- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Ισραήλ «σφυροκόπησε» τα περίχωρα της Δαμασκού
Έντεκα μαχητές νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές - Έβαλαν κατά συριακών και ιρανικών στόχων
Έντεκα μαχητές νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις κοντά στη Δαμασκό και τα περίχωρά της.
Έντεκα μαχητές, εκ των οποίων επτά αλλοδαποί, σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Δαμασκού και προαστίων της στη διάρκεια της νύκτας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν οι επτά αλλοδαποί είναι Ιρανοί ή φιλο-ιρανοί μαχητές διαφόρων εθνικοτήτων», επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Ο ίδιος έκανε λόγο και για τέσσερις τραυματίες από τις επιδρομές αυτές, οι τρεις εκ των οποίων ανασύρθηκαν από τα ερείπια μετά την κατάρρευση του σπιτιού τους.
Οι ισραηλινές αυτές επιδρομές είχαν στόχο κυρίως το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μαζέ της Δαμασκού, όπου «καταστράφηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας του συριακού στρατού», σημείωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.
Άλλοι στόχοι των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ήταν αποθήκες όπλων των ιρανικών δυνάμεων αλ Κουντς στα περίχωρα της Κεσουέ, νότια της Δαμασκού, και μία ακόμη αποθήκη κοντά στην αλ Καντισίγια, δυτικά της Δαμασκού.
Ο ισραηλινός στρατός --σε μια σπάνια κίνηση-- ανέλαβε νωρίς σήμερα το πρωί την ευθύνη για μια σειρά αεροπορικών πληγμάτων «μεγάλου εύρους» εναντίον στρατιωτικών θέσεων στη Συρία «σε απάντηση» στην εκτόξευση ρουκετών από το συριακό έδαφος εναντίον του Ισραήλ χθες Τρίτη.
Το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ αναχαίτισε χθες τέσσερις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία «από ιρανικά στοιχεία» εναντίον του βόρειου Ισραήλ.
Σήμερα το πρωί ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για νέα πλήγματα «μεγάλου εύρους» εναντίον θέσεων του συριακού καθεστώτος και της ιρανικής δύναμης αλ Κουντς στη Συρία.
Η Δύναμη Κουντς — επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης, ειδικού σώματος των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων — φέρεται να εκτελεί επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
«Έχω ξεκαθαρίσει ότι όποιος μας πλήττει, θα τον πλήττουμε!», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίς σήμερα το πρωί.
«Αυτό κάναμε στη διάρκεια της νύκτας εναντίον στρατιωτικών στόχων της ιρανικής δύναμης αλ Κουντς και συριακών στρατιωτικών στόχων στη Συρία έπειτα από την εκτόξευση πολλών ρουκετών εναντίον του Ισραήλ», εξήγησε.
Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν «περίπου δέκα στρατιωτικούς στόχους», περιλαμβανομένων αποθηκών και στρατιωτικών διοικητικών κέντρων, σύμφωνα με τον στρατό, ο οποίος πρόσθεσε ότι «κατέστρεψε» συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας.
«Ήταν σύντομο και πολύ έντονο», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Ο βασικός στόχος ήταν “το γυάλινο κτίριο”» που βρίσκεται «στη στρατιωτική περίμετρο του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού».
«Πρόκειται για το βασικό κτίριο που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης (…) για να συντονίζουν τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού από το Ιράν στη Συρία και εκτός», πρόσθεσε.
«Βαριά επίθεση»
Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA, η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας απάντησε σε μια «βαριά επίθεση» της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και «κατέρριψε» πολλούς πυραύλους κοντά στη Δαμασκό.
«Στη 01:20 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη εκτόξευσαν έναν αριθμό πυραύλων κοντά στη Δαμασκό», μετέδωσε το SANA, ενώ το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για «εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη» τα οποία «εξαπέλυσαν επιδρομές σε χαμηλό ύψος πάνω από την Τύρο» στον νότιο Λίβανο.
Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι από τις επιδρομές του «δεν υπήρξαν θύματα» και πρόσθεσε ότι «όλοι οι πιλότοι επέστρεψαν σώοι και ασφαλείς» στη βάση τους.
«Θεωρούμε το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για τις ενέργειες στο συριακό έδαφος και το προειδοποιούμε να μην επιτρέψει να εξαπολυθούν άλλες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ», τόνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με αποφασιστικότητα και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο εναντίον της ιρανικής παρουσίας στη Συρία», πρόσθεσε. «Είμαστε έτοιμοι για διάφορα σενάρια», επεσήμανε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Truth Social
Στους 450.000 έφθασαν οι εκτοπισμένοι από τον Λίβανο
«Όσοι δεν καταθέσουν τα όπλα θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου που το Τελ Αβίβ πλήττει εθνικές υποδομές του Ιράν
Απορρίφτηκε το αίτημα Τραμπ για άνευ όρων παράδοση της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους κατά του Ιράν
«Εχθρό» χαρακτήρισε το Ιράν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει μετά την επίθεση στο Ιράν να στραφεί προς την Κούβα
Τα αεροσκάφη αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν έκαστο έως 24 πυραύλους κρουζ
«Είμαστε σε αναβαθμισμένο επίπεδο ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Από τη στιγμή που θα πάρει εντολή δράσης θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να σηκώσει άγκυρες
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
Αναβαθμίστηκε ο συναγερμός στα Στενά του Ορμούζ
Ύστερα από πλήγμα σε βρετανική βάση, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην Κύπρο
Έντονη κριτική κατά του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
Το Ιράν δεν είναι πια ο «νταής της Μέσης Ανατολής», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος
Δέχτηκε επίθεση μέσα στη φυλακή από συγκρατούμενό του
Αναμένουν ενημέρωση για τις πτήσεις επαναπατρισμού μετά την επιχείρηση αναχαίτισης drone
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.