- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα κινεζικά και ρωσικά fake news έχουν μεγάλη απήχηση στη Ευρώπη
Σύμφωνα με μελέτη του Oxford Internet Institute για την παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό
Η ρωσική και κινεζική παραπληροφόρηση για τον κορωνοϊό βρίσκει μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Oxford Internet Institute
Fake news για την επιδημία του κορωνοϊού που μεταδίδονται από ρωσικά και κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεγαλύτερη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Γαλλία και την Γερμανία από ορισμένες μεγάλες και έγκυρες εφημερίδες, σύμφωνα με μελέτη του Oxford Internet Institute που δημοσιεύεται σήμερα.
Στο Twitter και το Facebook, τα γαλλόφωνα και γερμανόφωνα άρθρα, που μεταδίδονται από μέσα όπως τα ρωσικά Russia Today και Sputnik, έχουν μεγαλύτερη απήχηση από τα άρθρα της Le Monde και του Der Spiegel, σύμφωνα με την μελέτη.
Το Ινστιτούτο εξέτασε επί τρεις εβδομάδες περιεχόμενο προερχόμενο από ρωσικά και κινεζικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και ιρανικά και τουρκικά μέσα που είτε ελέγχονται από το κράτος είτε διατηρούν στενές σχέσεις με τα καθεστώτα αυτά.
Η μελέτη εξέτασε ειδικότερα το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το πρακτορείο Sputnik, το τηλεοπτικό δίκτυο China Global Television Network (CGTN), το China Radio International (CRI) και το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Στις δημοσιεύσεις τους στα γαλλικά, τα γερμανικά ή τα ισπανικά, τα μέσα αυτά «έχουν πολιτικοποιήσει τον κορονοϊό επικρίνοντας τις δυτικές δημοκρατίες, εξαίροντας τις δικές τους χώρες, προωθώντας παράλληλα θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την προέλευση του ιού», αναφέρεται στην μελέτη του Oxford Internet Institute
Η μελέτη μετρά την διείσδυση στους χρήστες μέσω του αριθμού των share και των like ενός άρθρου στο Facebook, τον σχολιασμό και τα retweet στο Twitter. Η μελέτη εξετάζει τα 20 δημοφιλέστερα άρθρα κάθε ενός από τους οργανισμούς αυτούς ανάμεσα στις 18 Μαΐου και τις 5 Ιουνίου.
Το γαλλόφωνο περιεχόμενο λαμβάνει κατά μέσον όρο 528 βαθμούς διείσδυσης στα Facebook και Twitter, η Νέα Κίνα έχει σκορ 374, έναντι 105 της εφημερίδας Le Monde.
Στο γερμανόφωνο περιεχόμενο, τα άρθρα του Russia Today συγκεντρώνουν σκορ 158, έναντι 90 του περιοδικού Der Spiegel.
«Το ουσιαστικό μέρος του περιεχομένου αυτών των μέσων βασίζεται σε γεγονότα. Ομως, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ρωσικά μέσα, στόχος τους είναι η δυσφήμηση των δημοκρατικών χωρών», δηλώνει ο ερευνητής του Ινστιτούτου Jonathan Bright.
Το υποβόσκον μήνυμα του περιεχομένου είναι ότι η δημοκρατία βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, λέει.
Προηγούμενες μελέτες του Ινστιτούτου, που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο, είχαν ήδη φέρει στο φως την διείσδυση των μέσων αυτών στις αγγλόφωνες αγορές, αποκαλύπτοντας ότι ορισμένα από τα άρθρα τους μπορεί να φθάσουν σε σκορ απήχησης στο κοινό δέκα φορές μεγαλύτερο του BBC για παράδειγμα.
Αντίστοιχα σκορ διείσδυσης καταγράφονται για το ισπανόφωνο περιεχόμενο, κυρίως στα ιρανικό δίκτυο HispanTV, το οποίο , σύμφωνα με την μελέτη προωθεί αντιαμερικανικό περιεχόμενο για το κοινό της Λατινικής Αμερικής.
«Σημαντικό μέρος του περιεχομένου που καταναλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρηματοδοτείται από ξένες κυβερνήσεις», λέει ο Jonathan Bright, και δεν είναι σαφές για τον αναγνώστη ότι ισχύει αυτό.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα απείλησε να απαντήσει σε απόφαση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τρία κινεζικά μέσα ενημέρωσης -της Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV), το πρακτορείο China News Service, την εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία και τους Global Times-- «ξένες διπλωματικές αποστολές», μαζί με τα China Global Television Network, Radio China International et Νέα Κίνα, που έχουν ήδη χαρακτηρισθεί χρηματοδοτούμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.