί αντιδρούν
Δύο καταδιωκτικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να απογειωθούν για το συνοδεύσουν
Το ανατριχιαστικό ηχητικό ντοκουμέντo
Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών - Τι αναφέρει το δημοσίευμα
Ο Χούμπερτ Άιβανγκερ βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βερολίνο
Νέα δεδομένα στην πολιτική κρίση του Ισραήλ
Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ
Αντιδράσεις για την επιβολή στρατιωτικής θητείας στους σπουδαστές θρησκευτικών σχολών
Τι έδειξαν οι ανεξάρτητες έρευνες
Το αεροσκάφος έπεσε με τη μύτη στο έδαφος από ύψος 35.000 ποδιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.