Κοσμος

Μαζική διαδήλωση κατά του Ολάντ στο Παρίσι

Δεξιές – θρησκευτικές ομάδες ζήτησαν την παραίτηση του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
59403-118547.jpg

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στο Παρίσι ζητώντας την παραίτηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η αστυνομία υπολόγισε τους διαδηλωτές σε περίπου 17.000, ενώ οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι ο αριθμός τους έφθασε τους 120.000, νούμερο το οποίο αμφισβητούν οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την πορεία.

Την κινητοποίηση οργάνωσε η αυτοαποκαλούμενη «Ημέρα της Οργής», μια ετερόκλιτη ομάδα κινημάτων της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και καθολικών, η οποία κατήγγειλε την «καταστροφική δράση» της κυβέρνησης που «οδηγεί στην άβυσσο».

Οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να παραιτηθεί «αμέσως», προειδοποιώντας ότι «η “Ημέρα της Οργής” θα συνεχίσει να τον καταδιώκει στους δρόμους, πριν τον αποπέμψει μέσα από την κάλπη», ενώ φώναζαν επίσης συνθήματα όπως «όχι στο γάμο των ομοφυλόφιλων» και «έξοδος από την Ευρώπη, η Γαλλία είναι ένα έθνος».

Μέρος στη συγκέντρωση έλαβαν και υποστηρικτές του αμφιλεγόμενου κωμικού Ντιεντονέ, μια παράσταση του οποίου απαγορεύθηκε πρόσφατα εξαιτίας του αντισημιτικού της χρωματισμού. Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση είχαν εκφράσει νωρίτερα και διάφορες άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες, ωστόσο επέλεξαν τελικά να απέχουν, ενώ και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο να πάρει μέρος.

Μετά το τέλος της διαδήλωσης, σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε μερικές εκατοντάδες νεαρούς που πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς.

Γ.Σ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ