- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ομπάμα: Οι ζωές και τα όνειρά σας μετράνε, υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας
«Να θυμούνται κάτι: αυτή η χώρα θεμελιώθηκε πάνω σε διαδηλώσεις. Τις ονόμασαν Αμερικανική Επανάσταση»
Να αδράξουν οι Αμερικανοί πολίτες τη στιγμή και να διεκδικήσουν αλλαγές στην κοινωνία κάλεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για την αλλαγή νοοτροπίας που βλέπει στους Αμερικανούς πολίτες, μιλώντας για τις διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Όπως τόνισε, αυτές οι κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο.
Ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο παρότρυνε παράλληλα τις αρχές των πολιτειών και των πόλεων να επανεξετάσουν την πολιτική τους όσον αφορά τη χρήση βίας από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μέσω βιντεοσύνδεσης μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αδράξουμε τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, να την αξιοποιήσουμε, ώστε να έχει αντίκτυπο», έκρινε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ακτιβιστές, αναφερόμενος στους χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την αστυνομική βαρβαρότητα, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες.
«Υπάρχει αλλαγή της νοοτροπίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ευρύτερη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι θα μπορούσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα», πρόσθεσε.
Ο 58χρονος Ομπάμα, που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των Δημοκρατικών, υπογράμμισε πως οι μαζικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σκιαγραφούν «έναν πίνακα της Αμερικής πολύ πιο αντιπροσωπευτικό» από αυτόν των κινημάτων για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1960.
Ειδικά οι νεότεροι Αμερικανοί απαντούν παρών, εξήγησε ο Ομπάμα, και η κινητοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη αλλαγή.
«Θέλω να ξέρετε πως μετράτε. Θέλω να ξέρετε πως οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρά σας μετράνε», συνέχισε, απευθυνόμενος στους νέους Αφροαμερικανούς που έχουν, όπως είπε, γίνει πολλές φορές μάρτυρες ή θύματα βιαιοτήτων.
Ο πρώην πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στους τοπικούς αιρετούς. «Απευθύνω έκκληση σε κάθε δήμαρχο στη χώρα μας να αναθεωρήσει την πολιτική του όσον αφορά τη χρήση βίας σε διαβούλευση με τα μέλη της κοινότητάς μας και να δεσμευθεί ότι θα δώσει λόγο για τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», είπε.
Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση για συνεργασία ώστε να «αλλάξει η Αμερική» και να ανταποκρίνεται στις αξίες και «τα υψηλότερα ιδανικά» των πολιτών της.
«Με κάποιους τρόπους, όσο τραγικές κι αν ήταν οι τελευταίες εβδομάδες, όσο δύσκολες και τρομακτικές και αβέβαιες κι αν ήταν, προσέφεραν επίσης μια εκπληκτική ευκαιρία να αφυπνιστεί ο κόσμος», είπε ο Ομπάμα, επιλέγοντας μια νότα αισιοδοξίας.
Η τοποθέτηση του Ομπάμα ήταν διαμετρικά αντίθετη από αυτή του διαδόχου του. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφεύγει να αναφερθεί στα ζητήματα που εγείρουν οι διαδηλωτές και επικεντρώνεται στις ταραχές και τις λεηλασίες. Ο Ρεπουμπλικάνος απείλησε να αναπτύξει τον στρατό για να κατασταλούν οι «ταραχοποιοί» και οι «αναρχικοί», μίλησε για «τρομοκρατία», απαίτησε από δήμαρχους και κυβερνήτες πολιτειών να φανούν «σκληρότεροι».
Την Τρίτη και χθες Τετάρτη άλλοι δύο πρώην πρόεδροι, ο Τζορτζ Ου. Μπους, Ρεπουμπλικάνος, και ο Τζίμι Κάρτερ, Δημοκρατικός, παρενέβησαν στον δημόσιο διάλογο σε τόνο πολύ διαφορετικό από αυτόν του σημερινού αρχηγού του κράτους.
Ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ στην παρέμβασή του.
Ο πρώην πρόεδρος, που είδε πολλά παρόμοια συμβάντα να σημειώνονται κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, αμφισβήτησε ότι κάποιος οφείλει να επιλέγει «την ψήφο ή τη διαδήλωση», τη «συμμετοχή ή την πολιτική ανυπακοή». Αυτά τα δύο «δεν είναι» αλληλοαποκλειόμενα, μπορεί να αποτελούν το ένα συνέχεια του άλλου, επέμεινε. Απέρριψε επίσης τη θέση όσων στέκονται «στις διαδηλώσεις», όπως ο διάδοχός του.
Προέτρεψε όσους καταδικάζουν τις διαδηλώσεις «να θυμούνται κάτι: αυτή η χώρα θεμελιώθηκε πάνω σε διαδηλώσεις. Τις ονόμασαν Αμερικανική Επανάσταση».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του
Οι δύο ηγέτες δεν συμφωνούν στους τρόπους με τους οποίους θα αποκατασταθεί η τάξη στην περιοχή
Απειλές από τον ηγέτη της χώρας προς τους γείτονές του
Μετά από πλήγμα σε δεξαμενή καυσίμων
Οι απαντήσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές
Οι καρφίτσες που είχε στο πέτο του
Η Ουάσιγκτον άρχισε να διενεργεί σειρά ερευνών για εμπορικά ζητήματα
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.