- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γιατρός για το Diamond Princess: Ούτε με τον Έμπολα τέτοιο χάος
Τι καταγγέλλει ειδικός στις λοιμώξεις που ανέβηκε στο «πλοίο της απελπισίας» - Κοροναϊός παντού
«Ούτε με Έμπολα, ούτε με χολέρα, αισθάνθηκα τον τρόμο μήπως "κολλήσω" κοροναϊό»: Οι καταγγελίες γιατρού για το Diamond Princess
Για τις εικόνες χάους που αντίκρισε στο εσωτερικό του Diamond Princess μίλησε Ιάπωνας γιατρός, ειδικός στις λοιμώξεις. Ο Κεντάρο Ιουάτα μπήκε στο «πλοίο της απελπισίας», όπου ο κοροναϊός καραδοκεί σε κάθε γωνία. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που αισθάνεται τόσο «τρόμο», καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με καταστάσεις που δεν είχε αντικρίσει ούτε όταν είχε πάει στην Αφρική για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του Έμπολα ή στην Κίνα για τον περιορισμό του SARS.
Ο Ιάπωνας γιατρός άφησε ξεκάθαρες αιχμές για τον τρόπο που οι αρχές χειρίζονται την υπόθεση του Diamond Princess, όπου εκατοντάδες άνθρωποι (σ.σ. συγκεκριμένα 542) έχουν «κολλήσει» τον επικίνδυνο ιό Covid-19. Σημειώνεται ότι έχει ξεκινήσει η μαζική αποβίβαση επιβατών με «καθαρές» εξετάσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το κρουαζιερόπλοιο θα έχει «αδειάσει» μέχρι την Παρασκευή. Από τις 5 Φεβρουαρίου, όταν και το πολυτελές πλοίο μπήκε σε καραντίνα, 3.700 κλήθηκαν να ανέβουν τον δικό τους Γολγοθά. Όσοι δεν αρρώσταιναν, αναγκάστηκαν να κλειστούν στα δωμάτιά τους και να πηδούν τα μπαλκόνια για να πηγαίνουν από τη μία καμπίνα στην άλλη.
«Αυτό το πλοίο είναι τελείως ακατάλληλο για τον έλεγχο στην εξάπλωση λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πράσινες (μη μολυσμένες) και κόκκινες (εν δυνάμει μολυσμένες) ζώνες. Το προσωπικό μπορεί να κυκλοφορεί από τη μία περιοχή στην άλλη, να τρώει, να τηλεφωνεί…» καταγγέλλει. Και ξεκαθαρίζει: «Βρέθηκα στην Αφρική για την επιδημία του Έμπολα. Βρέθηκα σε άλλες χώρες για τη χολέρα, στην Κίνα το 2003 για το SARS … Ποτέ δεν φοβήθηκα, μήπως μολυνθώ και εγώ».
Τρόμος σε κάθε γωνία
«Στο εσωτερικό του “Diamond Princess” φοβήθηκα… διότι δεν υπήρχε κανένας τρόπος για να πει κανείς πού βρίσκεται ο ιός. Τρομοκρατήθηκα, διότι δεν υπήρχε υπεύθυνος για τη διαχείριση των λοιμώξεων» συμπληρώνει.
Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια, μάλιστα, να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να είναι και ο ίδιος φορέας, μπήκε από μόνος του σε καραντίνα, παραμένοντας κλειδωμένος στο δωμάτιό του. Τόνισε, επίσης, ότι αρκετοί κρατικοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας βρέθηκαν θετικοί μετά την αποβίβασή τους από το κρουαζιερόπλοιο.
Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, δεν δέχτηκαν την κριτική και ξεκαθάρισαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.