- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μέρκελ: Δύσκολος εταίρος η Τουρκία, αλλά πρέπει να μείνει στο ΝΑΤΟ
Η Ευρώπη εξαρτάται από την Συμμαχία σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο
«Δύσκολος», αλλά γεωστρατηγικά απαραίτητος εταίρος η Τουρκία, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ και τάχθηκε υπέρ της παραμονής της στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία είναι «δύσκολος» εταίρος, αλλά πρέπει για γεωστρατηγικούς λόγους να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και περιέγραψε την Συμμαχία ως «σημαντικότερη απ' ό,τι ήταν ακόμη και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου». Απευθυνόμενη για μια ακόμη φορά εμμέσως στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι η Ευρώπη εξαρτάται ακόμη από αυτό για την ασφάλειά της, ενώ δήλωσε «παρούσα» και για παραμονή της στην Καγκελαρία ως το τέλος της θητείας της.
«Η διατήρηση του ΝΑΤΟ είναι σήμερα προς το ίδιο το συμφέρον μας, περισσότερο από ό,τι κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ή έστω εξίσου», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος μιλώντας από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί αυτή την στιγμή να υπερασπιστεί μόνη τον εαυτό της, αλλά εξαρτάται από την Συμμαχία.
«Τίθεται το ερώτημα αν θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ ή όχι», τόνισε η κυρία Μέρκελ, για να συνεχίσει: «Εγώ λέω ότι πρέπει να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτό», για γεωστρατηγικούς λόγους.
Ενόψει της 70ής επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας, η Καγκελάριος έκανε λόγο για «προπύργιο ελευθερίας και ειρήνης» και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη της Γερμανίας «στους αμερικανούς φίλους μας». Στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι που ζητά επίμονα η Ουάσιγκτον. Όπως είπε, το 2020 οι δαπάνες για εξοπλισμούς θα φθάσουν το 1,42% του ΑΕΠ, ενώ το όριο του 2% θα έχει επιτευχθεί έως το 2024. «Το σωστό είναι να εργαστούμε για την Συμμαχία και να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε μεταξύ άλλων έκκληση για την διατήρηση της συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι ζωτικής σημασίας σε αυτή την προσπάθεια είναι η σταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων. Πρέπει να πούμε σε αυτές τις χώρες, «έχετε μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι υπεσχημένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, διαφορετικά «θα χάσουμε αυτές τις χώρες».
Η Άνγκελα Μέρκελ επιχείρησε κατά την σημερινή της ομιλία να απαντήσει και στο ερώτημα «για πόσο ακόμη θα παραμείνει Καγκελάριος», επαινώντας το έργο του κυβερνητικού συνασπισμού και απευθύνοντας έκκληση για την ολοκλήρωση της θητείας του. Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης ανέφερε την πολιτική για το κλίμα και την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ενώ έκανε λόγο και για ρωγμές στην γερμανική κοινωνία. «Αν και οικονομικά πηγαίνουμε πολύ καλά, υπάρχουν στην κοινωνία μας διενέξεις οι οποίες πρέπει να μας ανησυχούν. Τι μας συμβαίνει, έπειτα από εβδομήντα χρόνια Συντάγματος;», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη κυρίως στην δολοφονία του πολιτικού Βάλτερ Λύμπκε και τόνισε ότι «η ελευθερία έκφρασης είναι δεδομένη» στη Γερμανία.
Καταλήγοντας, η κυρία Μέρκελ απευθύνθηκε στους επικριτές της: «Έχουν ξεκινήσει πολλά και είναι ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Γι' αυτό, κατά την γνώμη μου, πρέπει να συνεχίσουμε για όλη την διάρκεια της νομοθετικής περιόδου. Εγώ πάντως είμαι εδώ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης με την ηγεσία της Τεχεράνης
Κράτη της Ευρώπης αναπτύσσουν δικές τους πλατφόρμες επικοινωνίας – Ανησυχία για ασφάλεια και εξάρτηση
Παρά την κατάρρευση της ποινικής δίωξης – Ο ηθοποιός οδηγείται σε αστική διαδικασία
Καθησυχάζει η Επιτροπή για τις αερομεταφορές, παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
Ποιες είναι οι τρεις πόλεις από τις οποίες ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα
Στο στόχαστρο των εισαγγελέων η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης, τα deepfakes και η άρνηση του Ολοκαυτώματος
Η ναυτική επιχείρηση της Ουάσιγκτον και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Όταν θέλετε να μείνετε όρθιοι όλη τη νύχτα, αλλά να γλιτώσετε το hangover
Τι ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Είχε μαζί της 55.000 πυροκροτητές βομβών
Κυριαρχία της «Προοδευτικής Βουλγαρίας» και νέα πολιτική κατεύθυνση στη χώρα
Θα μετατραπεί πρώτα σε σκόνη οξειδίου;
Η Ιρανή κοινωνιολόγος περιγράφει στην ATHENS VOICE ένα σύστημα που δεν λειτουργεί πλέον ως κράτος και μια κοινωνία στα όριά της
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Πυροβόλησε τα παιδιά στο κεφάλι ενώ κοιμούνταν
Το χρονικό της υπόθεσης
«Έχουμε επιτύχει τεράστια πράγματα, κάθε στιγμή μπορεί να μας φέρει νέες εξελίξεις», δήλωσε
Περισσότεροι από χίλιοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν σε ακτίνα 450 μέτρων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.