Κοσμος

«Είναι συγγραφέας, όχι τρομοκράτης»: 160 προσωπικότητες του πολιτισμού στηρίζουν τη Σάλι Ρούνεϊ

«Στοπ» στις πωλήσεις των βιβλίων της στο Ην. Βασίλειο εξαιτίας της στήριξής της στην οργάνωση Palestine Action

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Είναι συγγραφέας, όχι τρομοκράτης»: 160 προσωπικότητες του πολιτισμού στηρίζουν τη Σάλι Ρούνεϊ
Η Σάλι Ρούνεϊ

Η οργάνωση Palestine Action χαρακτηρίσθηκε τον Ιούλιο 2025 «τρομοκρατική» στο Ηνωμένο Βασίλειο από την κυβέρνηση των Εργατικών

Εκατόν εξήντα προσωπικότητες από τον κόσμο του πολιτισμού, ανάμεσά τους οι Ανί Ερνό, Πολ Μεσκάλ και Τζούλιαν Μπαρνς, καταγγέλλουν τη διακοπή της διανομής βιβλίων της ιρλανδής συγγραφέως Σάλι Ρούνεϊ στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της υποστήριξής της προς την απαγορευμένη οργάνωση Palestine Action.

«Η Σάλι Ρούνεϊ είναι συγγραφέας, όχι τρομοκράτης», γράφουν οι 160 σε σύντομη ανοικτή επιστολή που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του βρετανικού περιοδικού The New Statesman.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας όπως η βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 καναδή ποιήτρια και ελληνίστρια Αν Κάρσον, η Γαλλίδα Ανί Ερνό, ο Βρετανός Τζούλιαν Μπαρνς, η Ινδή Αρουντάτι Ρόι και ο Ιρλανδός Κολμ Τόιμπιν.

Στους 160 υπογράφοντες περιλαμβάνονται επίσης πρόσωπα του σινεμά και της τηλεόρασης, ο Πολ Μέσκαλ και η Ντέιζι Εντγκαρ-Τζόουνς, γνωστοί και από την μεταφορά του μπεστσέλερ της Σάλι Ρούνεϊ Normal People, η ηθοποιός Τίλντα Σουίντον και ο βρετανός σκηνοθέτης Τζόναθαν Γκλέιζερ.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η διακοπή τη πώλησης των βιβλίων της Σάλι Ρούνεϊ στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της υποστήριξής της στην οργάνωση Palestine Action.

Η οργάνωση χαρακτηρίσθηκε τον Ιούλιο 2025 «τρομοκρατική» στο Ηνωμένο Βασίλειο από την κυβέρνηση των Εργατικών. Έκτοτε, κάθε οικονομική ή υλική υποστήριξη προς αυτή είναι απαγορευμένη.

Η Σάλι Ρούνεϊ ανακοίνωσε τον Αύγουστο 2025 μέσω της The Irish Times την πρόθεσή της να χορηγεί μέρος των εσόδων από τα πνευματικά της δικαιώματα, ανάμεσά τους και τα έσοδα από τις τηλεοπτικές διασκευές των έργων της, στην φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση.

Στην επιστολή τους οι υπογράφοντες καταγγέλλουν ένα μέτρο «βασισμένο σε μία δρακόντεια και κακοσχεδιασμένη αντιτρομοκρατική νομοθεσία» που συνιστά «προσβολή των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας της έκφρασης, που θεωρούνται από μακρού δεδομένες στην χώρα αυτή».

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την λογοκρισία, ευθεία ή έμμεση», γράφουν ζητώντας από τον πρωθυπουργό Αντι Μπέρναμ «να αλλάξει πορεία τροποποιώντας την νομοθεσία που μας οδήγησε σε αυτό το σημείο κατασταλτικού παραλογισμού».

Από την απαγόρευση της Palestine Action, περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά την διάρκεια διαδηλώσεων υποστήριξης, σύμφωνα με την οργάνωση Defend Our Juries.

Η Χούντα Αμπόρι, εκ των ιδρυτών της Palestine Action, βρίσκεται σε δικαστικό μπρα-ντε-φερ με την κυβέρνηση για την ανατροπή της απαγόρευσης. Η υπόθεση θα εξετασθεί στις αρχές Νοεμβρίου ενώπιον του βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY