- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μακρόν για Σιράκ: «Πέθανε ένας μεγάλος Γάλλος»
Ημέρα εθνικού πένθους η Δευτέρα μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας
«Για τον πρόεδρο Σιράκ δεν θρηνεί μόνο η δική μας χώρα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Εμανουέλ Μακρόν για τον θάνατο του Γάλλου πολιτικού.
Η Γαλλία κήρυξε την προσεχή Δευτέρα ημέρα εθνικού πένθους μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου, μια λειτουργία για τον θανόντα θα τελεστεί στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι, στις 12.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε επίσης ότι θα έχει ανοικτές τις πύλες του έως την Κυριακή, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους.
Μακρόν: Για τον πρόεδρο Σιράκ δεν θρηνεί μόνο η δική μας χώρα
Ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ που πέθανε σήμερα ήταν «ένας μεγάλος Γάλλος, ελεύθερος» που ενσάρκωσε «μια συγκεκριμένη αντίληψη της Γαλλίας και του κόσμου», ανέφερε σε δήλωσή του ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Για τον πρόεδρο Σιράκ δεν θρηνεί μόνο η δική μας χώρα» πρόσθεσε σε τηλεοπτική του ομιλία, περιγράφοντας τον προκάτοχό του ως τον κήρυκα «μιας Γαλλίας ανεξάρτητης και περήφανης, ικανής να εναντιωθεί σε μια αδικαιολόγητη στρατιωτική επέμβαση, όταν αρνήθηκε το 2003 την εισβολή στο Ιράκ χωρίς την εντολή του ΟΗΕ».
Ο Ζακ Σιράκ διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για 12 συνεχόμενα έτη (1995-2007) και δύο φορές πρωθυπουργός (1974-76 και 1986-1988). Μιλώντας για εκείνον, ο πρώην πολιτικός του αντίπαλος και πάλαι ποτέ ηγέτης της ακροδεξιάς δήλωσε: «Ο θάνατος, ακόμη και αυτός του εχθρού, δικαιούται του σεβασμού μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.