Κοσμος

Τα γυρίζει ο Ερντογάν: Θα συναντήσει τελικά Πομπέο και Πενς

Τι ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία - Η δήλωση του Τούρκου προέδρου που προηγήθηκε και άναψε φωτιές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/©EPA/ERDEM SAHIN

«Κωλοτούμπα» Ερντογάν: Μετά την... πόρτα σε Πομπέο και Πενς, δέχεται να τους συναντήσει στην Άγκυρα.

Κανονικά θα γίνουν τελικά οι συναντήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με Πενς και Πομπέο. Η αμερικανική αντιπροσωπεία μεταβαίνει εσπευσμένα στην Τουρκία, με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για μια εκεχειρία στη βόρεια Συρία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης».

Είχε προηγηθεί η δήλωση Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος δεν ήταν διατεθειμένος να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Όπως είπε, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα γίνουν δεκτοί μόνο από τους Τούρκους ομολόγους τους. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα συναντηθεί μόνο με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία θα γίνει τελικά δεκτή από τον Τούρκο πρόεδρο. Οι συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη στην τουρκική πρωτεύουσα.

 

 

Πώς άρχισαν όλα

Όλα ξεκίνησαν μετά την ομιλία Ερντογάν στα μέλη του κυβερνώντος «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», όπου μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει μεσολαβητές (σ.σ. Πενς και Πομπέο) και έστειλε τελεσίγραφο στους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα μέχρι το βράδυ, προκειμένου να σταματήσει την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Sky News για το τι θα πει στη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να τους δει, αλλά θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους, καθώς εκείνος μιλάει μόνο με τον Τραμπ.

«Όταν έρθει εδώ ο Τραμπ, θα του μιλήσω» ακούγεται να λέει ο μεταφραστής του Τούρκου προέδρου στο video που ανέβασε στο Twitter το Sky News.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ