- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Νέα Ζηλανδία: Καμία ελπίδα να ζουν οι αγνοούμενοι
Ελικόπτερα χτένισαν το νησί και δεν εντόπισαν κανένα ίχνος ζωής
Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας αποκλείει να υπάρχουν επιζώντες μεταξύ των 8 αγνοουμένων στο νησί Γουάιτ μετά την έκρηξη του ηφαιστείου.
Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας γνωστοποίησε σήμερα ότι οι οκτώ άνθρωποι οι οποίοι συνεχίζουν να αγνοούνται μετά τη χθεσινή ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί Γουάιτ πιθανότατα είναι νεκροί.
«Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανένας που να επέζησε πάνω στο νησί», τόνισε ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας σε δηλώσεις του στο Ουέλινγκτον. Σύμφωνα με τα ξένα μέσα, ελικόπτερα που πέταξαν πάνω από το νησί δεν εντόπισαν ίχνος ζωής.
Στους νεκρούς, τους τραυματίες και τους αγνοούμενους μετά την καταστροφή στο νησί Γουάιτ, που αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες, συγκαταλέγονται δύο άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από τη Γερμανία, 24 από την Αυστραλία, δύο από την Κίνα, ένας από τη Μαλαισία, εννέα από τις ΗΠΑ και πέντε Νεοζηλανδοί.
Νωρίτερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν είχε δηλώσει σε μέσα ενημέρωσης πως ανάμεσα στους τραυματίες και τους αγνοούμενους ήταν τουρίστες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα και τη Μαλαισία, καθώς και Νεοζηλανδοί.
Η αστυνομία ανέφερε ότι σκοπεύει να αρχίσει να διενεργεί ποινικού χαρακτήρα έρευνα για τους θανάτους και τους τραυματισμούς. Κατά την ίδια πηγή, όλα τα πτώματα που έχουν απομείνει στο νησί είναι καλυμμένα από ηφαιστειακή τέφρα και η ανάκτησή τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι όλα τα τμήματα φροντίδας εγκαυματιών στα νοσοκομεία της χώρας είναι πλέον γεμάτα. Σύμφωνα με την ίδια, 27 από τους 31 τραυματίες που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία έχουν υποστεί εγκαύματα στο 71% και πάνω των σωμάτων τους και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επιζήσουν όλοι.
Ένας νοσοκόμος ο οποίος επέβαινε σε ελικόπτερο που πήγε να προσφέρει βοήθεια στα θύματα ότι βίωσε μια «σοκαριστική εμπειρία», συγκρίνοντας τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο νησί Γουάιτ με κάποιες από τις πιο ανατριχιαστικές στην τηλεοπτική σειρά Τσερνόμπιλ. «Η [ηφαιστειακή] τέφρα είχε καλύψει τα πάντα. Ήταν φοβερό το συναίσθημα», αφηγήθηκε ο Ράσελ Κλαρκ, νοσοκόμος της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης Auckland Westpac Rescue Helicopter.
Είπε ακόμη ότι είδε ένα ελικόπτερο που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές. «Δεν βρήκαμε κανέναν επιζώντα στο νησί», ανέφερε, αλλά πρόσθεσε πως άκουγε τις ανταλλαγές μέσω ασυρμάτου και ως εκ τούτου γνώριζε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες «σε πολύ κρίσιμη» κατάσταση.
Οι ανακοινώσεις της αστυνομίας και των αρχών σημαίνουν ότι εξαιτίας της ηφαιστειακές έκρηξης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.