Κοσμος

Τζόντι Έριας: η σέξι ερωμένη, η ψυχοπαθής δολοφόνος

Η δίκη της ήταν σε live-strean, προσέλκυσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση χωρίς δυνατότητα αναστολής

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
jodi_arias_killer.jpg

Υπόθεση Τζόντι Έριας: Η δολοφόνος με τη ναρκισσιστική προσωπικότητα που σκότωσε τον φίλο της και καταδικάστηκε σε ισόβια.

Ο Τράβις Αλεξάντερ ήταν ένα παιδί με πολύ θλιβερό ξεκίνημα στη ζωή, στη Νότια Καλιφόρνια τη δεκαετία του ’70. Οι γονείς του ήταν εθισμένοι στα ναρκωτικά και ανίκανοι να φροντίσουν εκείνον και τα επτά αδέλφια του, πράγμα που προσπαθούσε να κάνει από μικρός ο Τράβις, ώσπου η γιαγιά του ανέλαβε κάποια στιγμή την επιμέλεια όλων των εγγονών της, με τη συμπαράσταση Μορμόνων φίλων της. Ο Τράβις ασπάστηκε την πίστη των Μορμόνων και ξεκίνησε μια νέα ζωή με καλούς φίλους και συνεργάτες. Ήταν πολύ ικανός ομιλητής και η καριέρα του στην εταιρία που πωλούσε νομική ασφάλεια σε ανθρώπους που δεν είχαν χρήματα για δικηγόρους, του απέφερε μεγάλα έσοδα, αλλά και εκτίμηση και αναγνώριση στον κύκλο του. Αυτά, σε συνδυασμό με την ευγένεια και την εγκαρδιότητά του, τον έκαναν και πόλο έλξης για τις γυναίκες.

The Jodi Arias timeline

Στις 4 Ιουνίου 2008 ο Τράβις που έχει ήδη αμελήσει δυο σημαντικά επαγγελματικά ραντεβού, δεν απαντάει στα τηλέφωνα και οι φίλοι του αποφασίζουν να πάνε στο σπίτι του, στην πόλη Μέσα της Αριζόνας, για να δούνε αν είναι καλά. Το αυτοκίνητό του βρίσκεται παρκαρισμένο κανονικά μπροστά στη μονοκατοικία του, αλλά ελέγχοντας το ισόγειο δε βλέπουν κανένα ίχνος του Τράβις. Στον δεύτερο όροφο τους περιμένει ένα άγριο σκηνικό: οι τοίχοι είναι γεμάτοι ματωμένα αποτυπώματα, ενώ στο μπάνιο μια λίμνη αίματος βρίσκεται στον χώρο του ντους. Εκεί ανακαλύπτουν τον Τράβις Αλεξάντερ πεσμένο νεκρό, μαχαιρωμένο, παγωμένο, στο δάπεδο. Καλούν αμέσως την αστυνομία. Σε εκείνη την πρώτη κλήση, ενώ η αστυνομία είναι καθ’ οδόν, η καλή φίλη του Τράβις απαντάει σε ερωτήσεις. Στην πρώτη ερώτηση «ήταν αυτοκτονικός» απαντάει όχι. Στη δεύτερη, αν γνώριζε κάποιον που ήθελε να του κάνει κακό, η κοπέλα απαντάει: «Ναι, η Τζόντι Έριας, η πρώην φιλενάδα του».

Ο Τράβις και η Τζόντι γνωρίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2006 σε ένα συνέδριο στο Λας Βέγκας. Ο Τράβις, σχεδόν 30 χρόνων, συμμετείχε στο συνέδριο για τα θέματα νομικών ασφαλειών. Η Τζόντι, 28 ετών, ζούσε στην στο Παλμ Ντέζερτ της Καλιφόρνιας και προσπαθούσε να συντηρηθεί κάνοντας διάφορες πωλήσεις, αλλά και ως ανεξάρτητη φωτογράφος. Η έλξη ήταν άμεση και αμοιβαία και μιλούσαν καθημερινά στο τηλέφωνο -είχαν ανταλλάξει 82.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επίσης. Επειδή ο Τράβις ήταν Μορμόνος, είχε αποφασίσει να μείνει πιστός στην πίστη του, που επέβαλε την αγαμία μέχρι τον γάμο. Η Τζόντι αποφάσισε να υιοθετήσει τις δικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις και βαφτίστηκε στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, των Μορμόνων. Μετακόμισε στην Αριζόνα, αρκετά κοντά στον Τράβις, και από τον Φεβρουάριο του 2007 άρχισαν να είναι ζευγάρι, εφευρίσκοντας κάθε τρόπο ερωτικής επαφής που παρέκαμπτε την κανονική διείσδυση.

Τον Ιούνιο του 2007 ο Τράβις και η Τζόντι χώρισαν. Ωστόσο, είχαν κατά καιρούς ερωτικές επαφές. Η Τζόντι του τηλεφωνούσε και, έχοντας πάντα το σεξ ως όπλο της, του έστελνε συνεχώς προκλητικά μηνύματα, θέλοντας να τον κρατάει νοερά κοντά της. Τον Δεκέμβριο του 2007 ο Τράβις ανακοίνωσε στους φίλους του ότι ήθελε να βρει μια κοπέλα από τον κύκλο των Μορμόνων για να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Άρχισε να βγαίνει με μια κοπέλα. Είχε πει στους φίλους του ότι η Τζόντι Έριας ήταν αφόρητα ζηλιάρα, παρακολουθούσε και παραβίαζε τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά μέσα, ενώ επίσης είχε σκίσει μια φορά τα λάστιχα του αυτοκινήτου του. Μετά από αυτά τα περιστατικά, η νέα φίλη του έλαβε ένα ανώνυμο παρενοχλητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο Τράβις ήταν βέβαιος ότι η παρενόχληση προερχόταν από τη Τζόντι. 

Τον Μάρτιο του 2008 η Τζόντι πείθει τον Τράβις να τον συνοδεύσει σε επαγγελματικά  ταξίδια που είχε προγραμματισμένα. Επισκέπτονται έτσι μαζί την Αριζόνα και το Τέξας. Μετά την επιστροφή τους, τον Απρίλιο του 2008, αποφασίζουν να ακολουθήσει ο καθένας τη ζωή του. Η Τζόντι έφυγε από την Αριζόνα, ενώ ο Τράβις έκανε την εξής δημοσίευση στο μπλογκ του. «Φέτος θα είναι η καλύτερη χρονιά της ζωής μου. Θα βγάλω περισσότερα χρήματα, θα μάθω περισσότερα, θα ταξιδεύω περισσότερο, θα βοηθώ περισσότερο, θα αγαπώ περισσότερο, θα δώσω περισσότερα και θα είναι όλα περισσότερα, από όλες τις ως τώρα χρονιές της ζωής μου».

RAW: Jodi Arias full interview footage

Η έρευνα της εγκληματολογικής ομάδας στο διαμέρισμα του Τράβις Αλεξάντερ διήρκεσε τρεις ημέρες. Το θύμα είχε πυροβοληθεί με 22άρι περίστροφο στο πρόσωπο και είχε μαχαιρωθεί σχεδόν 30 φορές στο σώμα -και του είχαν κόψει τον λαιμό, από το ένα αφτί ως το άλλο. Συνέλεξαν αποτυπώματα, τρίχες, αφαίρεσαν ένα κομμάτι τοίχου που είχε ένα ματωμένο αποτύπωμα παλάμης και έστειλαν τα στοιχεία στα εργαστήρια για ανάλυση. Ανάμεσα στα στοιχεία που ανακάλυψαν ήταν και η φωτογραφική κάμερα, μαζί με ρούχα, μέσα στο πλυντήριο. Ήταν ηλεκτρονική και από την κάρτα μνήμης είχαν διαγραφεί τα στοιχεία. Ωστόσο, τα εργαστήρια κατάφεραν να ανακτήσουν τα σβησμένα αρχεία. Ανακάλυψαν ότι μια μέρα πριν τον θάνατό του, ο Τράβις είχε δεχτεί την επίσκεψη της Τζόντι Έριας στο σπίτι του. Η ηλεκτρονική καταγραφή των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν, με ημερομηνία και ώρα, έδωσε στην αστυνομία τη χρονική ακολουθία των γεγονότων την ημέρα της δολοφονίας, που ήταν η 3η Ιουνίου 2008. Ενώ το μεσημέρι η Τζόντι φωτογραφήθηκε γυμνή στο κρεβάτι, σε προκλητικές πόζες, από τον Τράβις, οι τελευταίες φωτογραφίες ήταν στο ντους και έδειχναν τον Τράβις -αρχικά με το νερό να τρέχει πάνω του- να είναι πεσμένος μέσα σε λίμνη αίματος. Πέντε βδομάδες μετά το έγκλημα, η αστυνομία είχε όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν για μια σύλληψη: Το ματωμένο αποτύπωμα παλάμης ήταν της Τζόντι Έριας. Το αίμα ήταν και δικό της και του Τράβις Αλεξάντερ (όταν κάποιος μαχαιρώνει, χωρίς να το αντιληφθεί συχνά κόβεται και ο ίδιος). Κάλεσαν τη Τζόντι Έριας στην Αριζόνα για ανάκριση.

Η καταγραφή της ανάκρισης της Τζόντι Έριας από την αστυνομία είναι υλικό για μελέτη ναρκισσιστικής προσωπικότητας! Η Τζόντι Έριας αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία, ότι δεν τον έχει δει από τον Απρίλιο. Μιλάει με την απαλή φωνούλα μικρής αγνής κοπέλας και είναι βέβαιη ότι θα πείσει για την αλήθεια των λεγομένων της. Η αστυνομία όμως έχει όλα τα στοιχεία. Όσο κι αν αλλάζει την εκδοχή της για τα γεγονότα στο δικαστήριο και στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις της, τα στοιχεία για την προμελέτη και την εκτέλεση της δολοφονίας του Τράβις Αλεξάντερ είναι αδιάσειστα. Η Τζόντι Έριας αποφάσισε να σκοτώσει τον πρώην φίλο της, σκηνοθέτησε τη διάρρηξη στο σπίτι της γιαγιάς της από όπου έκλεψε το 22άρι περίστροφο, οδήγησε όλη νύχτα με νοικιασμένο αυτοκίνητο από την Καλιφόρνια ως την Αριζόνα, στο σπίτι του Αλεξάντερ, όπου και τον δολοφόνησε και μετά επέστρεψε στην Καλιφόρνια. Ενδεικτικά της ψυχοπάθειάς της, είναι όσα κάνει η Έριας μετά την ανακάλυψη του πτώματος: Στέλνει δακρύβρεχτα συλλυπητήρια στους συγγενείς του θύματος και παρευρίσκεται στην κηδεία του!

Watch the Judge Sentence Jodi Arias to life

Η δίκη της άρχισε στις 2 Ιανουαρίου 2013, ήταν σε live-strean και προσέλκυσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η Έριας κατέθετε επί 10 ημέρες ημέρες (έχοντας αλλάξει εντελώς την εμφάνισή της από ξανθιά σεξοβόμβα σε καστανό κολεγιοκόριτσο με γυαλάκια), δίνοντας λεπτομέρειες για τη σεξουαλική της ζωή με τον Τράβις και περιγράφοντας πώς η σχέση έγινε λεκτικά και σωματικά βίαιη, οδηγώντας την να τον σκοτώσει αμυνόμενη. Οι ένορκοι την έκριναν ένοχη για φόνο εκ προμελέτης. Τελικά, στη φάση της καταδίκης και μετά από δυο διαφορετικές ομάδες ενόρκων, στις 13 Απριλίου 2015, η Τζόντι Έριας καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση χωρίς δυνατότητα αναστολής. Ο κόσμος που παρακολουθούσε μέσα και έξω από το δικαστήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, γιατί η Τζόντι Έριας είχε ήδη καταγραφεί στη συλλογική τους συνείδηση ως η ελκυστική εγωπαθής γυναίκα που προσπαθεί συνεχώς να χειραγωγεί και να κερδίζει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ