- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Προσφυγικό: Η Κομισιόν έτοιμη να βοηθήσει περαιτέρω στην Ελλάδα
Αυξάνονται οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα για το προσφυγικό.
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές με κάθε τρόπο απέναντι στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.
«Ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο τις τελευταίες εβδομάδες προσθέτει αναμφίβολα πίεση σ' ένα σύστημα που ήδη είναι σε οριακό σημείο», σημείωσε η Ν. Μπερτό, τονίζοντας, ωστόσο ότι οι προσελεύσεις δεν πλησιάζουν καν τα επίπεδα της κρίσης, αφού παραμένουν κατά 91% μειωμένες. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές, οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά», ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα από την ελληνική πλευρά για περαιτέρω αποστολή δυνάμεων της Frontex, ωστόσο η Επιτροπή είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ό,τι μέσα διαθέτει, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, την Europol, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή κλπ.
Ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή της τουρκικής στάσης στο προσφυγικό, η ίδια επανέλαβε ότι ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές και συνεχίζει να εργάζεται από κοινού με την Ελλάδα για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά. Παράλληλα, όπως είπε, η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει επιπρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, σε συνέχεια των μέτρων που ήδη εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της και ότι η Επιτροπή παραμένει σε τακτική επαφή με την Τουρκία, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.
Κληθείσα, δε, να σχολιάσει δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις συνθήκες χρηματοδότησής της από το Ταμείο για τους Πρόσφυγες της ΕΕ προκειμένου να λάβουν κρατικές υπηρεσίες και όχι ΜΚΟ τα κεφάλαια, η Ν. Μπερτό διαβεβαίωσε ότι όλα τα συμβόλαια χρηματοδότησης, επιβλέπονται από την Επιτροπή και πηγαίνουν σε διεθνείς ΜΚΟ, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή αναπτυξιακές υπηρεσίες των κρατών μελών. Ανέφερε, τέλος, ότι μόλις σε επτά από 125 περιπτώσεις η Επιτροπή έχει συνεργαστεί απευθείας με τουρκικά υπουργεία προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία «παράλληλων συστημάτων», όπως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ύποπτος ο πρώην σύντροφος της μητέρας του κοριτσιού
Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Ποια είναι τα δύο βασικά «αγκάθια»
Οι πιλοτικές ζώνες ελέγχου και οι φόβοι για νέες συγκρούσεις
«Δεν χαμογελά ποτέ» επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την Κόλινς
Τα σχέδια για κέντρα δεδομένων σε τροχιά και στη Σελήνη
Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο μπαίνει στο στόχαστρο
O Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει αυτήν τη χρονιά τις κυρώσεις σε βάρος του νησιού
«Ο πρόεδρος εργάζεται νυχθημερόν σε απάνθρωπους ρυθμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας
Άγνωστη η τύχη της εμβληματικής ενημερωτικής εκπομπής
Πιθανή συνάντηση με Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αν τα πράγματα «πάνε καλά»
Στο στόχαστρο το λιμάνι και η ναυτική βάση - Μήνυμα Πούτιν και απειλές για αντίποινα
416 προσαγωγές, οδοφράγματα και συγκρούσεις με την Αστυνομία ήταν το αποτέλεσμα των πανηγυρισμών των φιλάθλων της Παρί Σεν Ζερμέν μετά την κατάκτηση του Champions League από την ομάδα τους.
Πώς ο δημοσιογράφος Nicholas Potter ανακάλυψε τη φύση της γερμανικής αριστεράς
Η Μαρία Μονσεράτ Αλβαράδο αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Επικοινωνίας της Αγίας Έδρας
Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο
«Δυσανάλογο το πρόστιμο» απαντά η εταιρεία
Η πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα βρίσκεται κοντά στη μητέρα της
Μετά σκότωσε και μία συνάδελφό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.