- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παρίσι: Μπαλαρίνες απεργούν χορεύοντας κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν
Χόρεψαν διαμαρτυρόμενες την Λίμνη των Κύκνων στον προαύλιο χώρο της Όπερας του Παρισιού
Οι χορευτές της Όπερας του Παρισιού πιστεύουν ότι το σύστημα συνταξιοδότησής τους δεν συμβαδίζει με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και συμμετέχουν στη γενική απεργία στη Γαλλία.
Μπαλαρίνες με λευκές φούστες τουτού χόρεψαν σήμερα σκηνές από τη Λίμνη των Κύκνων στον προαύλιο χώρο της Όπερας του Παρισιού για να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να καταργήσει το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης, από το οποίο επωφελούνται.
Υπό τους ήχους της Συμφωνικής Ορχήστρας του Παρισιού, οι χορεύτριες έδωσαν παράσταση για 20 λεπτά ενώπιον εκατοντάδων περαστικών. Πίσω τους διέκρινε κανείς πανό με συνθήματα όπως «ο Πολιτισμός σε Κίνδυνο».
Οι χορευτές της Όπερας του Παρισιού εντάσσονται σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη στην ηλικία των 42 ετών, δύο δεκαετίες νωρίτερα από τον μέσο εργαζόμενο. Θα χάσουν τα προνόμιά τους, εάν ο Μακρόν προχωρήσει στα σχέδιά του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που, όπως διαβεβαιώνει, θα είναι δικαιότερο.
«Ξεκινάμε τον κλασικό χορό στην ηλικία των 8 ετών. Έως το τέλος της εφηβείας μας, θα έχουμε υποστεί πολλαπλούς τραυματισμούς, είπε η μπαλαρίνα Ελουάζ Γιοκεβιέλ.
«Μόλις φθάσεις την ηλικία των 42, υποφέρεις ήδη από αρθρίτιδα, κατάγματα, κήλη και σε κάποιες περιπτώσεις έχεις ήδη γοφούς από τιτάνιο. Είναι δύσκολο να διατηρήσεις ένα επίπεδο αριστείας έως τα 42, στα 64 αυτό μοιάζει αδύνατο», συμπλήρωσε.
Οι χορευτές και χορεύτριες απεργούν μαζί με άλλους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, περιλαμβανομένων των ερμηνευτών της κρατικής Comedie Francaise, από την 5η Δεκεμβρίου. Δεκάδες παραστάσεις έχουν ακυρωθεί.
«Είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε την ποιότητα της Όπερας του Παρισιού», δηλώνει ο Ζακ Πεν, πατέρας μιας μπαλαρίνας.
«Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να χορέψουν πέραν της ηλικίας των 42».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Xρειάστηκε να ζητήσουν έκτακτες προμήθειες
Απροσδόκητη στροφή υπέρ της Ουκρανίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Σύνοδο των G7
Στα 7 εκατομμύρια ευρώ η ζημία - 95 συλλήψεις σε 15 τοποθεσίες
Δέσμευση και από τις δύο πλευρές ότι θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας μεταξύ τους
Mια αντιπαράθεση με πολλά επεισόδια
Εν αναμονή καταστροφικών πλημυρών οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προβλέψεις για τα Στενά του Ορμούζ
Yποβλήθηκαν 626 αιτήσεις για μόλις 27 θέσεις
Παρά τη συμφωνία, η δικαστική διαμάχη με την κλινική συνεχίζεται
Μόνο ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν μπορεί να επιτρέψει εξαιρέσεις
106 νίκες σε Grand Prix της Formula 1 μετρά πλέον ο Λιούις Χάμιλτον, μετά τη νίκη του στο Circuit de Barcelona
«Η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί υπέρ της Ουκρανίας», δηλώνουν οι ηγέτες της G7
Πώς ξεκίνησε αυτή η φήμη για το παρασιτικό γατόψαρο του γλυκού νερού και τι ισχύει
Με το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται η στρατηγική θέση του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας
Η συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν αποκαλύπτει τα όρια της ισχύος όλων των πρωταγωνιστών της περιοχής
Στη Σύνοδο G7 στο Εβιάν της Γαλλίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα αναμένεται να εξοικονομήσουν 185 εκατ. ευρώ στον ραδιοτηλεοπτικό όμιλο
Προειδοποιεί η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία
Τι ισχύει για λιπάσματα και ετικέτες
Οι έλεγχοι θα γίνονται με τη μορφή τεστ σάλιου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.