- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται σε συζητήσεις με την Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να "εγκαταλείψει" τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται σε συζητήσεις με την Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να "εγκαταλείψει" τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 που αγόρασε από την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποιώντας ωστόσο την Τουρκία ότι ο κίνδυνος των κυρώσεων για το ζήτημα εξακολουθεί να υφίσταται.
"Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει για να εγκαταλείψουν οι Τούρκοι τους S400. Ας τους απενεργοποιήσουν, ας τους στείλουν πίσω, ας τους καταστρέψουν, ό,τι νομίζουν", είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. "Αυτό είναι ένα εν εξελίξει ζήτημα. Συζητάμε για μια νέα μεσολάβηση, νέα αντιμετώπιση, ένα συμβιβασμό. Αυτό δεν έχει τεθεί εκτός συζήτησης".
Οι πρώτες συστοιχίες των S-400 ξεκίνησαν να φτάνουν στην Τουρκία τον Ιούλιο, αλλά δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής του F-35 εξαιτίας του ότι η Άγκυρα προχώρησε στην απόκτηση του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400.
Η Ουάσινγκτον είχε απειλήσει την Άγκυρα και με επιβολή κυρώσεων για την αγορά της αυτή αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει.
Το ζήτημα των S-400 ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης, γνωστοποίησε ο αξιωματούχος, που περιελάμβανε και τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε πριν από περισσότερες από 2 εβδομάδες η Τουρκία στη βόρεια Συρία ενάντια στους Κούρδους μαχητές συμμάχους των ΗΠΑ. Η Τουρκία ανέστειλε τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα έπειτα από την αποχώρηση των Κούρδων από τη συνοριακή περιοχή, με βάση μια εκεχειρία που έγινε υπό πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Η Άγκυρα επίσης κατέληξε σε μια ξεχωριστή συμφωνία με την Ρωσία για τη δημιουργία μας "ζώνης ασφαλείας" στη βορειοανατολική Συρία.
"Όπως ο πρόεδρος δήλωσε, εσείς θα τηρήσετε την κατάπαυση του πυρός, εμείς θα παύσουμε τις κυρώσεις, αλλά δεν ξεμπερδέψατε ακόμη", ανέφερε ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα για την εισβολή της στη Συρία, αλλά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή την Τετάρτη για άρση των κυρώσεων, καθώς ο τουρκικός στρατός διέκοψε την επίθεσή του.
"Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε όλα αυτά τα άλλα ζητήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί με την Τουρκία αλλά και ο κίνδυνος των κυρώσεων με βάση τον νόμο CATSAA, είναι μέρος αυτού του ευρύτερου συνόλου θεμάτων που έχουμε με τους Τούρκους". Ο αμερικανικός νόμος CATSAA προβλέπει τη λήψη μέτρων σε βάρος χωρών που προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.
Οι αμερικανικοί πύραυλοι Patriot μπορούν ακόμη να είναι διαθέσιμοι στην τουρκική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η Άγκυρα μπορεί να αγοράσει τους αμερικανούς πυραύλους και το ζήτημα μπορεί να τεθεί στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου.
Στην τουρκική κυβέρνηση "δεν είναι όλοι ο πρόεδρος Ερντογάν", ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Όπως ανέφερε, υπήρχαν Τούρκοι που πριν από χρόνια ή πριν από μήνες έλεγαν πως "προτιμούμε να μην θέσουμε τους εαυτούς μας στον κίνδυνο της ρωσικής επιρροπής, προτιμούμε να μην μπούμε στο ρίσκο απομόνωσής μας από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προτιμούμε να μην απομονωθούμε από την Ουάσινγκτον".
Ιδανικά, η Τουρκία θα έπρεπε να μην αποκτήσει και να μην λάβει ποτέ οποιοδήποτε εξάρτημα του συστήματος S-400, τόνισε ο ίδιος, "αλλά τώρα που το όριο αυτό ξεπεράστηκε, είναι θέμα πώς θα το απομονώσεις και θα το τμηματοποιήσεις, να το εξουδετερώσεις και να προχωρήσεις...αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι πριν".
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.