- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πομπέο και Στόλτενμπεργκ ανησυχούν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Τι συζήτησαν στο τηλέφωνο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Τηλεφωνική επικοινωνία Μάικ Πομπέο και Γενς Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε την Πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το Ιράν, αλλά και το κάλεσμα του προέδρου Τραμπ προκειμένου το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι Πομπέο και Στόλτενμπεργκ «συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο στην περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δύο αξιωματούχοι καταδίκασαν «την αποσταθεροποιητική βία» του Ιράν και επιβεβαίωσαν «τη δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και στην εκπαιδευτική αποστολή (της συμμαχίας) στο Ιράκ και το Αφγανιστάν».
Ο Τραμπ ανέφερε αστειευόμενος ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να ονομαστεί «ΝΑΤΟ-ΜΕ» ή «ΝΑΤΟ plus the Middle East». Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε, μάλιστα, ότι είπε το πιθανό νέο όνομα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στον γενικό γραμματέα της συμμαχίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη μαζί του.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του ίδιου τηλεφωνήματος, ο πρόεδρος Τραμπ «έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, στην προληπτική του δράση αλλά και στη διατήρηση της ειρήνης» στην ίδια περιοχή.
«Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επεκταθεί και πρέπει να συμπεριλάβει σίγουρα τη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον τόνισε την Πέμπτη ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι σημαντική τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
«Νομίζω ότι ο πρόεδρος αναζητά περισσότερους συμμάχους για να συνεργαστούν μαζί μας στο Ιράκ» υπογράμμισε σε δηλώσεις της στο CNBC. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσει το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και να αποφασίσει ότι έχουμε να κάνουμε περισσότερα».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.