- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Παρίσι δεν θα δωρίσει τελικά 6 ταχύπλοα στο λιμενικό της Λιβύης
«Η κατάσταση στη Λιβύη δεν επιτρέπει τη δωρεά αυτών των πλοίων»
Το Παρίσι δεν θα δωρίσει τελικά έξι ταχύπλοα στο λιμενικό της Λιβύης. Το υπουργείο Άμυνας εξήγησε τον λόγο.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν θα δωρίσει έξι πλοία στη Λιβύη, τα οποία θα βοηθούσαν τη χώρα να ενισχύσει τον έλεγχο των ακτών της, εξαιτίας της «κατάστασης» που επικρατεί επί του πεδίου, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.
Τη δωρεά των έξι ταχυπλόων είχε αναγγείλει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί τον Φεβρουάριο.
«Αν και η δωρεά είχε θεωρηθεί την εποχή εκείνη προς το συμφέρον της Λιβύης, η υπουργός τελικά αποφάσισε να μην παραδώσει τα πλοία στο κράτος αυτό», ανέφερε στις 26 Νοεμβρίου το γαλλικό υπουργείο Άμυνας σε υπόμνημα που έστειλε στο διοικητικό εφετείο του Παρισιού, στο οποίο είχαν προσφύγει οκτώ μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητώντας την ακύρωση της δωρεάς.
«Η κατάσταση στη Λιβύη δεν επιτρέπει τη δωρεά αυτών των πλοίων», επιβεβαίωσε στο AFP το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη συγκλονίζεται από ένοπλη σύρραξη μεταξύ των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη.
Η απόφαση να μην δοθούν στη Λιβύη τα πλοία αυτά αποτελεί «μεγάλη νίκη», η οποία επετεύχθη «χάρη στην πίεση της κοινής γνώμης» και αναμένεται «να αποτελέσει καμπή στις σχέσεις της Γαλλίας με τη Λιβύη στο μεταναστευτικό», αντέδρασε η Λόλα Σούλμαν αρμόδια για μεταναστευτικά θέματα στη Διεθνή Αμνηστία, μία από τις οργανώσεις που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εγκατάλειψη αυτής της πρωτοβουλίας που θα είχε καταστήσει τη Γαλλία επίσημο συνεργό στα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη», τονίζουν ο ι8 ΜΚΟ σε κοινή τους ανακοίνωση σήμερα.
Εξάλλου ζητούν από το Παρίσι να θέσει «αυστηρούς όρους σε οποιαδήποτε διμερή και ευρωπαϊκή συνεργασία με τη Λιβύη προκειμένου να γίνουν σεβαστά και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια» των μεταναστών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.