Κοσμος

«Αφιέρωμα» Le Point κατά Ερντογάν: Ο πόλεμος στην πόρτα μας

Έντονη κριτική για Αγία Σοφία, Συρία, Λιβύη, Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Le Point
Le Point

Εξώφυλλο και άρθρα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το γαλλιλκό περιοδικό «Le Point» - «Ο πόλεμος στην πόρτα μας».

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασχολείται το εξώφυλλο καθώς και μια σειρά άρθρων του περιοδικού «Le Point», μετά τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Τούρκος πρόεδρος λόγω των χειρισμών του στα θέματα της Αγίας Σοφίας, της Συρίας, της Λιβύης και της Μεσογείου.

To γαλλικό περιοδικό, που και στο παρελθόν τα έχει βάλει με τον Ερντογάν, τον εμφανίζει στο εξώφυλλο να μιλά σε μέλη του πολεμικού ναυτικού της χώρας του μπροστά από ένα πολεμικό πλοίο και έχει τίτλο: «Ερντογάν, ο πόλεμος επί θύραις» και υπέρτιτλο: «Αγία Σοφία, Συρία, Λιβύη, Μεσόγειος».

Σε ένα από τα άρθρα σημειώνει πώς με την «τελευταία του πρόκληση», την απόφασή του να μετατραπεί ο εμβληματικός ναός – μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ερντογάν «προβάλλει τις φιλοδοξίες του για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ακολουθεί τα χνάρια του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄του Πορθητή».

Σε άλλο άρθρο του «Le Point» για τον Τούρκο πρόεδρο αναφέρεται στην άνοδό του στην εξουσία, ως υπέρμαχου αρχικά της δημοκρατίας και του οικονομικού φιλελευθερισμού. «Σιγά, σιγά το πραγματικό του πρόσωπο αποκαλύπτεται. Με ένα υπέρμετρο «Εγώ» ονειρεύεται το μεγαλείο της Τουρκίας με τίμημα τις ελευθερίες». Ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί μεταξύ άλλων και στην κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας προβλέποντας κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες στη Λιβύη κι επισημαίνοντας ότι απ’ όλους τους ηγέτες στη Δύση ο μόνος που ύψωσε τη φωνή του κατά του Ερντογάν είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Αντιδράσεις στην Τουρκία για το «Le Point»

Έντονα ενοχλημένοι εμφανίζονται οι Τούρκοι με το πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού «Le Point». Κάποιοι καθεστωτικοί κατηγορούν ως «αξιοθρήνητους» τους Γάλλους δημοσιογράφους του περιοδικού, οι οποίοι, «δεν αναγνωρίζουν το γεγονός ότι με τις παρεμβάσεις της η Άγκυρα συμβάλει στην σταθερότητα και αποτρέπει το χάος και την αναρχία στις περιοχές που έχει εμπλακεί».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ