- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Φονικό κύμα κακοκαιρίας στη Βραζιλία - 41 νεκροί
Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες
Βραζιλία: Τουλάχιστον 44 νεκρούς άφησε πίσω του το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την πολιτεία Μίνας Ζεράις.
Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας — των κατακλυσμιαίων βροχών, των εκτεταμένων πλημμυρών και των κατολισθήσεων — που σάρωσε από την Πέμπτη τη νοτιοανατολική Βραζιλία, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας χθες Κυριακή.
Άλλοι 19 άνθρωποι αγνοούνται, από 25 ως νωρίτερα χθες, ενώ δώδεκα τραυματίστηκαν και σχεδόν 17.000 τραυματίστηκαν σε 58 δήμους και κοινότητες της πολιτείας Μίνας Ζεράις.
Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσαν από την Πέμπτη οι βροχοπτώσεις-ρεκόρ στην Πολιτεία, πλήττοντας και την πρωτεύουσά της Μπέλου Οριζόντσι.
Το εθνικό μετεωρολογικό ινστιτούτο κατέγραψε τη μεγαλύτερη βροχόπτωση αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα, πριν από 110 χρόνια, ωστόσο σημείωσε πως η ένταση των φαινομένων άρχισε να υποχωρεί χθες Κυριακή.
Από την Ινδία, όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» αν και η περιοχή που επλήγη είναι «τεράστια» και θα είναι «δύσκολο να σωθούν οι πάντες».
Ο υπουργός Περιφερειακής Γκουστάβου Κανούτου και ο κυβερνήτης της πολιτείας Μίνας Ζεράις, ο Χομέου Ζέμα, επιθεώρησαν από αέρος την πληγείσα περιοχή και ανήγγειλαν την άμεση χορήγηση βοήθειας ύψους περίπου 22 εκατομμυρίων δολαρίων στους κατοίκους.
Ελλείψει μακροπρόθεσμων πολιτικών για τη μείωση των κινδύνων, «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε καταστάσεις αυτού του είδους πάρα πολλές φορές», προειδοποίησε ο Ζέμα.
Ωστόσο για πολλούς κατοίκους, η καταστροφή των τελευταίων ημερών δεν είχαν προηγούμενο.
Πολλοί δρόμοι παρέμεναν αποκλεισμένοι λόγω των πλημμυρών και δεκάδες γέφυρες κατέρρευσαν. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1, ένα αντιπλημμυρικό ανάχωμα κατέρρευσε στη Μονζόλους, αγροτική περιοχή της Μίνας Ζεράις, πλημμυρίζοντας σπίτια, χωρίς να αναφερθούν θύματα.
Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις αυτές συνέπεσαν με την πρώτη επέτειο από την κατάρρευση φράγματος τελμάτων στην Μπρουματζίνιου, στην πολιτεία Μίνας Ζεράις, όταν προκλήθηκε τσουνάμι λάσπης και αποβλήτων που προκύπτουν από την επεξεργασία μεταλλευμάτων, όγκου 13 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που κατάπιε τα πάντα στον διάβα του. Η τραγωδία αυτή, την 25η Ιανουαρίου 2019, στοίχισε τη ζωή σε 211 ανθρώπους, ενώ μέχρι και σήμερα 95 άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρούνται μέχρι και σήμερα αγνοούμενοι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι νόημα έχει να διαδηλώνεις και να εξεγείρεσαι και να τα σπας όταν σε λίγες μέρες μπορείς να αλλάξεις την κυβέρνηση;
Το τραγικό συμβάν που οδήγησε στη δημιουργία της παράταξης
Μήπως το οικονομικό πρόβλημα της Γαλλίας είναι το πολιτικό πρόβλημα της ΕΕ;
Το στιγμιότυπο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις - Πανηγυρίζει η Λατινική Αμερική
Ποιες ομάδες διαπράττουν λεηλασίες και επιθέσεις και ποιος είναι ο ρόλος των εξωτερικών και εσωτερικών εχθρών της Γαλλίας
Η ανάρτηση-μήνυμα με μια πυρηνική έκρηξη να καταστρέφει το Τελ Αβίβ
Η ακτιβίστρια Μπετίνα Ζουρλί υπερασπίστηκε τους βανδαλισμούς ως μορφή πολιτικής αντίστασης
Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες και πιέσεις σε ψηφοφόρους και παρατηρητές
Δέντρα ξεριζώθηκαν εξαιτίας των ριπών ανέμων προκαλώντας ζημιές σε γραμμές του ηλεκτρικού δικτύου
Η χώρα περνά μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της εδώ και πολλά χρόνια
Η ακρίβεια στο επίκεντρο της αμερικανικής κάλπης – Πού κρίνεται η αναμέτρηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών
Σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του ο Ράμα με πακέτο ποινικών μέτρων
Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στον ναό του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Χαμούντ
Η κυβέρνηση Μαδούρο της είχε απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα όμως εκείνη έφυγε κρυφά στα τέλη του 2025
Η δούκισσα του Σάσεξ δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένη» από τις κατηγορίες
Μια σχέση που ξεκίνησε μέσα στη χλιδή κατέληξε σε θανατηφόρα εμμονή
Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε νεαρούς άνδρες που περίμεναν για να ψηφίσουν
Έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
Ριπές ανέμου ταχύτητας έως 135 χλμ/ώρα σάρωσαν το βόρειο τμήμα της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.