- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Spiegel: Σπάει ο πάγος μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν
«Πλέον υπάρχει ελπίδα ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μια την άλλη»
Το Spiegel, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, κάνει αναδρομή στη δύσκολη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες
«Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας μιλούν ξανά» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο Spiegel Online αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά από καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «ενδείξεις χαλάρωσης» στις μεταξύ τους σχέσεις. «Επί μήνες επικρατούσε σιωπή μεταξύ των κυβερνήσεων. Αλλά πλέον υπάρχει ελπίδα ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μια την άλλη. Τουλάχιστον οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων μιλούν ξανά. 'Για να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας' ανέφερε δήλωση από την Αθήνα. Συνομίλησαν για τις συνέπειες της πανδημίας και για τον τουρισμό.»
Το Spiegel στη συνέχεια κάνει αναδρομή στη δύσκολη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες: «Τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επικρατούσε πολικό ψύχος. Ισχυρές δυνάμεις του ναυτικού και από τις δύο χώρες περιπολούν στην ανατολική Μεσόγειο. Στον αέρα γίνονται εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Η τουρκική πολεμική αεροπορία πετά σχεδόν καθημερινά σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από ελληνικά νησιά.
Oι δύο χώρες του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες ερίζουν για κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και πιθανολογούν ότι υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο νότια της Κρήτης». Το Spiegel αναφέρεται επίσης και στα γεγονότα στον Έβρο υπενθυμίζοντας: «Τον Μάρτιο ο Ερντογάν είχε διαμηνύσει ότι τα σύνορα με την Ελλάδα και την ΕΕ ήταν ανοιχτά. Χιλιάδες άνθρωποι τότε πήραν το δρόμο για τη Δύση. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τους εμπόδισαν να εισέλθουν στην ΕΕ. Εκείνη την περίοδο η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τους Έλληνες επειδή ήταν η 'ευρωπαϊκή ασπίδα'. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα επαναλαμβάνονται ακόμη σκανδαλώδη γεγονότα.»
ΠΗΓΗ: DW
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτοκόλλητα με δηλώσεις Σάντσεθ σε πυραύλους - Αντιδράσεις για το πολιτικό μήνυμα
Η Αριστερά κρατά το Παρίσι και τη Μασσαλία, η ακροδεξιά χάνει κρίσιμες μάχες σε μεγάλες πόλεις
Ισπανική παρέμβαση για Στενά του Ορμούζ και Μέση Ανατολή και προειδοποίηση για την παγκόσμια ενεργειακή κρίση
Επικοινωνία ΕΕ - Ιράν για τις επιθέσεις και τις επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια
Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό - Το CDU πρώτο, το SPD σε ιστορικό χαμηλό, ισχυρή άνοδος AfD
Σοβαρές ζημιές σε κτίρια και τραυματισμοί ηλικιωμένων μετά από ισχυρή έκρηξη σε κατοικημένη περιοχή
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζητά στήριξη από την Ευρώπη - Κάνει λόγο για άμεση απειλή
Ο «πατριωτισμός της σημαίας» δεν προσφέρεται για πολιτική εργαλειοποίηση αλλά για τη συσπείρωση γύρω από μια σημαία που συμβολίζει την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών.
Δέκα διασωθέντες από τα συντρίμμια - Έρευνες σε εξέλιξη για έναν αγνοούμενο μετά την κατάρρευση
Εκτεταμένες επιδρομές και καταστροφή υποδομών, ανησυχία για αποκλεισμό περιοχών και αμάχους
Αβέβαιες μάχες σε μεγάλες πόλεις - Καθοριστικές οι μετακινήσεις ψηφοφόρων
Τεχνική βλάβη σε εκπαιδευτική πτήση οδήγησε σε τραγωδία με επτά θύματα στο Κατάρ
Βομβαρδισμός στα social κατά των «χαιρέκακων» δηλώσεων. «Είσαι παραμορφωτική ουλή στην αξιοπρέπεια του έθνους μας», απαντούν επώνυμοι στον Τραμπ.
Η ιστορία της «ναυτικής περιπέτειας» 3 τόνων σκουπιδιών
Ανησυχία για την ψυχική υγεία του 39χρονου ηθοποιού
Έρευνες για εγκλωβισμένους
Μια υπενθύμιση ότι κάθε επιζώσα μιλάει στον χρόνο και τον τόπο που νιώθει ασφαλής
Πώς προειδοποίησε ότι θα απαντήσει η Τεχεράνη
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Το Ριάντ κηρύσσει ανεπιθύμητα πέντε Ιρανούς διπλωμάτες -Διορία 24 ωρών για αποχώρηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.