- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σχέδιο ειρήνης στον Περσικό προτείνει ο Ροχανί
Στα Ηνωμένα Εθνη μεταφέρεται η σύγκρουση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης
Προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο Ροχανί ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σχέδιο για την ασφάλεια και τη συνεργασία στον Περσικό Κόλπο.
Στα Ηνωμένα Εθνη μεταφέρεται η σύγκρουση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για την τεταμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Περσικό Κόλπο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιρανός ομόλογός του, Χασάν Ροχανί, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο Ροχανί ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σχέδιο για την ασφάλεια και τη συνεργασία στον Περσικό Κόλπο, ανοιχτή σε όλες τις χώρες της περιοχής. Το ιρανικό σχέδιο θα φέρει τον τίτλο HOPE (Ελπίδα), ακρωνύμιο από τις λέξεις Hormuz Peace Endeavour, δηλαδή προσπάθεια ειρήνευσης στο Ορμούζ.
Η ιρανική πρωτοβουλία αποτελεί ένα είδος απάντησης στις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ για αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στον Περσικό και νέες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Τα μέτρα αυτά ήταν μια πρώτη απάντηση στην επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, για τις οποίες η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Μεταξύ άλλων, κυρώσεις θα υποστεί η ιρανική κεντρική τράπεζα, η οποία βρισκόταν ούτως ή άλλως στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον.
Σχολιάζοντας την επιβολή κυρώσεων για δεύτερη φορά εναντίον του ίδιου ιδρύματος, ο Ροχανί δήλωσε ότι «υποδηλώνει την απόλυτη απόγνωση της Αμερικής και δείχνει ότι η πολιτική της “μέγιστης πίεσης” εις βάρος μας απέτυχε», ενώ εξέφρασε ανησυχία για την τεταμένη κατάσταση στον Περσικό. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν πόλεμο με το Ιράν και ότι η αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων εντάσσεται στο πλαίσιο της «αποτροπής και της άμυνας».
Προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «και οι δύο πρωταγωνιστές» της κρίσης, δηλαδή Τραμπ και Ροχανί, «θα βρίσκονται εκεί, επομένως κάτι μπορεί να προκύψει». Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι παραμένει επιφυλακτικός ως προς την απόδοση ευθυνών για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Καθώς επιχείρησε να δώσει στρατηγικό περίβλημα στις δηλώσεις του
Αιχμές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την Ευρώπη προκάλεσαν ένταση και αιφνίδια αποχώρηση
Ο Τραμπ αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις του προκειμένου οι ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία
Διαδηλώσεις έξω από το Ευρωκοινοβούλιο
Από το δυστύχημα στην Ισπανία μέχρι τους δασμούς του Τραμπ, τη Eurovision και την απώλεια του Βαλεντίνο – η εβδομάδα σε αριθμούς
Απεργία ζητά το συνδικάτο μηχανοδηγών μετά τα δυστυχήματα με 42 νεκρούς και σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια
Eξέλιξη που θα μπορούσε να καθυστερήσει την υλοποίησή της ή ακόμη και να την «εκτροχιάσει»
Η ζωή του Τζιμ, που έστω και αργά ανακάλυψε ότι ήταν ίντερσεξ
ΠΡOΣΟΧΗ: Το άρθρο περιλαμβάνει σκληρές περιγραφές βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Τριντό ανέδειξε την «ήπια ισχύ» με προσωπική αναφορά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.