- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Έξι εκ. άνθρωποι σε ακραία φτώχεια το 2019 στη Λατινική Αμερική
Έκθεση του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Έξι εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική θα βυθιστούν στην απόλυτη φτώχεια το 2019.
Έξι εκατομμύρια από τα περίπου 620 εκατομμύρια Λατινοαμερικανούς θα βυθιστούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας το 2019, καθώς η τάση που καταγράφεται από το 2015 επιμένει, προειδοποίησε χθες Πέμπτη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.
«Το 2019, ο αριθμός των ανθρώπων που υπομένουν τη φτώχεια» σε αυτή την περιοχή «θα αυξηθεί στα 191 εκατομμύρια, εκ των οποίων 72 [θα περιπέσουν] σε κατάσταση ακραίας φτώχειας», σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPALC) του ΟΗΕ.
Αυτό μεταφράζεται σε έξι εκατομμύρια πολίτες επιπλέον σε κατάσταση φτώχειας από τα 185 που καταμετρούσε το 2018 η CEPALC.
«Πρακτικά όλοι οι άνθρωποι που έρχονται να προστεθούν το τρέχον έτος σε αυτή τη στατιστική για τη φτώχεια εντάσσονται απευθείας [στην κατηγορία] της ακραίας φτώχειας», υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στο Σαντιάγο.
Η τελευταία κατηγορία αφορά νοικοκυριά τα έσοδα των οποίων δεν τους επιτρέπουν καν την αγορά ψωμιού καθημερινά.
Σύμφωνα με τη CEPALC, το ποσοστό της φτώχειας στην περιοχή θα αυξηθεί έτσι κατά 0,7% φέτος για να περάσει από το 30,1 το 2018 στο 30,8%. Σε ό,τι αφορά την ακραία φτώχεια, το ποσοστό αυξάνεται από το 10,7% στο 11,5%, ή κατά 0,8%.
Η ακραία φτώχεια «πλήττει πρωτίστως τα παιδιά και τους εφήβους, τις γυναίκες, τους ιθαγενείς, τους ανθρώπους οι πρόγονοι των οποίων ήρθαν από την Αφρική, τους κατοίκους αγροτικών περιοχών και τους άνεργους», διευκρινίζεται στην έκθεση.
Οι άνθρωποι αυτοί, ήδη «φοβερά ευάλωτοι», περνούν «από τη μία κατάσταση στην άλλη» — από τη φτώχεια στην ακραία φτώχεια — «σε περιπτώσεις απώλειας της δουλειάς τους, ασθένειας, [φυσικής] καταστροφής», εξήγησε η Λαΐς Αμπράμου, η διευθύντρια του τμήματος κοινωνικής ανάπτυξης της CEPALC.
Η ασθενική ανάπτυξη των οικονομιών στην περιοχή, που αναμένεται να περιοριστεί κατά μέσον όρο στο 0,1% φέτος, η έλλειψη κοινωνικών προγραμμάτων και η εργασιακή επισφάλεια είναι οι αιτίες που εξηγούν αυτή την τάση, την οποία οι κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής δεν μοιάζουν να είναι σε θέση να αντιστρέψουν.
«Η βασική ανησυχία είναι ότι το 2019 η προοπτική δεν μοιάζει θετική. Γι’ αυτό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση της φτώχειας, όπως η αύξηση των κατώτερων συντάξεων», δήλωσε από την πλευρά της η Αλίσια Μπάρσενα, η εκτελεστική γραμματέας της CEPALC.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.