Κοσμος

Τι θα γίνει όταν ο κορωνοϊός φτάσει στους φτωχούς του πλανήτη;

Ανησυχία ΠΟΥ: Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καν νερό και σαπούνι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι θα γίνει όταν ο κορωνοϊός φτάσει στους φτωχούς του πλανήτη;
Τι θα γίνει όταν ο κορωνοϊός φτάσει στους φτωχούς του πλανήτη; © EPA

Η επέκταση του κορωνοϊού στις φτωχές χώρες του πλανήτη μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί σε όλο σχεδόν κόσμο, οι ειδικοί συνιστούν να πλένουμε τα χέρια μας καλά με νερό και σαπούνι όσο πιο συχνά μπορούμε μέσα στην ημέρα, όμως εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δύο αγαθά, που για τους ανθρώπους στον δυτικό κόσμο είναι δεδομένα. Έτσι, η ανησυχία για το αν η πανδημία του κορωνοϊού επεκταθεί στην Αφρική και σε άλλες φτωχές περιοχές του πλανήτη είναι μεγάλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Unicef υπολογίζει ότι το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν μπορούν να πλύνουν τα χέρια στο σπίτι τους. Όπως ανέφερε ο Σαμ Γκόντφρεϊ, υπεύθυνος της Unicef για το νερό και την υγιεινή για την νότια και την ανατολική Αφρική, πολλές περιοχές δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό, δεν έχουν τα μέσα για να αγοράσουν σαπούνι και δεν γνωρίζουν τη σημασία αυτής της απλής κίνησης προσωπικής υγιεινής για την προστασία τους.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο κορωνοϊός να φτάσει στις παραγκουπόλεις ή στους τεράστιους προσφυγικούς καταυλισμούς, εκεί όπου οι άνθρωποι είναι ήδη θύματα του υποσιτισμού ή άλλων προβλημάτων υγείας, ενώ πλήττονται από έλλειψη καθαρισμού των ακάθαρτων νερών.

Σύμφωνα με τη Unicef, στην υποσαχάρια Αφρική το 63% των κατοίκων των αστικών περιοχών δεν μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους, ενώ το ίδιο ισχύει για 22% του πληθυσμού της κεντρικής και νότιας Ασίας. Πλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για το τι θα γίνει όταν ο κορωνοϊός φτάσει σε φτωχές χώρες, όταν οι πλουσιότερες του κόσμου έχουν φτάσει στα όριά τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ