Κοσμος

Κόμπι Μπράιαντ: Τα σενάρια για τη συντριβή του ελικοπτέρου

Ηχητικό ντοκουμέντο του Πύργου Ελέγχου με τον πιλότο - «Πετάτε πολύ χαμηλά»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κόμπι με την οικογένειά του
Ο Κόμπι με την οικογένειά του / © EPA/MIKE NELSON

Μηχανική βλάβη ή ομίχλη; Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τη συντριβή του ελικοπτέρου.

Ο θρύλος του NBA Κόμπι Μπράιαντ και η κόρη του Τζιάνα είναι ανάμεσα στα εννέα άτομα που σκοτώθηκαν μετά τη συντριβή ελικοπτέρου στα περίχωρα της πόλης Καλαμπάσας της Καλιφόρνιας.

Ο Μπράιαντ, 41 ετών, και η Τζιάνα, 13 ετών, ταξίδευαν με ιδιωτικό ελικόπτερο Sikorsky S-76. Ο σερίφης της επαρχίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. Δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων. Τι συνέβη όμως και τι οδήγησε στη μοιραία πτώση;

Τα σενάρια για την πτώση του ελικοπτέρου

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Το ένα αφορά πιθανή μηχανική βλάβη του ελικοπτέρου τύπου S-76B και το άλλο την περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου, θεωρείται από τα κορυφαία και διαθέτει δυο μηχανές. Ως εκ τούτου φαντάζει σχεδόν απίθανο να παρουσίασαν βλάβη και οι δυο μηχανές την ίδια στιγμή με αποτέλεσμα να συντριβεί το ελικόπτερο. 

Αυτό εκτίμησε ο Κερτ Ντιζ, πρώην πιλότος της Island Express Helicopters, με την οποία συνήθιζε να πετά ο Κόμπι Μπράιαντ, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Έτσι το σενάριο της πτώσης εξαιτίας της ομίχλης και της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή ενισχύεται και από τις καταθέσεις που έδωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες. Οι ελεγκτές εναέριου χώρου, όπως αναφέρει το AP, είχαν προειδοποιήσει για τη χαμηλή ορατότητα και ειδοποίησαν τον πιλότο να αλλάξει διαδρομή. Στις 9:40, δηλαδή 40 λεπτά μετά την απογείωση, το ελικόπτερο αναγκάστηκε να γυρίσει και πάλι στα νοτιοανατολικά, ανεβαίνοντας στα 2,000 πόδια. Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά έπεσε στον λόφο, σε περίπου 1.400 πόδια, σύμφωνα με τα στοιχεία των ραντάρ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ελικόπτερο πετούσε με περίπου 184 μίλια όταν προσέκρουσε στο έδαφος, όπου η πτώση του γινόταν με 4.000 πόδια ανά λεπτό, όπως αναφέρει το Flightradar24.

Το γεγονός πως τα συντρίμμια του ελικοπτέρου διασκορπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση, μαρτυρά πως το ελικόπτερο του Κόμπι Μπράιαντ πετούσε με μεγάλη ταχύτητα την ώρα της συντριβής, με σχεδόν 160 μίλια την ώρα.

Οι αρχές ερευνούν παράλληλα, το ιστορικό του πιλότου του ελικοπτέρου. Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, γίνεται έρευνα ήδη και για τον πιλότο και για το ιστορικό συντήρησης του ελικοπτέρου, αλλά και όλα τα αρχεία που αφορούν τον ιδιοκτήτη.

Ο Γκάβιν Μάσακ ζει κοντά στο σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου και δήλωσε στο CBS: «Δεν ακούστηκε σαν έκρηξη, αλλά σαν ένα δυνατό μπαμ. Δεν ακουγόταν σαν ελικόπτερο, αλλά σαν τζετ. Τρόμαξα και μπήκα μέσα στο σπίτι. Όταν βγήκα έξω είδα καπνό από τον λόφο αλλά όχι κάτι πολύ». Άλλοι αυτήκοοι μάρτυρες δήλωσαν στο TΜΖ ότι πριν από την πτώση άκουσαν τη μηχανή του ελικοπτέρου να κάνει έναν περίεργο θόρυβο.

Οι τελευταίες συνομιλίες προτού χαθεί από τα ραντάρ το ελικόπτερο που μετέφερε τον Κόμπι Μπράιαντ, την κόρη του και επτά ακόμη ανθρώπους:

Helicopter Sikorsky crashes north of Los Angeles | Extreme Weather

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ