Κοσμος

Δρ. Τερέζα Σίβερς: H άγρια δολοφονία μιας αφοσιωμένης γιατρού

Αληθινά εγκλήματα και τραγικές ιστορίες που συγκλόνισαν τον κόσμο

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
teresa_sievers_dolofonia.jpg

Υπόθεση Τερέζα Σίβερς: Η δολοφονία της γιατρού, η σύλληψη του άνδρα της και ο ρόλος που έπαιξε ο «ετεροθαλής αδελφός του».

Τον Ιούνιο του 2015 η γιατρός Τερέζα Σίβερς βρίσκεται νεκρή, χτυπημένη άγρια με σφυρί, μέσα στο σπίτι της – η μονοκατοικία της είναι μέρος «φρουρούμενης κοινότητας» στο Μπονίτα Σπρινγκς της Φλόριντα και η δολοφονία αναστατώνει την περιοχή.

Η 47χρονη Τερέζα Σίβερς ήταν γιατρός Ολιστικής Ιατρικής, με ιατρείο στη Φόριντα, όπου δεχόταν ασθενείς από όλο τον κόσμο. Ήταν ευσυνείδητη, πρόσχαρη και φωτογενής, διατηρούσε δικό της κανάλι στο YouTube και είχε συχνή προβολή από τα μέσα ενημέρωσης. Ήταν παντρεμένη με τον Μαρκ Σίβερς από το 2003 που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Μαζί είχαν αποκτήσει δυο κόρες. Ο Μαρκ διαχειριζόταν τα πρακτικά θέματα του ιατρείου και φρόντιζε τα παιδιά, όσο η Τερέζα έβγαζε το ψωμί της οικογένειας. Η ερωτική τους ζωή ήταν ασυνήθιστη για πολλούς, οι ίδιοι όμως είχαν υιοθετήσει ένα πιο ανοιχτό μοντέλο έγγαμου βίου που τους επέτρεπε κατά καιρούς να έχουν ερωτικούς παρτενέρ εκτός γάμου.

Τον Ιούνιο του 2015 είχαν πάει για οικογενειακές διακοπές στη Νέα Υόρκη, όπου είχαν  συγγενείς. Οι διακοπές για την Τερέζα θα τελείωναν λίγο νωρίτερα, την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015, αφού τη Δευτέρα είχε να δει ασθενείς στο ιατρείο της. Επέστρεψε αεροπορικώς από τη Νέα Υόρκη στο διεθνές αεροδρόμιο της ΝΔ Φλόριντας, όπου η κάμερα ασφαλείας την έχει καταγράψει να παραλαμβάνει τη βαλίτσα της. Κάλεσε τον Μαρκ να τον ενημερώσει για την άφιξή της, πήρε το αυτοκίνητό της και κατευθύνθηκε προς το σπίτι.

Teresa Sievers homicide: What happened, and who is facing charges?

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου η πάντα συνεπής Δρ. Τερέζα Σίβερς δεν έχει φτάσει στο ιατρείο της για το ραντεβού των 9 π.μ. Η βοηθός της ανησυχεί, καλεί τον Μαρκ, ο οποίος επίσης δεν έχει νέα της, αφού η Τερέζα δεν απαντάει στα τηλέφωνα. Ένας φίλος γιατρός προσφέρεται να πάει στο σπίτι της να ελέγξει. Η κλήση του στον αριθμό επείγουσας ανάγκης είναι ανατριχιαστική: «....Είναι νεκρή, δολοφονημένη στο δάπεδο της κουζίνας... Ένα ματωμένο σφυρί είναι δίπλα της... Το πίσω μέρος του κρανίου της είναι διαλυμένο».

Πρώτες Βοήθειες και αστυνομία φτάνουν αμέσως στον τόπο του εγκλήματος. Φαίνεται ότι η γιατρός αιφνιδιάστηκε λίγο μετά την άφιξή της στο σπίτι -η κλειδαριά εισόδου έχει ίχνη παραβίασης, η γιατρός φοράει ακόμη τα ρούχα που φορούσε στο ταξίδι, έχει φέρει τη βαλίτσα μέσα στο σπίτι, αλλά δεν την έχει αδειάσει. Δέχτηκε τα χτυπήματα στο κεφάλι από πίσω κι έπεσε στο πάτωμα – το αίμα έχει πιτσιλήσει σε μικρό ύψος τον πάγκο της κουζίνας και το ψυγείο. Το έγκλημα δείχνει μεγάλη αγριότητα, αλλά δε φαίνεται κανένα κίνητρο. Τα μετρητά -σαράντα χιλιάδες δολάρια που βρίσκονται στο σπίτι- και η ακριβή συλλογή όπλων του Μαρκ έχουν μείνει άθικτα.

Στην περιοχή έχουν ήδη δολοφονηθεί δυο γιατροί Ολιστικής Ιατρικής και αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Πολλοί πιστεύουν ότι πίσω τους κρύβονται μεγάλες Φαρμακευτικές Εταιρίες, επειδή πλήττονται τα συμφέροντά τους και θέλουν να εξαλείψουν τους Ολιστικούς γιατρούς που δε συστήσουν φάρμακα για τη θεραπεία των ασθενών τους. Η αστυνομία αρχίζει τις έρευνες από το περιβάλλον της Σίβερς, στο σπίτι και τη δουλειά. Ανακρίνονται ο σύζυγος, οι συνεργάτες της. Ο Σίβερς έχει ακλόνητο άλλοθι. Την ώρα της δολοφονίας της Τερέζας, αυτός και τα δύο κορίτσια τους ήταν με την οικογένεια της Τερέζας 1.300 μίλια μακριά. Δέχεται να παραδώσει το κινητό τηλέφωνό του στην αστυνομία.

A jury sentenced Mark Sievers to death

Μέσα σε λίγες μέρες, ο Μαρκ Σίβερς γίνεται «πρόσωπο ενδιαφέροντος» για την αστυνομία. Επανειλημμένες κλήσεις του Σίβερς, τις μέρες πριν τη δολοφονία, προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο στο Μιζούρι ερευνώνται. Ο άνθρωπος αυτός λέγεται Γουέην Ράιτ και είναι παιδικός φίλος του Μαρκ Σίβερς από τα σχολικά τους χρόνια στο Μιζούρι και ασχολείται με επισκευές υπολογιστών. Πρόσφατα ο Μαρκ Σίβερς είχε γίνει κουμπάρος στον γάμο του Ράιτ, ενώ κατά καιρούς ο Μαρκ τον καλούσε για τη φροντίδα των υπολογιστών στο ιατρείο της Τερέζας (οι συνεργάτες της γιατρού είχαν εντυπωσιαστεί από την ομοιότητα των Ράιτ και Σίβερς -οι δυο άντρες είναι σαν δίδυμοι- και ο Σίβερς έλεγε αστειευόμενος ότι είναι ετεροθαλή αδέρφια). Στην αστυνομία ο Σίβερς λέει ότι η γυναίκα του είχε ερωτική έλξη προς τον Ράιτ.

Οκτώ ημέρες μετά τη δολοφονία της Τερέζας Σίβερς φίλοι και συγγενείς συγκεντρώνονται για την κηδεία της. Ανάμεσά τους και ο Γουέην Ράιτ. Η αστυνομία θα επισκεφτεί τον Ράιτ στο Μιζούρι. Παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του βρίσκεται ένα νοικιασμένο Honda. Το αυτοκίνητο είναι θησαυρός για την αστυνομία. Περασμένα μέσα στο GPS είναι η διεύθυνση του σπιτιού της Τερέζας Σίβερς, 1.100 μίλια μακριά. Η σχολαστική έρευνα της αστυνομίας θα αποκαλύψει όλη τη διαδρομή θανάτου από το Μιζούρι ως τη Φλόριντα.

Στις 27 Ιουνίου 2015 ο Ράιτ μπήκε στο νοικιασμένο αυτοκίνητο και στη συνέχεια πήγε να πάρει τον Τζίμι Ρότζερς (με τον οποίο είχαν γνωριστεί στη φυλακή, όπου βρέθηκαν για μικρά αδικήματα ο καθένας). Σε κάποιο σημείο, τοποθετήθηκε στο GPS η διεύθυνση του σπιτιού των Σίβερς και στη συνέχεια οι δύο άνδρες ξεκίνησαν η διαδρομή των 1.100 μιλίων ως το Μπονίτα Σπρινγκς της Φλόριντα, οδηγώντας όλη μέρα και όλη νύχτα. Όταν έφτασαν γύρω στις 6 το πρωί, οι αρχές πιστεύουν ότι απενεργοποίησαν το συναγερμό του σπιτιού.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το GPS, ο Ρότζερς και ο Ράιτ έφυγαν από το σπίτι των Σίβερς και αναζήτησαν μια άλλη διεύθυνση, για το κατάστημα Walmart, από όπου προμηθεύτηκαν σακούλες, πλαστικά γάντια κλπ. Μετά πήγαν στην παραλία και το απόγευμα επέστρεψαν στο σπίτι των Σίβερς. Η επόμενη διαδρομή του αυτοκινήτου ήταν από το σπίτι, πίσω στο Μιζούρι. Η αστυνομία ανέκρινε και την έγκυο φίλη του Ρότζερς, η οποία κατέθεσε ότι ο Ρότζερς είχε πάει στη Φλόριντα για μια δουλειά, με υπόσχεση αμοιβής χιλίων δολαρίων. Όταν γύρισε, της ζήτησε να πετάξει τη ματωμένη φόρμα του και το κινητό του στα χωράφια του Μιζούρι. Μετά από ερωτήσεις της, της ομολόγησε ότι σκότωσε κάποιον με σφυρί!

Η αστυνομία είχε συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία ώστε να συλλάβει τους Ράιτ και Ρότζερς για τη δολοφονία – πράγμα που έκανε. Δε μπορούσε ωστόσο να συνδέσει τον Μαρκ Σίβερς, παρότι τα τέσσερα ασφαλιστήρια ζωής της Τερέζας θα του απέφεραν 4.000.000 δολάρια και φαινόταν δυνατό κίνητρο. Συνδυάζοντας τις ημερομηνίες επαφής του Σίβερς με τον Ράιτ, η αστυνομία είχε καταλήξει ότι στον γάμο του Ράιτ όπου ο Σίβερς ήταν κουμπάρος, μπήκε μπροστά το σχέδιο για τη δολοφονία της Τερέζας Σίβερς.

Η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει τον Μαρκ Σίβερς για τη δολοφονία της γυναίκας του σχεδόν οκτώ μήνες μετά το έγκλημα και μόνο όταν ο Γουέην Ράιτ που βρισκόταν ήδη στη φυλακή, με το ενδεχόμενο μιας καταδίκης σε θάνατο, δέχτηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές και να αποκαλύψει τον ρόλο που είχε παίξει ο «ετεροθαλής αδελφός του». 

Curtis Wright confesses in the Teresa Sievers murder trial

Τελικά, η δολοφονία της Δρ. Τερέζας Σίβερς ήταν μια υπόθεση από την οποία όλοι βγήκαν χαμένοι. Ο σύζυγος δεν πήρε ποτέ τα εκατομμύρια που ονειρευόταν. Bρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένος σε θάνατο. Τα παιδιά, τα δυο κορίτσια τους, έχασαν και τους δυο γονείς τους. Την κηδεμονία τους έχει αναλάβει η μητέρα της Τερέζας Σίβερς, μετά από δικαστική απόφαση και παρά τη διαφωνία του Σίβερς. Οι ασθενείς έχασαν μια ευσυνείδητη και αφοσιωμένη γιατρό και φίλη, τη «Μητέρα Τερέζα» τους όπως την αποκαλούσαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ