- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φρίκη στη Βενεζουέλα: Συνεχίζονται οι εκτελέσεις και τα βασανιστήρια
Η Ύπατη Αρμοστής κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις καταδίκες
Ο ΟΗΕ εκτός από τις φερόμενες εκτελέσεις τεκμηρίωσε τον βασανισμό στρατιωτών και άλλων που κρατούνται αυθαίρετα.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως οι εξωδικαστικές εκτελέσεις φαίνεται πως συνεχίζονται στη Βενεζουέλα και πως οι Ειδικές Δυνάμεις Δράσης (FAES), που φέρεται να ευθύνονται για αυτές, έχουν λάβει υποστήριξη από τα ανώτατα επίπεδα της κυβέρνησης.
Η Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως εκτός από τις φερόμενες εκτελέσεις, η υπηρεσία της τεκμηρίωσε τον βασανισμό στρατιωτών και άλλων που κρατούνται αυθαίρετα και κάλεσε την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να τιμωρήσει τους δράστες.
Η Μπατσελέτ, που είχε δημοσιοποιήσει στις αρχές Ιουλίου έκθεση όπου καταγράφονταν λεπτομερώς αναφορές αυτοπτών μαρτύρων για αποσπάσματα θανάτου των FAES, δήλωσε πως η μη κυβερνητική οργάνωση Monitor de Victimas εντόπισε 57 νέες φερόμενες εκτελέσεις από μέλη των FAES στο Καράκας εκείνο τον μήνα.
Η κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει την προηγούμενη έκθεσή της μια «επιλεκτική και ανοικτά μεροληπτική εικόνα» η οποία δεν είχε λάβει υπόψη της τις επίσημες πληροφορίες και στηριζόταν σε προκατειλημμένους μάρτυρες.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν σκοπό να ασκήσουν πίεση στον Μαδούρο προκειμένου να παραιτηθεί∙ σήμερα είπε πως είναι ένας από τους παράγοντες που πυροδοτούν τη μαζική έξοδο από τη χώρα όπου ο πληθωρισμός καλπάζει και η οικονομία καταρρέει.
Η Μπατσελέτ είπε πως αν και οι κυρώσεις προέβλεπαν εξαιρέσεις για ανθρωπιστική βοήθεια, η υπερβολική επιφυλακτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, τα χαμηλότερα δημόσια έσοδα και η μείωση της παραγωγής πετρελαίου έχουν σοβαρές επιπτώσεις.
«Όλα αυτά συμβάλλουν στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και στην έξοδο των Βενεζουελάνων από τη χώρα», ανέφερε σημειώνοντας πως 4,3 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, οι περισσότεροι από τα τέλη του 2015.
Η Ουάσινγκτον έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει επίσης κυρώσεις, υποστηρίζονταν ότι θα δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις για παράδοση της εξουσίας στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουά Γκουαϊδό, ο οποίος ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος τον Ιανουάριο.
Ο Γκουαϊδό, ο οποίος λέει πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη, υποστηρίζεται από τις περισσότερες δυτικές χώρες όπως και από τον Ουάσινγκτον. Ο Μαδούρο τον αποκαλεί μαριονέτα των ΗΠΑ.
Η Μπατσελέτ κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο της Βενεζουέλας (Ministerio Publico, υπάγεται στον γενικό εισαγγελέα) να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καταδίκες 104 μελών των δυνάμεων ασφαλείας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Μάιο του 2019.
Παρά τις συστάσεις της για διάλυση των FAES και αποτροπή των εξωδικαστικών εκτελέσεων, αυτό δεν έχει γίνει, είπε: «Αντίθετα, οι FAES έχουν λάβει υποστήριξη από το ανώτατο επίπεδο της κυβέρνησης».
Ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής και ακτιβιστές καλούν το φόρουμ της Γενεύης, στα 47 μέλη του οποίου περιλαμβάνεται η Βενεζουέλα, να συστήσει μια Επιτροπή Έρευνας για τη Βενεζουέλα στη διάρκεια της συνόδου του που διαρκεί τρεις εβδομάδες.
Η Μπατσελέτ, που επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα τον Ιούνιο, δήλωσε πως 83 μέλη της αντιπολίτευσης αφέθηκαν ελεύθερα περίπου τότε, αλλά οι υποθέσεις άλλων 27 κρατουμένων εκκρεμούν και η δικαστής Λούρδες Αφιούνι και ο δημοσιογράφος Μπραούλιο Χάταρ, που απελευθερώθηκαν υπό όρους στις αρχές Ιουλίου, δεν έχουν ακόμη αποκτήσει την ελευθερία τους χωρίς όρους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα
Παραδέχτηκε στη κοινοβουλευτική συζήτηση το λάθος διορισμό και την άγνοια ελέγχου ασφαλείας
Για απόπειρα εκβιασμού κάνει λόγο η εταιρεία
Έριξε το αυτοκίνητο της έξω από κλαμπ με πεζούς στο δρόμο
Το πάρκο Leinbach βρίσκεται κοντά στο Γυμνάσιο Thomas Jefferson
Η Ζιζέλ Πελικό ήταν μόνο η αρχή...
Υπό φυσιολογικές συνθήκες περνούν καθημερινά περίπου 130 πλοία
Υποχρεωτικός έλεγχος συμβατότητας με την ΕΕ πριν τη Βουλή - Κίνδυνος παγώματος κονδυλίων
Έκρηξη Τραμπ για κατάρριψη F-15, με συμβούλους να τον κρατούν εκτός κρίσιμων αποφάσεων
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης με την ηγεσία της Τεχεράνης
Κράτη της Ευρώπης αναπτύσσουν δικές τους πλατφόρμες επικοινωνίας – Ανησυχία για ασφάλεια και εξάρτηση
Παρά την κατάρρευση της ποινικής δίωξης – Ο ηθοποιός οδηγείται σε αστική διαδικασία
Καθησυχάζει η Επιτροπή για τις αερομεταφορές, παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
Ποιες είναι οι τρεις πόλεις από τις οποίες ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα
Στο στόχαστρο των εισαγγελέων η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης, τα deepfakes και η άρνηση του Ολοκαυτώματος
Η ναυτική επιχείρηση της Ουάσιγκτον και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Όταν θέλετε να μείνετε όρθιοι όλη τη νύχτα, αλλά να γλιτώσετε το hangover
Τι ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Είχε μαζί της 55.000 πυροκροτητές βομβών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.