- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η κ. Μελπομένη ξαναβρίσκεται με τα αδέλφια που έσωσε από τους Ναζί
Μια συγκινητική επανένωση στην Ιερουσαλήμ μετά από επτά δεκαετίες
Για πρώτη φορά μια Ελληνίδα, 92 ετών σήμερα, επανενώνεται με τα δύο αδέλφια της εβραϊκής οικογένειας Μορντεχάι που η ίδια έσωσε από τους Ναζί.
Για πρώτη φορά μια Ελληνίδα, 92 ετών σήμερα, επανενώνεται με τα δύο αδέλφια της εβραϊκής οικογένειας Μορντεχάι που η ίδια βοήθησε να σωθούν από τα χέρια των ναζιστών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Δημοσίευμα του BBC παρουσιάζει την κυρία Μελπομένη Ντίνα, η οποία ως έφηβη είχε κρύψει έξι μέλη της οικογένειας Μορντεχάι στο σπίτι της και τα βοήθησε να δραπετεύσουν από την Ελλάδα χωρίς να πέσουν στα χέρια των κατοχικών δυνάμεων.
Μια συνάντηση μετά από επτά ολόκληρες δεκαετίες σε κλίμα συγκίνησης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.
Επανενώσεις αυτού του είδους έχουν ξαναγίνει στο εν λόγω μουσείο, αλλά τώρα πια με το πέρασμα των ετών συναντήσεις σαν τη σημερινή μεταξύ της κ. Μελπομένης και των αδελφών Μορντεχάι ενδέχεται να είναι μία από τις τελευταίες.
Τα αδέλφια που επέζησαν από τη φρίκη του πολέμου είναι η Σάρα Γιανάι και ο Γιόσι Μορ. Στο μουσείο τους συνόδευσαν τα 20 παιδιά και εγγόνια τους.
«Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψω αυτό το συναίσθημα», είπε η Σάρα Γιανάι στους δημοσιογράφους. «Μας είχε κρύψει στο σπίτι της. Έσωσε όλη την οικογένειά μου. Έξι μέλη ήμασταν. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό», πρόσθεσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «εξαιρετικά ευφυές» ζώο κατάφερε να ξεφύγει από τις παγίδες και τα ηρεμιστικά των αρχών
«Δεν υπήρξε κανένα δράμα» λέει πηγή από το περιβάλλον του
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
Θύματα κατηγορούν αστυνομικούς ότι έκαναν τα στραβά μάτια
Χωρίς τέλος η βία μεταξύ αντίπαλων καρτέλ ναρκωτικών
Κίνηση τακτικής ή παραδοχή αδιεξόδου στο μέτωπο
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί την Τεχεράνη ότι ο χρόνος λιγοστεύει
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Φαντάσου να πίνεις σαμπάνια σε ένα κουπέ του 1890, ενώ η Ευρώπη περνάει έξω από το παράθυρό σου
Ζητά συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο
«Νιώθω βαθιά ντροπή», είπε ο ηθοποιός σε ομιλία του στο Βερολίνο
«Με αναγκάζεις να σου κάνω κακό» της έλεγε
Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι με αμοιβαίους συμβιβασμούς μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη
Η συνταγματική αναθεώρηση του 2020 μηδένισε τις προηγούμενες προεδρικές θητείες του
Οι συμφωνίες αυτές δυσκολεύονται να εξελιχθούν σε μόνιμες λύσεις
Ειχε λάβει υπόσχεση αμοιβής ύψους περίπου 25.000 ευρώ
Δυνάμεις της Αστυνομίας χρησιμοποίησαν υδροβόλα για να διαλύσουν τα πλήθη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.