- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Προσφυγικό: Η Κομισιόν έτοιμη να βοηθήσει περαιτέρω στην Ελλάδα
Αυξάνονται οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα για το προσφυγικό.
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές με κάθε τρόπο απέναντι στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.
«Ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο τις τελευταίες εβδομάδες προσθέτει αναμφίβολα πίεση σ' ένα σύστημα που ήδη είναι σε οριακό σημείο», σημείωσε η Ν. Μπερτό, τονίζοντας, ωστόσο ότι οι προσελεύσεις δεν πλησιάζουν καν τα επίπεδα της κρίσης, αφού παραμένουν κατά 91% μειωμένες. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές, οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά», ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα από την ελληνική πλευρά για περαιτέρω αποστολή δυνάμεων της Frontex, ωστόσο η Επιτροπή είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ό,τι μέσα διαθέτει, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, την Europol, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή κλπ.
Ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή της τουρκικής στάσης στο προσφυγικό, η ίδια επανέλαβε ότι ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές και συνεχίζει να εργάζεται από κοινού με την Ελλάδα για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά. Παράλληλα, όπως είπε, η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει επιπρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, σε συνέχεια των μέτρων που ήδη εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της και ότι η Επιτροπή παραμένει σε τακτική επαφή με την Τουρκία, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.
Κληθείσα, δε, να σχολιάσει δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις συνθήκες χρηματοδότησής της από το Ταμείο για τους Πρόσφυγες της ΕΕ προκειμένου να λάβουν κρατικές υπηρεσίες και όχι ΜΚΟ τα κεφάλαια, η Ν. Μπερτό διαβεβαίωσε ότι όλα τα συμβόλαια χρηματοδότησης, επιβλέπονται από την Επιτροπή και πηγαίνουν σε διεθνείς ΜΚΟ, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή αναπτυξιακές υπηρεσίες των κρατών μελών. Ανέφερε, τέλος, ότι μόλις σε επτά από 125 περιπτώσεις η Επιτροπή έχει συνεργαστεί απευθείας με τουρκικά υπουργεία προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία «παράλληλων συστημάτων», όπως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του νησιού από τις ΗΠΑ
Άμεση και οργισμένη η διπλωματική αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης
Περιοδεία στην Αφρική για τον ποντίφικα
«Η αμερικανική πυρηνική ομπρέλα παραμένει ο ύψιστος εγγυητής ασφάλειας για την Ευρώπη»
Η τρυφερή ανάρτηση στο instagram
Εξουδετερώθηκε ο δράστης - Έβαλε φωτιά στο διαμέρισμά του πριν την επίθεση
Η δωρεάν είσοδος στα εθνικά μουσεία και τις γκαλερί της χώρας είχε θεσπιστεί το 2001
Η στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί «αναταράξεις» στον τεχνολογικό κολοσσό
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους από τις 2 Μαρτίου
Το μήνυμα μετά το νέο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Η σπάνια περίπτωση μιας γυναίκας που διέψευσε τις προγνώσεις των γιατρών
Το Ιράν ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες πως επαναφέρει «τον αυστηρό έλεγχο»
Η ανακοίνωση της Τεχεράνης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη δημοσιοποίησή τους ήδη από τον Φεβρουάριο
Το κορίτσι που έγραφε μυθιστορήματα στα 9 της χρόνια, βγήκε από το σπίτι στα 25 της — και εξαφανίστηκε για πάντα
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λέων επιχειρεί να εδραιωθεί ως ηθική φωνή του πλανήτη
Η απόφαση του Ιράν να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα φέρνει ανακούφιση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.