Κοσμος

Economist: Λογική ή απερίσκεπτη η προσέγγιση της Σουηδίας στην covid-19

Οι Σουηδοί ρισκάρουν ή οι άλλοι υπερβάλλουν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Σουηδία
Κορωνοϊός - Σουηδία © EPA/JESSICA GOW / TT SWEDEN OUT

Η Σουηδία φαίνεται να έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για την επιλογή λιγότερο αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό, μειώνοντας τον αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Οι Ευρωπαίοι τυφλωμένοι από τον ήλιο, καθώς απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τα σκληρά απαγορευτικά μέτρα για την ανακοπή της εξάπλωσης του  κορωνοϊού, ανησυχούν για ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων. Η ζωή δεν μπορεί να επιστρέψει πλήρως στο φυσιολογικό έως ότου είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο. Τι είδους ημι-φυσιολογική ζωή μπορεί να λειτουργήσει εντωμεταξύ είναι το μεγάλο ερώτημα. Η Σουηδία μπορεί να έχει την απάντηση.

Τον Μάρτιο, όταν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη φαινόταν να ανταγωνίζονται για να επιβάλουν τα πιο σκληρά αντι-ιικά μέτρα –από το κλείσιμο των συνόρων έως την απαγόρευση από τους ανθρώπους να βγουν έξω ακόμη και για μια βόλτα– η Σουηδία αντιστάθηκε στον πειρασμό. Αν και απαγόρευσε τη συγκέντρωση περισσότερων από 50 ατόμων, κράτησε τα σχολεία, για παιδιά έως 16 ετών, ανοιχτά. Κράτησε επίσης ανοιχτά μπαρ, εστιατόρια και γυμναστήρια, αν και με κανόνες κοινωνικής απόστασης. Οι άνθρωποι κλήθηκαν να εργαστούν από το σπίτι, αν μπορούσαν. Και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν εάν μολυνθούν, δέχτηκαν συστάσεις ώστε  να μείνουν στο σπίτι για να προστατευθούν.

Η Σουηδία επέλεξε αυτό το μονοπάτι επειδή εξέτασε το ζήτημα μακροπρόθεσμα, λέει ο Johan Giesecke, επιδημιολόγος που συμβουλεύει τις Αρχές. Η κίνηση της Σουηδίας επέτρεψε στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές, μειώνοντας τον αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Οι Σουηδοί βέβαια ήταν λογικοί. Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει μειωθεί σημαντικά. Το ένα τρίτο των ανθρώπων δηλώνουν ότι αποφεύγουν να πάνε στο χώρο εργασίας τους (για παράδειγμα από το σπίτι τους) - από 10% στα μέσα Μαρτίου. Ο καθημερινός κύκλος εργασιών των εστιατορίων μειώθηκε κατά 70% το μήνα έως τις 22 Απριλίου.  Και οι ίδιοι οι άνθρωποι όμως άλλαξαν. Μια 67χρονη γυναίκα στη Σουηδία, πιστεύει ότι υπήρξε μια «τεράστια αλλαγή» στη συμπεριφορά των ανθρώπων, σε συνδυασμό με επίσημες συμβουλές. Μερικοί άνθρωποι δεν βλέπουν τα εγγόνια τους τώρα, λέει. Όταν τα παιδιά και τα εγγόνια της επισκέπτονται, ο καθένας μένει έξω όλη την ημέρα και σε απόσταση από αυτήν και τον σύζυγό της.

Με την πρώτη ματιά, η Σουηδία φαίνεται να έχει πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για την επιλογή λιγότερο αυστηρών μέτρων, με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τη Δανία και τη Φινλανδία για παράδειγμα, η οποία είχε κλείσει σχολεία και εστιατόρια τον Μάρτιο. Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας της Σουηδίας ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Οι Σουηδοί εγκρίνουν σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση της χώρας τους, με τα δύο τρίτα να λένε σε δημοσκοπήσεις ότι η κυβέρνηση χειρίζεται την επιδημία καλά.

Ο χρόνος θα δείξει εάν η Σουηδία επέλεξε μια καλύτερη στρατηγική από άλλες χώρες, λέει ο Jussi Sane του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας, διότι το κόστος των περιοριστικών μέτρων  - όσον αφορά όχι μόνο την οικονομική ζημία αλλά και τη βλάβη στην ψυχική υγεία των ανθρώπων - δεν μπορεί ακόμη να μετρηθεί και να αξιολογηθεί. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα δουν περισσότερους θανάτους, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να κινούνται, επειδή το ποσοτό αυτών που έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής (και συνεπώς πιθανώς άνοσο, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα) εξακολουθεί να είναι μονοψήφιο. Ο κ. Giesecke εκτιμά ότι η Στοκχόλμη θα φτάσει μέσω της ανοσίας της αγέλης, το ποσοστό μόλυνσης 40-60% που απαιτείται για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού, μέχρι τον Ιούνιο. Πιστεύει ότι όταν οι ευρωπαϊκές χώρες υπολογίζουν τους θανάτους ένα χρόνο από τώρα, τα στοιχεία τους θα είναι παρόμοια, ανεξάρτητα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τους αριθμούς που έχουν τώρα. Ωστόσο, η οικονομική ζημία στη Σουηδία μπορεί να είναι μικρότερη.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ