- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βίλνιους: Όλη η πόλη ένα υπαίθριο καφέ λόγω κορωνοϊού
Πώς η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της Λιθουανίας στέκεται στο πλευρό των επαγγελματιών της εστίασης
Πώς το Βίλνιους της Λιθουανίας στέκεται στο πλευρό των επαγγελματιών της εστίασης την εποχή του κορωνοϊού.
Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, σκοπεύει να μετατραπεί σε ένα τεράστιο υπαίθριο καφέ παραχωρώντας όσο δημόσιο χώρο είναι δυνατό στους πληγέντες από την κρίση του κορωνοϊού επαγγελματίες της εστίασης, των μπαρ και των καφέ για να μπορούν να βγάλουν τραπεζάκια έξω αλλά και να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας.
Το κράτος της Βαλτικής, αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, έχει 1.344 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 44 θανάτους από τη νόσο Covid-19. Έχει επίσης περάσει στη δεύτερη φάση της αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας αίροντας κάποια περιοριστικά μέτρα. Έχει επιτρέψει το άνοιγμα σχεδόν όλων των καταστημάτων – κομμωτήρια και άλλα – ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα λειτουργούν μόνο με τραπεζάκια έξω και τηρώντας τον κανόνα των κοινωνικών αποστάσεων.
Στα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται μόνο ένας πελάτης τη φορά, η προστατευτική μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα τραπέζια των καφέ – εστιατορίων πρέπει να έχουν το ένα από το άλλο απόσταση δύο μέτρων. Αυτός ο κανόνας δημιουργεί πρόβλημα στους επαγγελματίες της εστίασης που έχουν τις επιχειρήσεις εντός της παλιάς πόλης του Βίλνιους, της μεσαιωνικής πόλεις με τα στενά δρομάκια, κόμβο των καφέ-μπαρ της πόλης που έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στην παλιά πόλη είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων από τραπέζι σε τραπέζι. Για αυτό ο δήμος προτείνει να γίνει όλη η πόλη ένα υπαίθριο-καφέ. «Σε πλατείες, σε οικοδομικά τετράγωνα και σε δρόμους θα επιτραπεί να στηθούν τραπέζια, χωρίς χρέωση, για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους εν μέσω καραντίνας», λέει ο δήμαρχος Remigijus Šimašius. «Η δημόσια ασφάλεια είναι προτεραιότητά μας, αλλά τα μέτρα θα πρέπει να βοηθούν τους επαγγελματίες να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για να κρατηθεί ζωντανό το Βίλνιους», προσθέτει.
Δεκαοκτώ από τους δημόσιους χώρους της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής πλατείας του Καθεδρικού, άνοιξαν για τα καφέ και τα εστιατόρια της πόλης καθώς η καλοκαιρινή σεζόν πλησιάζει. Η κίνηση του Δήμου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους επιχειρηματίες της εστίασης και ήδη 160 ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων έχουν κάνει αιτήσεις για να μπουν στο πρόγραμμα.
«Ήρθε πάνω στην ώρα», λέει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων της Λιθουανίας Evalda Šiškauskienė προσθέτοντας πως το μέτρο θα βοηθήσει και τους ξενοδόχους να φιλοξενήσουν περισσότερους επισκέπτες προκειμένου να επανέλθει η ζωή στους δρόμους της πόλης χωρίς να παραβιάζονται τα μέτρα ασφαλείας.
Οι αρχές του Βίλνιους έχουν επίσης προσφέρει voucher στους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας προκειμένου να τα χρησιμοποιούν στα εστιατόρια και καφέ της πόλης. Μια ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες τους, αλλά και για να κινηθεί περαιτέρω η αγορά της εστίασης.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους κατοίκους
Κίνδυνος για το οικοσύστημα της Αυστραλίας - Η χρήση τους ως τροφή για ερπετά
Χωρίς τέλος τα πλήγματα του ρωσικού στρατού σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ μετά από επτά χρόνια
Άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκεται
Ερωτηματικό για το πώς διέρρευσε η πληροφορία για την αποστολή τους
Η Χεζμπολάχ απορρίπτει την προτεινόμενη συμφωνία
«Ως υπουργός είμαι έντρομος και ως πατέρας ακόμη περισσότερο» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Το «εξαιρετικά ευφυές» ζώο κατάφερε να ξεφύγει από τις παγίδες και τα ηρεμιστικά των αρχών
«Δεν υπήρξε κανένα δράμα» λέει πηγή από το περιβάλλον του
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
Θύματα κατηγορούν αστυνομικούς ότι έκαναν τα στραβά μάτια
Χωρίς τέλος η βία μεταξύ αντίπαλων καρτέλ ναρκωτικών
Κίνηση τακτικής ή παραδοχή αδιεξόδου στο μέτωπο
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί την Τεχεράνη ότι ο χρόνος λιγοστεύει
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Φαντάσου να πίνεις σαμπάνια σε ένα κουπέ του 1890, ενώ η Ευρώπη περνάει έξω από το παράθυρό σου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.